Schommelende hypotheekrente

Hypotheekrente advies

DE HYPOTHEEKRENTE VERANDERD

Waar een tijdje geleden een hypotheekrente van rond de 5% nog een koopje was, is dat nu een hypotheekrente van rond de 2%.

De afgelopen maanden is de hypotheekrente sterk gedaald. In de vele jaren dat ik nu hypotheekadviseur ben, heb ik mijzelf vaak de zin: “ de hypotheekrente is nu historisch laag” horen zeggen. En zeker de laatste maanden kun je dat blijven herhalen.

Waar een tijdje geleden een hypotheekrente van rond de 5% nog een koopje was, is dat nu een hypotheekrente van rond de 2%.

“Hypotheekrente”

Ik adviseer en begeleid bij het afsluiten van een hypotheek, wel zo veilig als er een specialist met je meekijkt en meedenkt. Neem gerust contact op met mij, ik kom graag even bij je op bezoek om je hypotheekmogelijkheden te bespreken.

Vaste Rente

Veel mensen die ik nu spreek vinden het nu ook “ jammer” dat ze destijds de rente zo lang vast gezet hebben tegen bijvoorbeeld 6%. Niemand heeft helaas een glazen bol, althans eentje die ook echt werkt. Zoiets kun je jezelf dus nooit kwalijk nemen. De toekomst is wat dat betreft niet te voorspellen. Natuurlijk is het vervelend als je een paar jaar later de rente sterk ziet dalen en jouw hypotheekrente nog 10 jaar vast staat. Maar op het moment van een hypotheek afsluiten moest je samen met de hypotheekadviseur een keuze maken.

Als hypotheekadviseur, in mijn geval in Enschede, kun je daarom ook niet voorspellen wat de hypotheekrente over langere termijn gaat doen. Op korte termijn kun je misschien nog wel een trend waarnemen.

De keuze voor de periode van het vastzetten van de hypotheekrente moet je ook hoofdzakelijk laten beïnvloeden door je eigen situatie. Tijdens je rentevast periode weet je in ieder geval zeker wat je maandelijkse lasten zijn. Wil je over een bepaalde periode voorspelbare woonlasten, dan doe je er verstandig aan om je hypotheekrente in overeenstemming te brengen met die periode. Een hypotheekadviseur helpt je daarbij. Is er bijvoorbeeld een kinderwens? Verwacht je op termijn hoge uitgaven? Ga je minder werken bij je werkgever? Allemaal voorbeelden die belangrijk kunnen zijn bij de keuze van een hypotheekrente.

Vaak zie ik dat een hypotheekadviseur alle leningdelen van een hypotheek dezelfde rentevastperiode geeft. Dat kan natuurlijk prima zijn, maar door meer variatie aan te brengen kun je het renterisico spreiden. Zodoende kun je misschien toch profiteren van lage hypotheeklasten en aan de andere kant het risico van een plotselinge rentestijging te beperken. Niet ieder hypotheekdeel hoeft dezelfde rentevastperiode te hebben namelijk. En dat is maar één van de aandachtspunten waar je op moet letten.

Variabele rente

Wat ook kan is een variabele rente. Misschien de laatste tijd een beetje naar de achtergrond geraakt omdat de hypotheekrente langere tijd vast zetten soms zelfs goedkoper is dan een variabele rente.

Een variabele hypotheekrente was zeker in de periode van hogere rente aantrekkelijk. Maar je moet er altijd rekening mee houden dat de rente ineens stijgt. Dat gaat misschien niet met procenten tegelijk, maar toch kan het ineens voor hogere woonlasten zorgen. Daar moet je portemonnee wel tegen kunnen. Een financiële buffer hebben is dan zeker niet onverstandig.

Eigenlijk moet je in tijden van lage hypotheekrente geld reserveren voor tijden van hogere rente. Dan kan het over de hele looptijd best een geschikte oplossing zijn. Maar nogmaals, het moet bij je passen. Als je er niet van kunt slapen, dan kun je het misschien beter niet doen. Een financieel adviseur of hypotheekadviseur kan je hierbij adviseren. Kom je uit Enschede en omgeving, neem dan zeker contact op met Bonke Financieel Advies.

MAAK EEN AFSPRAAK

Het is erg belangrijk dat we eerst even informeel kennis maken. Wat houdt jou bezig? Wat zijn je wensen? Wat voor een type mens ben je? En omgekeerd natuurlijk ook want je vind het misschien ook wel prettig om te weten wie ik ben. Een klik hebben met elkaar vind ik wel belangrijk. Als adviseur vraag ik best veel informatie van je. Dat vertel je toch liever aan een adviseur waar je een beetje goed mee door één deur kan?