Zorgverzekering

Verzekeringen voor particulieren

BASISVERZEKERING

Tegenwoordig is er voor iedereen de verplichte basisverzekering. Verplicht? Ja, deze is wettelijk verplicht. Het niet afsluiten en/of betalen van je zorgverzekering kan “zorgen” voor hoge boetes. Deze basisverzekering doet precies wat het woord zegt. Het zorgt voor een basisdekking voor wat betreft medische zorg. Een bezoek kunnen brengen aan een huisarts zit bijvoorbeeld in je basisverzekering.

De inhoud van deze basisverzekering is wettelijk geregeld. Iedere zorgverzekeraar biedt dus hetzelfde pakket aan. De premie kan per zorgverzekeraar wel verschillen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.

De basisverzekering heb je in twee verschillende versies:
– Natura
– Restitutie

Natura

Dit is vaak de goedkoopste variant. Eenvoudig gezegd, vergoed de zorgverzekeraar de kosten direct aan je zorgverlener. Deze zorgverlener heeft een contract met de betreffende verzekeraar. Doordat beide partijen afspraken gemaakt hebben over de prijs van een behandeling kan de premie een stukje lager zijn. Je hebt als patiënt dan in principe geen vrije keuze van zorgverlener.

Restitutie

Ben je bereid iets meer premie te betalen? Dan kun je ook een restitutieverzekering nemen. Hier heb je vrije keuze van zorgverlener. Omdat er hier dus geen contract is tussen verzekeraar en behandelaar, is het voor de verzekeraar niet zeker wat een behandeling kost. Deze onzekerheid vertaalt zich in een hogere premie.

Afhankelijk van de situatie betaal je zelf de zorgverlener en declareer je de nota zelf bij de zorgverzekeraar. Je kunt er ook voor kiezen om de nota door de verzekeraar direct aan de zorgverlener te laten betalen.

Aanvullende verzekering

Naast de verplichte basis zorgverzekering is er de vrijwillige aanvullende verzekering. Deze aanvullende zorgverzekering vergoed geheel of gedeeltelijk omschreven zorgkosten die niet onder de basisverzekering vallen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan brillen en steunzooltjes. Omdat de voorwaarden en vergoedingen sterk verschillen per verzekeraar ga ik hier niet verder op in. Kinderen zijn meestal gratis op de aanvullende verzekering van de ouders meeverzekerd.

Op basis van je wensen kunnen we samen wel op zoek gaan naar een geschikte zorgverzekering.

Zorgverzekering afsluiten

Tandartsverzekering

Voor tandartskosten kun je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Ook hier verschillen de vergoedingen per verzekeraar.

Advies over zorgverzekeringen

Helaas zie ik in de praktijk, net als bij de andere verzekeringen, dat mensen meestal vergelijken op basis van de laagste premie. Het is zoals altijd de vraag of dat wel verstandig is. Kijk, als je zo gezond bent als een vis, dan is het misschien geen probleem om de goedkoopste te nemen. De basisverzekering is toch overal gelijk. Maar heb je bepaalde klachten of verwacht je die? Dan is het toch verstandig om daar eens met mij over van gedachten te wisselen.

Wat heb je aan een goedkope zorgverzekering als je overal voor bij moet betalen? Het is beter om te kijken naar je zorgbehoefte en dan te kijken welke zorgverzekering daar het beste bij past. Dan pas kunnen we de balans opmaken wat beter is. Uitgebreidere zorgverzekering of (meer) zelf bij betalen zodra je zorg nodig hebt. Ik ben geen huisarts, maar ook als financieel adviseur kan ik je helpen bij je zorgbehoefte. Medische
zorg nodig hebben is al vervelend genoeg. Ik kan je in ieder geval helpen om dit zo betaalbaar mogelijk te houden.

MAAK EEN AFSPRAAK

Het is erg belangrijk dat we eerst even informeel kennis maken. Wat houdt jou bezig? Wat zijn je wensen? Wat voor een type mens ben je? En omgekeerd natuurlijk ook want je vind het misschien ook wel prettig om te weten wie ik ben. Een klik hebben met elkaar vind ik wel belangrijk. Als adviseur vraag ik best veel informatie van je. Dat vertel je toch liever aan een adviseur waar je een beetje goed mee door één deur kan?