DUOKOOP: HOE WERKT HET?

Hypotheken en Advies

DUOKOOP

Wat is DUOKOOP precies?

In de komende tijd zal je misschien vaker de term DUOKOOP lezen. Wat is dit?
Koop je een huis, dan val je voor de mooie bouwstijl van de woning. Of de praktische indeling. En natuurlijk dat mooie stukje land waarop het huis is gebouwd.

Stapel stenen en grond
Als je een woning koopt, koop je het gebouw (de stapel stenen) maar ook de grond waarop deze woning staat. Ondanks dat elke situatie anders is, wordt als vuistregel aangenomen dat de waarde van de grond ongeveer 30% van de koopprijs is en de woning dus 70%. Samen vormen zij de koopprijs.

Maximale hypotheek

Op grond van wetten, gedragscodes en regelgeving moeten banken nauwkeurig toetsen of een hypotheek die je aanvraagt verantwoord is. Dat wil zeggen dat de lasten van de hypotheek, rente en aflossing, ook op langere termijn voor jou betaalbaar zijn.
Hypotheekverstrekkers kijken onder andere naar je inkomen en uitgaven. Banken hebben de wettelijk verplichting om niet meer hypotheek te verstrekken dan op basis van de feiten die op het moment van het afsluiten van de hypotheek bekend zijn, verantwoord is. Dit resulteert in een maximaal bedrag dat de bank wil uitlenen voor de aankoop van de woning.
Dat kan dus beteken dat iemand graag een huis wil kopen, maar dit niet kan omdat de bank de lening niet wil en mag verstrekken. Laten we het voorbeeld nemen van een woning van €100.000 en een bank die op basis van de berekeningen maar €80.000,- aan hypotheek wil verstrekken.
Wanneer je alleen de woning en niet de grond hoeft te kopen, zou dit prima lukken. Want de woning zal zonder grond slechts circa €70.000,- kosten.

DUOKOOP haalt aankoop van de woning en grond uit elkaar

Bij DUOKOOP zijn er in principe twee koopovereenkomsten. Jij koopt de woning en een organisatie (DNGB) koopt de grond. Daarna geeft deze organisatie de grond aan jou in erfpacht. Hiervoor moet je jaarlijks een bedrag aan deze organisatie betalen.
Het resultaat hiervan is dat je toch de woning kan kopen en hiervan direct het woonplezier hebt. Ook over de grond kan je direct beschikken. Deze is immers levenslang aan jou in erfpacht gegeven. Jaarlijks betaal je aan de eigenaar van de grond een afgesproken bedrag.

De constructie is interessant voor bijvoorbeeld pensioenfondsen die op deze manier veilig een deel van hun premies kunnen beleggen.

Randvoorwaarden

Duokoop kan in sommige situaties interessant zijn. Maar natuurlijk zijn er aandachtspunten. Ik noem er een paar:

– Welk bedrag moet jaarlijks voor het gebruik van de grond worden betaald en op basis waarvan kan dit bedrag jaarlijks worden aangepast?
– Heb jij als eigenaar van de woning het recht om, wanneer je financiële situatie dat toelaat, de grond alsnog te kopen en zo ja tegen welk bedrag?
– Is de woning nog te verkopen op het moment dat het eigendom van de grond bij een ander ligt?
– Kan deze constructie ook in combinatie met een Nationale Hypotheek Garantie?
– Mag de erfpacht die jaarlijks betaald moet worden, net als de hypotheekrente, in mindering worden gebracht op je belastbaar inkomen?

De moeite van het onderzoeken waard, maar wel met advies

DUOKOOP kan in bepaalde situaties een aantrekkelijke optie zijn. Bijvoorbeeld in de situatie dat je huidige inkomen net niet genoeg is om de benodigde hypotheek rond te krijgen. Maar ook voor ouderen (op dit moment tot 65 jaar) die deze mogelijkheid willen gebruiken om overwaarde vrij te maken voor aanpassingen aan de woning. Maar zoals altijd geldt ook hier dat een goed advies noodzakelijk is.

Wil je meer weten over deze nieuwe hypotheekvorm, laat het mij dan weten. Ik informeer en adviseer je graag.

MAAK EEN AFSPRAAK

Het is erg belangrijk dat we eerst even informeel kennis maken. Wat houdt jou bezig? Wat zijn je wensen? Wat voor een type mens ben je? En omgekeerd natuurlijk ook want je vind het misschien ook wel prettig om te weten wie ik ben. Een klik hebben met elkaar vind ik wel belangrijk. Als adviseur in Enschede vraag ik best veel informatie van je. Dat vertel je toch liever aan een adviseur waar je een beetje goed mee door één deur kan?