Reis- en annulering

Verzekeringen voor particulieren

REIS- EN ANNULERINGSVERZEKERING

Op vakantie gaan is altijd een leuke bezigheid. Althans dat is de bedoeling. Helaas gaat er op vakantie ook wel eens wat mis. Gelukkig kun je hiervoor een reisverzekering en/of annuleringsverzekering afsluiten. Niet dat dit alles goedmaakt, maar de financiële schade wordt in ieder geval geheel of gedeeltelijk vergoed. Ook kun je rekenen op professionele ondersteuning van een alarmcentrale.

Vakantie of reizen hoeft trouwens niet altijd ver weg te zijn. Ook een dagje of weekendje weg in Nederland kan als reis aangemerkt worden.

Deze verzekering heb je in twee varianten:

– Aflopend
– Doorlopend

Doorlopende verzekering

Tegenwoordig zie je wel eens reclame voorbij komen van bedrijven waar je zelf je hypotheek voor je woning in Enschede, Glanerbrug of Twente kunt regelen. Is dat wat?

In principe kan dat best wel. Maar ja, je kunt ook zelf je auto wel onderhouden en je elektra aanleggen. Maar heb je er tijd voor en zin in? Het afsluiten van een hypotheek is qua handelingen niet moeilijk, maar de materie rondom hypotheken wel. Het is er ondanks een aantal vereenvoudigingen echt niet altijd makkelijker op geworden. En dat zeggen ze er niet bij op die doe- het-zelf websites. Je bent daar nl. uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor wat je doet.

Als er iets mis gaat, heb je het zelf gedaan. Vecht dat maar eens telefonisch of via de email uit met iemand aan de andere kant van het land. Aangezien er nogal wat (belasting) regels zijn bij hypotheken, kan een kleine fout je heel duur komen te staan. Zie het maar als een montagefout van je remmen op je auto. Een klein foutje met grote gevolgen.

Je kunt er vanuit gaan, dat de belastingdienst altijd gelijk heeft, tot jezelf het tegendeel kunt bewijzen.

Reisverzekering afsluiten

Aflopende verzekering

Deze verzekering is geschikt voor de vakantieganger die niet regelmatig op vakantie gaat. Hiermee verzeker je alleen de reis die je geboekt heb of gaat boeken. Je betaalt alleen premie voor deze periode. Daarna stopt deze verzekering vanzelf weer. Je hebt meestal dezelfde keuzes qua dekkingen als bij de doorlopende verzekering. Je kunt bij deze variant, een reisverzekering, annuleringsverzekering of een combinatie van beide afsluiten.

Laten doen?

Ben je een echte vakantieganger, dan is vaak onderaan de streep de doorlopende reis- en annuleringsverzekering op jaarbasis goedkoper. Bijkomend voordeel is dat je er niet elke keer aan hoeft te denken. Je kunt gewoon je spullen pakken en vertrekken! Natuurlijk moet je wel de verzekering aanpassen op je vakantietype. Meestal kun je de reisverzekering en/of annuleringsverzekering naar wens samenstellen. Dit zijn de meest voorkomende opties:

– Europa- of werelddekking
– Geneeskundige kosten
– Ongevallen
– Wintersport
– (Contant) geld
– Pechhulp voor auto, caravan en motor
– Vervangend vervoer
– Rechtsbijstand
– Hobby en sportuitrusting

Veel van deze opties spreken voor zichzelf, maar een paar licht ik toch even toe.

Geneeskundige kosten

Maar ik heb toch een zorgverzekering? Ja, als het goed is wel. Veel zorgverzekeringen vergoeden medisch noodzakelijke zorg in het buitenland. Daar zitten vaak wel beperkingen aan. Bijvoorbeeld de maximale vergoedingen. Die zijn niet altijd gelijk aan de vergoedingen van de zorgverzekering in Nederland. Deze beperkingen vult de optie geneeskundige kosten op de reisverzekering dan weer deels of volledig aan. Altijd even de vergoedingen van je zorgverzekering controleren voordat je op vakantie gaat!

Wintersport

De risico’s op ongevallen zijn bij wintersport een stuk groter. Ook de kosten die hierbij komen kijken zijn vaak hoger. Daarom is er voor deze groep vakantiegangers de wintersport dekking. Hierbij kun je denken aan zaken zoals het gebruik van een helikopter, bij hulpverlening in slecht bereikbare gebieden.

Hobby- en sportuitrusting

Ben je graag actief bezig op vakantie? Dan is het verstandig om je reisverzekering daar op aan te passen. Neem je bijvoorbeeld sportuitrusting mee op vakantie zoals bijvoorbeeld:

– Fietsen
– Duikapparatuur
– Surfplank
– Parachute

Dan kun je deze extra meeverzekeren. Ook hobby uitrusting zoals foto- en filmapparatuur zijn mee te verzekeren.

Reisbureau

Veel reisbureaus bieden ook reis- en annuleringsverzekeringen aan. Dat is natuurlijk hun goed recht. Vaak zijn deze verzekeringen daar fors duurder. Het is voor een reisbureau een leuke bijverdienste. Net als het voorbeeld met de fietsenmaker en fietsverzekering, raad ik hier ook aan om verzekeringen aan de specialist over te laten. Een verzekeringsadviseur regelt toch ook niet je vliegtickets?

Op tijd

Wil je een annuleringsverzekering afsluiten, dan moet je dat wel op tijd doen. Wacht hier niet te lang mee als je de reis al geboekt hebt. Als de vertrekdatum al te dichtbij ligt, heb je kans dat je geen annuleringsverzekering meer af kunt sluiten.

MAAK EEN AFSPRAAK

Het is erg belangrijk dat we eerst even informeel kennis maken. Wat houdt jou bezig? Wat zijn je wensen? Wat voor een type mens ben je? En omgekeerd natuurlijk ook want je vind het misschien ook wel prettig om te weten wie ik ben. Een klik hebben met elkaar vind ik wel belangrijk. Als adviseur vraag ik best veel informatie van je. Dat vertel je toch liever aan een adviseur waar je een beetje goed mee door één deur kan?