Duitsland Hypotheek

/Duitsland Hypotheek
Duitsland Hypotheek 2018-04-20T15:51:56+00:00

DUITSLAND HYPOTHEEK

Hier in de grensstreek Enschede / Gronau of Euregio kijken we niet raar op van een witte kentekenplaat, of D sticker in het straatbeeld. Een Duitsland hypotheek of een huis kopen in Duitsland is dus ook vrij normaal geworden.

Al jarenlang zijn wij Twentenaren gewend aan de omgang en het contact met Duitsers. Natuurlijk hebben we ook zo onze (menings) verschillen, maar eigenlijk lijken we best veel op elkaar. We zijn gewend aan elkaars taal, cultuur en doen graag boodschappen in elkaars supermarkten.

Niet zo gek dus dat veel Nederlanders ook kijken naar huizen en hypotheken in Duitsland. Er is een periode geweest dat grote groepen Nederlanders emigreerden naar Duitsland. Wonen in Duitsland is daarom niets vreemds meer. De belangrijkste redenen om te emigreren zijn:

– Huizen en stukken grond zijn goedkoper en groter;
– Hypotheekrente is lager;
– Veel meer ruimte;
– Auto en autorijden is goedkoper;
– Kinderbijslag is hoger;
– Oude normen en waarden gelden nog;

Natuurlijk kloppen veel van bovengenoemde redenen. Maar het is en blijft emigreren naar Duitsland met alle voor- en nadelen die daarbij
horen. Er komt meer bij kijken dan je denkt. Vaak wordt er gedacht dat zo lang je maar in Nederland blijft werken er nauwelijks iets veranderd. Dat is helaas niet helemaal waar.

Huis in Duitsland kopen

Mede door mijn eigen ervaring met een huis kopen in Duitsland en het emigreren, kan ik je bijstaan bij deze stap. Ik wijs je op de mogelijkheden van het wonen in Duitsland, maar ook op de regels, nadelen en valkuilen. Op het internet zijn genoeg websites te vinden waar je huizen in Duitsland kunt vinden. Veel Duitse makelaars, hebben de Nederlanders ontdekt. Ook zijn er makelaars in Nederland die huizen in Duitsland aanbieden. Het zoeken naar een Duitsland hypotheek op het internet is een stuk lastiger. In Duitsland werken ze op het gebied van hypotheken en makelaardij helaas nog niet zo transparant zoals in Nederland. Bijna elke vestiging van een willekeurige bank in Duitsland heeft een ander acceptatiebeleid. De voorwaarden van een Duitsland hypotheek kunnen dus van stad tot stad verschillen. Ga je die allemaal bezoeken?

Ook zijn er verschillen in werkwijzes bij makelaars. In tegenstelling tot in Nederland, betaal je als koper de makelaar. En de tarieven hiervoor zijn extreem hoog. Courtages (provisie) tussen de 5 en 6% zijn heel normaal. Reken maar eens uit hoe veel dat is op een gemiddelde huizenprijs! De makelaar heeft altijd recht op zijn geld aangezien de verkoper zich contractueel verplicht heeft hem of haar te betrekken bij de verkoop. Wat een makelaar in Duitsland voor dit geld doet, zijn de meningen over verdeeld om het maar diplomatiek uit te drukken. Omdat de verkoper de makelaar niet hoeft te betalen, maakt het dus voor de verkoper niet zo veel uit dat jij hoge makelaarskosten moet betalen.

Als je interesse hebt voor een woning die bij een makelaar te koop staat, is er  geen ontkomen aan. Je krijgt vaak pas de gelegenheid om bij de woning te gaan kijken als de makelaar al je contactgegevens heeft.

De verkoper schakelt de makelaar in, maar jij als koper mag hem of haar betalen terwijl deze makelaar niet aan jouw kant staat. Vreemd toch? Misschien wel zo verstandig als je zelf iemand meeneemt die onpartijdig jouw belangen kan verdedigen.

Duitsland Hypotheek

Wat kan ik voor je betekenen bij de emigratie / verhuizing naar Duitsland:

In het Nederlands leg ik je uit hoe een Duitsland hypotheek en het kopen van een huis in Duitsland werkt. Ook de mondelinge en schriftelijke communicatie met Duitse makelaars, banken en notarissen wordt voor je geregeld. In Duitsland werkt alles toch net even anders dan in Nederland. In tegenstelling van wat je zou verwachten, is het een stuk bureaucratischer en formeler dan in Nederland. De Duitse overheid en overige instanties werken vaak nog zoals Nederland in de jaren 80. Geen DigiD, alles op papier met vele handtekeningen en stempels en ga zo maar door.

De Duitse taal mondeling en schriftelijk machtig zijn is echt een noodzaak. Ondanks dat veel Nederlanders wel een stukje “über die Grenze” spreken is het toch net iets anders dan een biertje bestellen. Ik spreek en schrijf vloeiend (ambtelijk) Duits, mede doordat ik er al meer dan 13 jaar woon.

Na de emigratie kan ik je ook helpen met overige zaken rondom het verhuizen naar Duitsland. Denk hierbij aan begeleiding bij:

– Correspondentie verzorgen in het Duits met diverse instanties en personen;
– Vertalen van correspondentie in het algemeen;
– Contacten met de Duitse gemeentes / overheid zoals de belastingdienst, kinderbijslag, kinderopvang etc.;
– Contacten met Duitse verzekeraars en tussenpersonen;
– Contacten met aannemers, klusjesmannen etc.;
– Zaken rondom de auto zoals invoer, aanmelden, wegenbelasting, verzekering, TÜV, onderhoud;
– Persoonlijk meegaan bij diverse aangelegenheden waar je hulp nodig hebt.

Ben je dus op zoek naar een Duitsland hypotheek, een huis in Duitsland en een emigratiespecialist, neem dan gerust contact met mij op.

Woning verhuren?

Naast een hypotheek voor een huis in Duitsland waar je zelf wilt gaan wonen, is het ook mogelijk om via een Duitse bank een huis of appartement in Nederland of Duitsland te financieren dat je wilt gaan verhuren. Als beleggingsobject bijvoorbeeld.

Nederlandse banken zijn hier vaak erg terughoudend in. In Duitsland is het doorgaans wel mogelijk.

Ook hierbij kan ik je van dienst zijn.

Huis in Nederland

Als laatste optie is het tegenwoordig ook mogelijk om via een Duitse bank een hypotheek af te sluiten voor een eigen woning in Nederland.

In het verleden waren er een aantal zaken welke het financieren van een huis in Nederland via een Duitse bank niet interessant maakte. Inmiddels zijn er bij Duitse hypotheekverstrekkers speciaal voor Nederlanders hypotheken welke redelijk vergelijkbaar zijn met hypotheken in Nederland. Geen boete meer bij verkoop bijvoorbeeld.

Benieuwd of deze optie iets voor je is? Neem dan vrijblijvend contact op.

Hypotheek adviseur in Enschede