VERZEKERING VOOR OLDTIMERS

Verzekeringen voor particulieren

OLDTIMERVERZEKERING

Net als bij de motor, is een oldtimer (auto, bromfiets of motor) vaak een hobby of investeringsobject. Mensen steken veel tijd, geld en energie in het restaureren en/of onderhouden van oldtimers. Gelukkig maar, want het zou toch jammer zijn als bepaalde auto’s uit het straatbeeld zouden verdwijnen? De juiste verzekering voor je oldtimer zou dan ideaal zijn!

Vrouw op het strand bij een oldtimer met een oldtimerverzekering

Vroeger was alles beter, toch? Die opmerking hoor je vaak. Of dat zo is, laat ik maar in het midden. Wat wel zo is, is dat motorrijtuigen vroeger meer uitstraling hadden. Er waren nog geen strenge milieu-eisen, geen windtunnels en geen veiligheidseisen. Dat zorgde er natuurlijk voor dat auto’s, motoren, bromfietsen etc. sierlijker en unieker waren.

Of we het nu ontkennen of niet, veel motorrijtuigen lijken tegenwoordig op elkaar. Vaak delen ze zelfs bepaalde onderdelen. Wel een beetje saai, toch?

Uiteraard hebben moderne voertuigen ook zo hun voordelen. Meer veiligheid, beter voor het milieu en meer comfort. Tja, moeilijk kiezen.

Maar er zijn natuurlijk mensen die van beide kanten willen profiteren. Een moderne auto en/of motor en voor de hobby een oldtimer of youngtimer.

Maar waar kan ik die verzekeren? Want in oldtimers gaat soms best wel wat geld zitten en dat wil je wel goed beschermen. De tijd en energie die je erin steekt, krijg je misschien nooit terug, maar de waarde misschien wel.

Gelukkig zijn er nog een aantal verzekeraars waar je een oldtimer of youngtimer kunt verzekeren.

Een oldtimerverzekering is een zogenaamd niche of service product voor verzekeraars. Ze bieden dit aan om hun klanten een plezier te doen. Winstgevend zal het vaak niet zijn. De premies, zeker voor WA zijn erg laag.

Maar veel verzekeraars zijn de laatste jaren ook gestopt met het verzekeren van oldtimers zoals auto’s en motoren. Ook niet voor bestaande klanten.

Gelukkig zijn er nog wel een aantal verzekeraars over waar dit gewoon mogelijk is. Hoe een oldtimerverzekering werkt en welke dekking er over het algemeen zijn tref je elders op de website aan.

Voor een oldtimerverzekering zijn de volgende verzekeringen beschikbaar:

– WA
– WA + Beperkt Casco
– WA + Volledig Casco (Allrisk)

Daarnaast heb je, afhankelijk van de verzekeraar een aantal aanvullende verzekeringen zoals bijvoorbeeld:

– Inzittenden verzekering (bestuurder en passagiers)
– Rechtsbijstand
– Pechhulp

Net als bij ieder ander motorrijtuig is de WA (wettelijke aansprakelijkheid) verplicht. De andere dekkingen zijn onder andere afhankelijk van je eigen budget, wensen en / of waarde van de oldtimer.

Auto voor dagelijks gebruik

Een belangrijke voorwaarde is dat je voor een oldtimerverzekering, naast de minimale leeftijd van een voertuig ook moet voldoen aan de voorwaarde dat je er een “modern” voertuig naast hebt voor dagelijks gebruik. Een oldtimer mag namelijk alleen recreatief gebruikt worden.

In het verleden is hier veel misbruik van gemaakt. Auto’s zoals de diesels van Mercedes, BMW en Audi hadden vaak een oldtimerverzekering en werden gewoon dagelijks gebruikt. Dit alleen om goedkoop te rijden. Al hoe leuk dat mag klinken, dat kan echt niet meer. Voor een oldtimerverzekering moet je nu ook een kenteken opgeven van je andere “moderne” voertuig.

Zitten er speciale voorwaarden aan een oldtimerverzekering?

Nee, niet heel veel. In de basis is het qua opbouw dezelfde verzekering als een “normale” auto of motorverzekering. Waar je vaak wel beperkingen ziet zijn:

– Het aantal kilometers per jaar dat je mag rijden;
– Dat er een “moderne” auto of motor binnen het huishouden aanwezig moet zijn naast de oldtimer. Dit omdat ze er vanuit gaan dat een oldtimer in de regel niet dagelijks op de weg rijdt. In ruil hiervoor betaal je ook een lagere premie;
– Indien je een casco dekking wilt, dien je een taxatierapport aan te leveren.

Kilometers

Bij oldtimerverzekeringen is doorgaans een lager aantal kilometers per jaar toegestaan. Maximaal 7500 kilometer per jaar.

Korting

Ben je lid van een bij de FEHAC aangesloten oldtimerclub, dan krijg je bij sommige verzekeraars korting op de premie van de oldtimerverzekering.

Taxatie

Omdat een oldtimer letterlijk en figuurlijk een oud voertuig is, heeft het in de normale koerslijsten geen waarde meer. Om de waarde voor de casco dekking aan de verzekeraar aan te tonen, is er dus periodiek een taxatierapport nodig. Want misschien is je oldtimer wel een erg zeldzaam exemplaar en meer waard dan de gemiddelde “moderne” auto. Dan wil je die waarde wel vast hebben liggen bij het afsluiten van een oldtimerverzekering.

Klassieke auto in een straat met een klassieker verzekering

Als je de oldtimer casco (beperkt of volledig/allrisk) wilt verzekeren is het verplicht om de oldtimer te laten taxeren door een erkend taxateur. Een taxatierapport mag vaak niet ouder zijn dan een x aantal jaar. Weet je zelf geen taxateur, dan kan ik je daar wel aan helpen.

Heb je geen geldige taxatie aangeleverd, dan bestaat er een grote kans dat je bij schade niets tot nauwelijks iets uitgekeerd krijgt. Omdat de dagwaarde van een oldtimer in de regel niet veel tot nul is. Een oldtimer heeft vaak verzamelaarswaarde en dat is iets dat verzekeraars aangetoond willen zien en niet zelf gaan uitzoeken. Dat is anders dan bij moderne auto’s jonger dan een jaar of 25. Dan kunnen ze de waarde in catalogi opzoeken totdat een auto of motor volledig afgeschreven is en hooguit een waarde heeft voor een autosloper van een paar honderd euro. Die mededeling doet vaak pijn.

Zomertijd

Net als bij motoren kun je om premie te besparen kiezen om de zomertijdregeling te nemen bij je oldtimerverzekering. Je mag dan alleen rijden gedurende de periode dat de zomertijd op de klok van toepassing is. Buiten deze periode mag je niet de openbare weg mee op. De eventuele casco dekking blijft wel van toepassing. Diefstal uit je garage is dan bijvoorbeeld wel gedekt.

Hoe sluit ik een oldtimerverzekering af?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om je oldtimer te verzekeren, neem dan vrijblijvend contact op. Ik leg je graag de mogelijkheden uit en kan je een offerte verstrekken.

Het is overigens ook mogelijk om oldtimer tractoren te verzekeren. Dit moeten dan wel trekkers voor recreatief gebruik zijn en niet meer voor de landbouw.

MAAK EEN AFSPRAAK

Het is erg belangrijk dat we eerst even informeel kennis maken. Wat houdt jou bezig? Wat zijn je wensen? Wat voor een type mens ben je? En omgekeerd natuurlijk ook want je vind het misschien ook wel prettig om te weten wie ik ben. Een klik hebben met elkaar vind ik wel belangrijk. Als adviseur vraag ik best veel informatie van je. Dat vertel je toch liever aan een adviseur waar je een beetje goed mee door één deur kan?