Werkmaterieelverzekering

Zakelijke verzekeringen

WerkmaterieelVERZEKERING

Als je een bedrijf hebt, dan heb je in veel gevallen ook materieel nodig. Dat kan natuurlijk van alles zijn. Afhankelijk van het soort bedrijf kan het verschillende namen hebben.

Hieronder ga ik in op werkmaterieel en het verzekeren ervan. Werkmaterieel kom je voornamelijk tegen in bouwbedrijven of aan de bouw gerelateerde bedrijven, maar ook in de logistieke- en agrarische sector zie je dat er vaak gebruik wordt van werkmaterieel.

Wat is werkmaterieel?

Wat is werkmaterieel nu precies? Dat is een heel ruim begrip. Maar in zijn algemeenheid kun je denken aan (rijdende) machines om zwaar werk mee uit te voeren. Bijvoorbeeld:

  • Heftruck;
  • Tractor;
  • Graafmachine;
  • Palletwagen;
  • Botenkraan;
  • Bouwkraan;
  • Grasmaaier;
  • Hakselaar.

Zoals je ziet kan werkmaterieel dus groot of klein zijn. Een overeenkomst is wel dat het speciale machines zijn die sterk afwijken van machines en apparaten die een gemiddelde particulier gebruikt.

Moet je werkmaterieel verzekeren?

In een aantal gevallen hoef je werkmaterieel niet verplicht te verzekeren. Als je zelf de eigenaar bent, dan beslis je dit zelf. Deze beslissing maak je meestal op basis van wat de machine nog waard is en of je het verlies hiervan kunt dragen, financieel gezien.

Soms ben je wel verplicht om werkmaterieel te verzekeren, zeker bij rijdend werkmaterieel. Als je er bijvoorbeeld mee op de openbare weg komt, dan geldt er voor rijdend werkmaterieel dezelfde wettelijke verplichting als voor bijvoorbeeld een personenauto. Dan moet deze minimaal WA verzekerd zijn. Dat is voor schade aan anderen. Casco verzekeren is nooit wettelijk verplicht, tenzij het apparaat geleased is en de leasemaatschappij dat verplicht stelt, maar dan is dat op basis van een contract.

Als je dus met je heftruck op de openbare weg komt, omdat je bij een klant in een woonwijk een vracht moet lossen, dan moet deze heftruck WA verzekerd zijn. Rijdt je er alleen mee op eigen terrein, welke niet toegankelijk is voor derden, dan is het in principe niet verplicht. Aan te raden is het vaak wel. Bij de meeste verzekeraars is het inmiddels ook standaard inbegrepen.

Hoe kan ik werkmaterieel verzekeren?

Ook hier zie je sterke overeenkomsten met bijvoorbeeld een personenauto. Werkmaterieel kun je gemiddeld genomen als volgt verzekeren:

  • WA;
  • WA + Beperkt casco (ook wel eens WA plus of mini casco genoemd);
  • WA + Volledig casco (in de volksmond vaak allrisk genoemd).

Wat er dan precies gedekt is, verschilt per verzekeraar. Zeker bij de laatste twee. Welke verschillen er zijn en wat de kosten zijn, leg ik je graag uit in een persoonlijk gesprek, aangezien elke situatie en bedrijf andere wensen en behoeftes heeft.

Wat kost een werkmaterieelverzekering?

Dat is op voorhand lastig te zeggen. Want hebben we het over een verzekering voor een palletwagen of over een verzekering voor een bouwkraan? Met name de waarde van een machine bepaald al voor een groot gedeelte de premie van een verzekering. Maar ook hoe, waar en waarvoor deze gebruikt wordt.

Het verstandigste is om voor een offerte voor een werkmaterieelverzekering even contact op te nemen. Dan kunnen we samen bekijken wat je nodig hebt, wat er mogelijk is en wat de kosten zijn. Zo zien we samen niets over het hoofd.

Is het verstandig om werkmaterieel te verzekeren?

Als je zoals hierboven beschreven is, verplicht bent om een verzekering af te sluiten, dan heb je geen keuze. Als je de machine nodig hebt, dan moet het nu eenmaal. Maar daar waar er wel keuzes zijn moeten we altijd de afweging maken welke risico’s je loopt door het gebruik van het werkmaterieel en of je deze risico’s financieel verantwoord kunt dragen. Deels of volledig. Zodra daar het antwoord nee op is, dan is verzekeren doorgaans wel verstandig.

Advies over werkmaterieelverzekering?

Ben je benieuwd wat een werkmaterieelverzekering kost en welke mogelijkheden er zijn? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

MAAK EEN AFSPRAAK

Het is erg belangrijk dat we eerst even informeel kennis maken. Wat houdt jou bezig? Wat zijn je wensen? Wat voor een type mens ben je? En omgekeerd natuurlijk ook want je vind het misschien ook wel prettig om te weten wie ik ben. Een klik hebben met elkaar vind ik wel belangrijk. Als adviseur in Enschede vraag ik best veel informatie van je. Dat vertel je toch liever aan een adviseur waar je een beetje goed mee door één deur kan?