Uitvaartverzekeringen

Verzekeringen voor particulieren

UITVAARTVERZEKERING

Niet het leukste onderwerp om over te praten. Helaas is het zo dat ook een uitvaart bij het leven hoort. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Een uitvaartverzekering afsluiten kan voor veel mensen een rustgevende gedachte zijn. Op die manier laat je de nabestaanden in ieder geval niet met een financieel probleem achter. Het verliezen van een dierbare is al erg genoeg.

Is een uitvaartverzekering noodzakelijk?

Een uitvaartverzekering is niet altijd noodzakelijk. Als je zeker weet dat er genoeg financiële reserves zijn om direct na je overlijden een uitvaart te kunnen betalen, zou je kunnen stellen dat het niet nodig is. De laatste tijd staat de uitvaartverzekering een beetje onder druk. Het zou namelijk een verkapt spaarplan zijn. Zelf deel ik die mening niet helemaal. Natuurlijk is het zo dat als je maar oud genoeg wordt, je meer premie hebt betaald, dan de verzekering waard is. Maar hoe oud ga je worden? Dat weet je niet.

Zeker voor mensen met geen of beperkte financiële reserves kan een uitvaartverzekering zinvol zijn. Je weet dan in ieder geval dat mocht het onverhoopt gebeuren, je uitvaart in ieder geval betaald kan worden. Voor andere mensen kan het weer fiscale redenen hebben.

Zorg uit handen

Bijkomend voordeel van een uitvaartverzekering is dat je zeker weet dat er iets aan je uitvaart wordt gedaan. Je kunt een uitvaartverzekering zo afsluiten dat deze alleen gebruikt kan worden voor het bekostigen van alle kosten rondom je crematie of begrafenis en niet voor iets anders. Ook kun je hiermee de nabestaanden ontlasten. Een uitvaartverzorger kan in overleg alle of een gedeelte van de werkzaamheden uit handen nemen zodat de nabestaanden zich volledig kunnen richten op het rouwproces. Een uitvaartverzorger hoeft overigens niet altijd in dienst te zijn van een uitvaartverzekeraar. Dit kan ook een zelfstandige zijn.

Natura- of kapitaal uitvaartverzekering

De bekendste is de natura uitvaartverzekering. Deze verzekering vergoed een pakket aan diensten. Hierbij kun je denken aan een rouwkist, auto, volgauto, dragers etc. Door indexatie is deze verzekering waardevast. De premie wordt daarom ieder jaar aangepast.

De tweede vorm is de kapitaalverzekering. Deze uitvaartverzekering vergoed een bedrag in geld. De hoogte van dit bedrag kun jezelf bepalen. Ook hier is indexatie mogelijk. Soms is er sprake van winstdeling. Een combinatie van natura en kapitaal is ook een optie. Dit wordt vaak gedaan omdat bijvoorbeeld de geschatte kosten van een uitvaart niet volledig door een naturapakket vergoed worden.

Bij een kapitaalverzekering kun je er voor kiezen om het bedrag te laten uitkeren aan je nabestaanden of dat er een natura clausule op komt. Bij deze clausule moeten de nabestaanden aantonen dat de kosten gemaakt zijn voor de uitvaart. Ze kunnen het geld dan niet uitgeven voor wat anders. Dit kan een prettige gedachte zijn als je twijfels hebt of de nabestaanden wel verstandig met het geld omspringen.

Aanvullende diensten

Naast de uitvaartverzekeringen bieden verzekeraars ook aanvullende diensten aan. Deze zitten vaak bij de prijs in. Hierbij kun je denken aan het gratis vast laten leggen van je uitvaartwensen of een gesprek met een uitvaartverzorger om eens van gedachten te wisselen. Ook nazorg wordt steeds belangrijker. Een overlijden van een dierbare kan een grote klap zijn. Zonder het direct in de gaten te hebben, kun je hier erg veel last van krijgen. Ook daar kan ik als adviseur over meepraten. Hierover af en toe eens met iemand van gedachten wisselen kan erg geruststellend werken.

Premie

Bij een uitvaartverzekering heb je heel veel verschillende mogelijkheden om de premie te betalen. Tijdelijk, levenslang of ineens. Bij tijdelijk moet je denken aan periodes van bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar. Een betaling ineens in de vorm van een koopsom kan zelfs fiscaal aantrekkelijk zijn.

Advies

Een uitvaartverzekering wordt vaak net zo snel als een autoverzekering afgesloten, terwijl het best een heel belangrijk onderwerp is. Niet iedereen praat er even makkelijk over, maar meestal voelen mensen zich toch prettiger als ze weten dat dit soort zaken geregeld zijn. Het hoort er nu eenmaal bij. Er niet over praten zorgt er vaak alleen maar voor dat je nabestaanden het er straks moeilijker mee hebben. Door mijn eigen persoonlijke ervaringen op dit gebied, ga ik graag het gesprek met je aan over dit onderwerp. Op basis van je wensen en ons gesprek kan ik je een passend uitvaartadvies geven.

Wat kost een uitvaart?

Uitvaartwensen zijn erg persoonlijk, dus de kosten hiervoor kunnen sterk uiteenlopen. Maar om ongeveer een idee te krijgen wat een gemiddelde uitvaart kost, zou je onderstaande rekenmodule eens kunnen invullen.

Wil je naar aanleiding daarvan met mij in gesprek en /of een uitvaartverzekering afsluiten? Plan dan gerust een afspraak met mij in.

MAAK EEN AFSPRAAK

Het is erg belangrijk dat we eerst even informeel kennis maken. Wat houdt jou bezig? Wat zijn je wensen? Wat voor een type mens ben je? En omgekeerd natuurlijk ook want je vind het misschien ook wel prettig om te weten wie ik ben. Een klik hebben met elkaar vind ik wel belangrijk. Als adviseur in Enschede vraag ik best veel informatie van je. Dat vertel je toch liever aan een adviseur waar je een beetje goed mee door één deur kan?