EEN HYPOTHEEK IN DUITSLAND

Hypotheken en Advies

DUITSLAND HYPOTHEEK

Huis met de Duitse vlag en drie huizen in de kleur van de Duitse vlag met hypotheekHier in de grensstreek Enschede/Gronau of Euregio kijken we niet raar op van een witte kentekenplaat, of D sticker in het straatbeeld. Steeds meer Nederlanders kopen een huis in Duitsland.

Al jarenlang zijn wij Twentenaren gewend aan de omgang en het contact met Duitsers. Natuurlijk hebben we ook zo onze (menings) verschillen, maar eigenlijk lijken we best veel op elkaar. We zijn gewend aan elkaars taal, cultuur en doen graag boodschappen in elkaars supermarkten.

Er zijn steeds meer Nederlanders die kopen in Duitsland. Er is een periode geweest dat grote groepen Nederlanders emigreerden naar Duitsland. Wonen in Duitsland is daarom niets vreemds meer. De belangrijkste redenen om te emigreren zijn:

– Huizen en stukken grond zijn goedkoper en groter;
– Hypotheekrente is lager;
– Veel meer ruimte;
– Auto en autorijden is goedkoper;
– Kinderbijslag is hoger;
– Oude normen en waarden gelden nog.

Natuurlijk kloppen veel van bovengenoemde redenen. Maar het is en blijft emigreren naar Duitsland met alle voor- en nadelen die bij een Duitse hypotheek horen. Er komt meer bij kijken dan je denkt. Vaak wordt er gedacht dat zo lang je maar in Nederland blijft werken er nauwelijks iets veranderd. Dat is helaas niet helemaal waar.

Hypotheek in Duitsland afsluiten

Mede door mijn eigen ervaring met het kopen van een huis in Duitsland en daar een hypotheek afsluiten, kan ik je bijstaan bij deze stap. Inmiddels woon ik zelf al 16 jaar in Duitsland. In de grensstreek Enschede. Ben getrouwd met een Duitse vrouw, mijn kinderen zijn in Duitsland geboren en gaan daar ook naar school. Aardig geïntegreerd dus. De meeste andere adviseurs die begeleiden bij Duitsland hypotheken, wonen er zelf niet en hebben er soms niet eens gewoond. Advies en hulp van een ervaringsdeskundige is echt onmisbaar bij zo’n stap.

Ik wijs je op de mogelijkheden van het kopen in Duitsland, maar ook op de regels, nadelen en valkuilen. Op het internet zijn genoeg websites te vinden waar je huizen in Duitsland kunt vinden. Het zoeken naar een Duitsland hypotheek op het internet is een stuk lastiger. In Duitsland werken ze op het gebied van hypotheken, verzekeringen en makelaardij helaas nog niet zo transparant zoals in Nederland. Bijna elke vestiging van een willekeurige bank in Duitsland heeft een ander acceptatiebeleid. De voorwaarden van een hypotheek in Duitsland kunnen dus van stad tot stad verschillen. Ga je die allemaal bezoeken?

Dossier met de Duitse vlag er op en hypotheek papieren die er uit vliegen

Ook zijn er verschillen in werkwijzen bij makelaars. In tegenstelling tot in Nederland, betaal je als koper een deel van de makelaarskosten. De tarieven hiervoor zijn extreem hoog. Courtages (provisie) tussen de 5 en 6% zijn heel normaal. Reken maar eens uit hoe veel dat is op een gemiddelde huizenprijs! De makelaar heeft altijd recht op zijn geld aangezien de verkoper zich contractueel verplicht heeft hem of haar te betrekken bij de verkoop. Wat een makelaar in Duitsland voor dit geld doet, zijn de meningen over verdeeld om het maar diplomatiek uit te drukken.

Als je interesse hebt voor een woning die bij een makelaar te koop staat, is er bijna geen ontkomen aan. Je krijgt vaak pas de gelegenheid om bij de woning te gaan kijken als de makelaar al je contactgegevens heeft. Steeds vaker moet je zelfs al eerst een bewijs aanleveren dat je hypotheekmogelijkheden hebt alvorens je mag komen kijken.

De verkoper schakelt de makelaar in, maar jij als koper mag hem of haar meebetalen terwijl deze makelaar niet aan jouw kant staat. Vreemd toch? Misschien wel zo verstandig als je zelf iemand meeneemt die onpartijdig jouw belangen kan verdedigen.

Naast de makelaar heb je nog de zogenaamde hypotheekbemiddelaars bij een huis kopen in Duitland. Vaak zijn deze zonder dat je het weet gelieerd aan of bekenden van de makelaar. Deze personen hebben vaak in tegenstelling tot echte hypotheekadviseurs in Duitsland en Nederland geen BaFin /AFM vergunning om financieel advies te mogen geven. Een aantal zijn zelfs weer “gevlucht” naar Nederland. De redenen hiervoor laat ik maar in het midden. Ze vragen je gegevens en leggen daarna alleen het contact met de bank en krijgen in ruil daarvoor een hoge provisie. Bij problemen kun je juridisch gezien bij deze bemiddelaars nergens op terug vallen en verwijzen ze je gewoon weer naar de bank. Dat risico wil je toch niet lopen?

Er zijn dus verschillende nadelen bij een Duitse hypotheek. Het is dus belangrijk om je eerst goed te laten informeren.

Duitsland Hypotheek

Wat kan ik voor je betekenen bij de emigratie/verhuizing naar Duitsland:

In het Nederlands leg ik je uit hoe een huis koopt in Duitsland grensstreek Enschede en een hypotheek in Duitsland afsluiten werkt. Ook de mondelinge en schriftelijke communicatie met Duitse makelaars, banken en notarissen wordt voor je geregeld. In Duitsland werkt alles toch net even anders dan in Nederland. In tegenstelling van wat je zou verwachten, is het een stuk bureaucratischer en formeler dan in Nederland. De Duitse overheid en overige instanties werken vaak nog zoals Nederland in de jaren 80. Geen DigiD, alles op papier met vele handtekeningen en stempels en ga zo maar door.

De Duitse taal mondeling en schriftelijk machtig zijn is echt een noodzaak. Ondanks dat veel Nederlanders wel een stukje “über die Grenze” spreken is het toch net iets anders dan een biertje bestellen. Ik spreek en schrijf vloeiend (ambtelijk) Duits, mede doordat ik er al meer dan 16 jaar woon.

Na de emigratie kan ik je ook helpen met overige zaken rondom het verhuizen naar Duitsland. Denk hierbij aan begeleiding bij:

– Correspondentie verzorgen in het Duits met diverse instanties en personen;
– Vertalen van correspondentie in het algemeen;
– Contacten met de Duitse gemeentes / overheid zoals de belastingdienst, kinderbijslag, kinderopvang etc.;
– Contacten met Duitse verzekeraars en tussenpersonen;
– Contacten met aannemers, klusjesmannen etc.;
– Zaken rondom de auto zoals invoer, aanmelden, wegenbelasting, verzekering, TÜV, onderhoud;
– Persoonlijk meegaan bij diverse aangelegenheden waar je hulp nodig hebt.

Ben je dus op zoek naar een Duitsland hypotheek, een huis in Duitsland en een emigratiespecialist, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Woning verhuren?

Naast een hypotheek voor het kopen van een huis in Duitsland waar je zelf wilt gaan wonen, is het ook mogelijk om via een Duitse bank een huis of appartement in Nederland of Duitsland te financieren dat je (gedeeltelijk) wilt gaan verhuren. Als beleggingsobject bijvoorbeeld. Dit kan een interessante alternatief voor de momenteel vrij lage spaarrente zijn. Vaak is het zelfs zo dat de huurinkomsten de hypotheeklasten volledig kunnen afdekken en dat er, na aftrek van alle kosten maandelijks zelfs iets overblijft.

Nederlandse banken zijn hier vaak erg terughoudend in. Als ze het in Nederland al willen financieren dan alleen tegen vrij hoge rentes. Dit noemen ze dan een risico opslag. In Duitsland is het doorgaans wel mogelijk en dan tegen zeer scherpte tarieven. Deze tarieven in Duitsland zijn ongeveer gelijk aan de “normale” hypotheekrente in Nederland.

Natuurlijk komt hier best het één en ander bij kijken en is het niet altijd zonder risico’s. Als je hier advies en begeleiding bij wilt, kan ik je daar ook mee van dienst zijn. Ik verzorg het het hele traject in Nederland en Duitsland voor je. Ook ben ik aanwezig bij de gesprekken met de Duitse bank zodat je er zeker van kunt zijn dat alles goed verloopt en het jou volledig duidelijk is.

Heb je het geld dat je wilt inzetten nog vast in de stenen zitten? Dan kan ik je uiteraard ook adviseren en begeleiden bij het opnemen van deze overwaarde uit je Nederlandse hypotheek.

Huis in Nederland

Als laatste optie is het tegenwoordig ook mogelijk om via een Duitse bank een hypotheek af te sluiten voor een eigen woning in Nederland.

In het verleden waren er een aantal zaken welke het kopen van een huis in Nederland via een Duitse bank niet interessant maakte. Inmiddels zijn er bij Duitse hypotheekverstrekkers speciaal voor Nederlanders hypotheken welke redelijk vergelijkbaar zijn met hypotheken in Nederland. Geen boete meer bij verkoop bijvoorbeeld.

Benieuwd of deze optie iets voor je is? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

MAAK EEN AFSPRAAK

Het is erg belangrijk dat we eerst even informeel kennis maken. Wat houdt jou bezig? Wat zijn je wensen? Wat voor een type mens ben je? En omgekeerd natuurlijk ook want je vind het misschien ook wel prettig om te weten wie ik ben. Een klik hebben met elkaar vind ik wel belangrijk. Als adviseur in Enschede vraag ik best veel informatie van je. Dat vertel je toch liever aan een adviseur waar je een beetje goed mee door één deur kan?