RECHTSBIJSTAND

Verzekeringen voor particulieren

RECHTSBIJSTANDVERZEKERING

Erg vervelend als je in een juridisch geschil terecht komt. Nog vervelender is dat zo’n geschil erg duur kan worden.

Tegenwoordig hebben veel mensen een kort lontje. Waar je het “vroeger” nog wel eens onderling probeerde op te lossen, stappen mensen tegenwoordig makkelijker naar een advocaat. Wat hier de oorzaak van is, laten we maar in het midden. Een vaststaand feit is, is dat het uurtarief van een advocaat doorgaans al hoger is dan de premie van een complete rechtsbijstandverzekering op jaarbasis.

Omdat je in de juridische wereld heel erg moet oppassen met wat je zegt en schrijft, kan het bij veel geschillen verstandig zijn om een advocaat, jurist of juridisch medewerker aan je zijde te hebben. Vaak zijn geschillen emotioneel erg beladen en dat zorgt vaak voor verkeerde reacties. Deze reacties worden dan dankbaar tegen je gebruikt door een tegenpartij. Een advocaat of juridisch medewerker is emotioneel niet betrokken en blijft logisch en zakelijk handelen.

Een rechtsbijstandverzekering neemt de werkzaamheden en kosten die hierbij komen kijken grotendeels uit handen. Een rechtsbijstandverzekering bestaat vaak uit verschillende modules.

De meest gebruikte volgorde is:

– Verkeer
– Consument en wonen
– Inkomen
– Fiscaal en vermogen

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Voorbeelden

De lijst met mogelijke geschillen is natuurlijk enorm. Daarbij komt nog dat iedere situatie weer anders is. Maar om je toch een idee te geven van de situaties waar een rechtsbijstandverzekering uitkomst kan bieden:

– Ontslagen worden op het werk
– Geschil met de werkgever
– De buren plaatsen een schutting over de erfgrens
– Een reparatie aan je auto is niet goed uitgevoerd
– De aannemer die je hebt ingehuurd voert de afgesproken werkzaamheden niet conform
opdracht uit
– Je wordt aangereden door een andere auto en deze ontkent aansprakelijkheid

Je ziet dat er best veel situaties zijn waarbij een rechtsbijstandverzekering uitkomst kan bieden. Natuurlijk is de premie aan de hoge kant, maar je hoeft maar even aan het uurtarief van een advocaat te denken en je weet waarom dat zo is

Tip

Zeker bij bijvoorbeeld arbeidsconflicten kan de rekening hoog oplopen. In de huidige tijd proberen werkgevers vaak makkelijk van personeel af te komen. Een rechtsbijstandverzekering gaat vaak verder dan het lidmaatschap van een vakbond. Ik kan hier vanuit mijn verleden als werknemer uitgebreid over meepraten. Als een werkgever weet dat je een rechtsbijstandverzekering hebt, praat dat voor jou toch ineens een stuk makkelijker.

Bij (dreigende) conflicten altijd één ding onthouden: Teken niets (ook niet voor ontvangst) voordat je er met een deskundige over gesproken hebt!

MAAK EEN AFSPRAAK

Het is erg belangrijk dat we eerst even informeel kennis maken. Wat houdt jou bezig? Wat zijn je wensen? Wat voor een type mens ben je? En omgekeerd natuurlijk ook want je vind het misschien ook wel prettig om te weten wie ik ben. Een klik hebben met elkaar vind ik wel belangrijk. Als adviseur vraag ik best veel informatie van je. Dat vertel je toch liever aan een adviseur waar je een beetje goed mee door één deur kan?