VERZEKERING VOOR OLDTIMERS

Verzekeringen voor particulieren

OLDTIMERVERZEKERING

Net als bij de motor, is een oldtimer (auto, bromfiets of motor) vaak een hobby of investeringsobject. Mensen steken veel tijd, geld en energie in het restaureren en / of onderhouden van oldtimers. Gelukkig maar, want het zou toch jammer zijn als bepaalde auto’s uit het straatbeeld zouden verdwijnen? De juiste oldtimerverzekering zou dan ideaal zijn!

Vrouw op het strand bij een oldtimer met een oldtimerverzekering

Voor een oldtimerverzekering zijn de volgende verzekeringen beschikbaar:

– WA
– WA + Beperkt Casco
– WA + Volledig Casco (Allrisk)

De uitleg hiervan kun je teruglezen onder het kopje autoverzekering.

Daarnaast heb je, afhankelijk van de verzekeraar een aantal aanvullende verzekeringen zoals bijvoorbeeld:

– Inzittenden verzekering (bestuurder en passagiers)
– Rechtsbijstand
– Pechhulp

Net als bij ieder ander motorrijtuig is de WA (wettelijke aansprakelijkheid) verplicht. De andere dekkingen zijn onder andere afhankelijk van je eigen budget, wensen en / of waarde van de oldtimer.

Auto voor dagelijks gebruik

Een belangrijke voorwaarde is dat je voor een oldtimerverzekering, naast de minimale leeftijd van een voertuig ook moet voldoen aan de voorwaarde dat je er een “modern” voertuig naast hebt voor dagelijks gebruik. Een oldtimer mag namelijk alleen recreatief gebruikt worden.

In het verleden is hier veel misbruik van gemaakt. Auto’s zoals de diesels van Mercedes, BMW en Audi hadden vaak een oldtimerverzekering en werden gewoon dagelijks gebruikt. Dit alleen om goedkoop te rijden. Al hoe leuk dat mag klinken, dat kan echt niet meer. Voor een oldtimerverzekering moet je nu ook een kenteken opgeven van je andere “moderne” voertuig.

Kilometers

Bij oldtimerverzekeringen is doorgaans een lager aantal kilometers per jaar toegestaan. Maximaal 7500 kilometer per jaar.

Korting

Ben je lid van een bij de FEHAC aangesloten oldtimerclub, dan krijg je bij sommige verzekeraars korting op de premie van de oldtimerverzekering.

Taxatie

Omdat een oldtimer letterlijk en figuurlijk een oud voertuig is, heeft het in de normale koerslijsten geen waarde meer. Om de waarde voor de casco dekking aan de verzekeraar aan te tonen, is er dus periodiek een taxatierapport nodig. Want misschien is je oldtimer wel een erg zeldzaam exemplaar en meer waard dan de gemiddelde “moderne” auto. Dan wil je die waarde wel vast hebben liggen bij het afsluiten van een oldtimerverzekering.

Het rapport moet aan bepaalde eisen voldoen. Ik heb taxateurs in mijn netwerk die de juiste rapporten kunnen verzorgen tegen een normale prijs.

Klassieke auto in een straat met een klassieker verzekering

Zomertijd

Net als bij motoren kun je om premie te besparen kiezen om de zomertijdregeling te nemen bij je oldtimerverzekering. Je mag dan alleen rijden gedurende de periode dat de zomertijd op de klok van toepassing is. Buiten deze periode mag je niet de openbare weg mee op. De eventuele casco dekking blijft wel van toepassing. Diefstal uit je garage is dan bijvoorbeeld wel gedekt.

Youngtimer

Maar er stond toch net oldtimer? Ja dat klopt. Maar er zijn ook youngtimers. Dit zijn iets modernere auto’s die door hun zeldzame karakter toch in aanmerking kunnen komen voor een voordelige verzekering. Ook hierbij geldt dat er een “moderne” andere auto voor dagelijks gebruik moet zijn.

Wil je meer weten over alle mogelijkheden, neem dan gerust contact met mij op.

MAAK EEN AFSPRAAK

Het is erg belangrijk dat we eerst even informeel kennis maken. Wat houdt jou bezig? Wat zijn je wensen? Wat voor een type mens ben je? En omgekeerd natuurlijk ook want je vind het misschien ook wel prettig om te weten wie ik ben. Een klik hebben met elkaar vind ik wel belangrijk. Als adviseur vraag ik best veel informatie van je. Dat vertel je toch liever aan een adviseur waar je een beetje goed mee door één deur kan?