Elke keer als ik aan mensen vertel dat ik in Duitsland woon, dan krijg ik de vraag of ik een heel groot huis en auto heb. Want dat is toch zo lekker goedkoop in Duitsland?

Ja, daar kan ik niet “nee” op zeggen. Wel op de vraag of ik een groot huis en auto heb. Die zijn beide niet heel erg groot. Misschien wel iets groter dan ik in Nederland zou kunnen betalen, dat dan weer wel.

Of het goedkoper is om in Duitsland te wonen is lastiger te beantwoorden. Als je uitgaat van een huis en auto die je in Nederland zou kunnen betalen en je zou exact hetzelfde in Duitsland bezitten, dan in de regel “ja”.

Waarom is wonen in Duitsland goedkoper?

Dat is moeilijk om uit te leggen in een paar woorden. Het is een groter land met meer ruimte om te bebouwen en bepaalde belastingen zijn lager. Bijvoorbeeld de BTW en wegenbelasting. Daarnaast kennen ze in Duitsland geen BPM op auto’s.

Heb je kinderen onder de 18, dan kom je in veel gevallen ook in aanmerking voor de Duitse kinderbijslag. Die is een stuk hoger dan in Nederland. In een aantal gevallen loopt de kinderbijslag zelfs nog iets langer door. Bijvoorbeeld als je kind een opleiding volgt.

Ook zijn er verschillende subsidies die je in sommige gevallen kunt aanvragen als je een huis gaat kopen en/of verbouwen.
Er zijn vast nog een aantal andere redenen waarom het wonen in Duitsland goedkoper is, maar bovenstaande zijn de meest in het oog springende.

Waarom zou ik in Duitsland gaan wonen?

Financiële redenen kunnen natuurlijk erg helpen bij het doorhakken van de knoop om te gaan verhuizen naar Duitsland (emigreren), maar iedereen weet diep in zijn/haar hart dat geld niet gelukkig maakt, dus naar mijn mening moet je ook naar andere redenen zoeken om in Duitsland te gaan wonen.

Want wat heb je aan een groot huis als niemand je meer komt bezoeken vanuit Nederland of de kinderen geen klasgenoten meer hebben om mee te spelen? Er komen toch best veel Nederlanders terug naar Nederland omdat het wonen in Duitsland in sociaal opzicht tegen is gevallen.

Een andere belangrijke reden om in Duitsland te gaan wonen, is de ruimte en de omgeving. Uit eigen ervaring weet ik dat je in veel gebieden in Duitsland nu eenmaal meer ruimte hebt om je woning dan in Nederland. Daarnaast is het landschap een stuk diverser dan in Nederland. Nederland is ook een prachtig land met een mooie natuur, maar het is wel erg krap en druk.

De laatste reden die belangrijk kan zijn bij het wonen in Duitsland zijn de mensen. Duitsers zijn over het algemeen vriendelijke en open mensen. In veel opzichten een stuk socialer dan Nederlanders. Ze verwachten wel dat je meedoet aan het sociale leven en niet stug achter je Nederlandse schutting blijft zitten. Maak af en toe een praatje op straat of bij de bakker, ga bij een vereniging en je hebt er prima buren aan. Natuurlijk zijn er ook minder vriendelijke Duitsers, maar goed, vervelende Nederlanders heb je ook.

In een persoonlijk gesprek kan ik je uitgebreid over mijn eigen ervaringen vertellen over het wonen in Duitsland.

Hulp bij huis kopen in Duitsland

Waar moet je beginnen als je wilt wonen in Duitsland? In principe is de volgorde niet veel anders dan een huis zoeken, kopen en financieren in Nederland. In veel gevallen heb je bijvoorbeeld een hypotheek nodig. Misschien zelfs een overbruggingshypotheek omdat je woning in Nederland nog niet verkocht is.
Maar omdat het een ander land is, met een andere taal en andere gebruiken zijn er ook wel verschillen die het voor veel Nederlanders, ondanks goede financiële en talenkennis, lastig maakt om het soepel te laten verlopen.

Er zijn veel valkuilen waar je in terecht kunt komen als je ervan uitgaat dat alles precies zo gaat als in Nederland. Laat die laatste gedachte los! Het is een ander land! Een koopcontract is in Duitsland bijvoorbeeld direct bindend. Er is standaard geen voorbehoud financiering opgenomen. Je zit er dus direct aan vast. En wat dan als de bank ineens “nee” zegt…… dan heb je een serieus probleem.

Zoals ik al aangaf ben ik naast erkend hypotheekadviseur ook ervaringsdeskundige op het gebied van wonen in Duitsland. Ik ben goed op de hoogte van de overeenkomsten en verschillen en kan je bijstaan bij genoeg stappen die je maakt voor het wonen in Duitsland.

Natuurlijk kun je zelf een bank binnenstappen in Duitsland en met een beetje mazzel spreken ze daar ook een beetje Nederlands. Of je gaat naar een “mannetje” via een willekeurige emigratie website op Google die zonder AFM vergunning en verzekering te werk gaat. Vraag deze categorie maar eens naar hun vergunning en voorgeschiedenis.

Misschien hebben die mensen uiteindelijk ook de beste bedoelingen om je te helpen, maar als het achteraf ineens niet goed was, dan heb je niets om op terug te vallen.

Deze mensen zijn vaak niet (volledig) opgeleid, hebben geen tot weinig kennis van de complexe Nederlandse belastingwetgeving (waar je vaak nog steeds mee te maken zult hebben), hebben geen officiële vergunning conform de veel hogere Nederlandse standaard en zijn dan daardoor ook meestal ook niet verzekerd voor beroepsaansprakelijkheid. Erg riskant dus.

Wil je graag goede en professionele hulp bij je plannen in Duitsland, dan neem gerust vrijblijvend contact op met mij.