Nu de huizenprijzen in Nederland de pan uit rijzen, gaan steeds meer mensen (weer) nadenken over huis kopen in Duitsland. Best logisch omdat, zeker voor mensen die al in de buurt van de grens wonen. Voor hen is Duitsland helemaal niet zo ver weg.

Maar een huis kopen Duitsland is eigenlijk niet alleen verhuizen. Het is emigreren naar Duitsland. Dit stelt qua formaliteiten niet heel veel voor. Duitsland is voor veel mensen bekend terrein, dus het voelt vaak al wel vertrouwd. Toch moet je er wel goed over nadenken, want Duitsland is en blijft een ander land, met een andere cultuur, omgangsvormen en gebruiken. Ik help je graag met huis kopen Duitsland.

Is een huis kopen in Duitsland goedkoper?

Ja, een huis kopen in Duitsland kan goedkoper zijn. Althans als je naar de prijs per kubieke of vierkante meter kijkt. Huizen zijn ook vaak groter, waardoor je misschien er vooral qua ruimte en woongenot op vooruit gaat. 

Als je een eerlijke vergelijking zou willen hebben, dan moet je eigenlijk eerst kijken welk type huis je in Nederland zou willen hebben en kunt betalen en dan een vergelijkbaar huis in Duitsland gaan zoeken. Dan ben je in de regel goedkoper uit. Maar de praktijk is dat mensen toch vaak voor het net iets mooiere en ruimere huis gaan. Dan ben je misschien even duur uit als in Nederland, alleen heb je veel meer huis en ruimte bij huis kopen in Duitsland. Wat ook prettig is natuurlijk.

Is een huis kopen in Duitsland interessant?

Dat moet je per situatie bekijken. Als het je alleen gaat om het mooie en huis en de dikke auto, dan kom je waarschijnlijk binnen een paar jaar terug naar Nederland. Stug alles in Nederland blijven doen terwijl je in Duitsland woont wordt je door de Duitsers niet in dank afgenomen. Je zult er dan gewoon niet tussen komen. Er zijn uiteraard mensen die dat moeiteloos volhouden, maar we hebben altijd onze mond vol over mensen die niet integreren in Nederland. Doe je het zelf in het buitenland dan wel?

Natuurlijk snappen de Duitsers dat je Nederlander bent als Nederlanders een huis kopen in Duitsland en dat je ook dingen in Nederland blijft doen, maar je mengen tussen de Duitsers zal je zeker veel voordeel opleveren. Duitsers zijn in de basis socialer dan Nederlanders, mits je je aanpast.

Dat de boodschappen, auto’s, benzine in Duitsland goedkoper zijn, zijn open deuren. Dat hoef ik denk ik niet meer uit te leggen.

Als je aan de voorwaarden voldoet kun je ook kinderbijslag uit Duitsland krijgen of een aanvulling op de Nederlandse bij een huis kopen in Duitsland. Ook heb je bepaalde voordelen bij de zorgverzekering die je er “gratis” bij krijgt in Duitsland als je in Nederland blijft werken. 

Dus ja, een huis kopen in Duitsland kan lonend zijn, maar hangt wel sterk af van je situatie, levenshouding en wensen.

Nadelen bij het kopen van een huis in Duitsland

Die zijn er ook. Ik noem er een paar:

  • Geïsoleerd raken door niet te integreren;
  • Familie en vrienden die niet meer komen omdat Duitsland wel heel ver klinkt (geen grapje);
  • Grijze gebieden op het gebied van sociale zekerheid (WW, WIA, Pensioen etc.) waar heb je recht op en bij wie?;
  • Bureaucratie (DigiD? Nee hoor, gewoon tig formulieren invullen en in de rij staan);
  • De Duitse taal (blijft toch best een lastige en formele taal);
  • Niet alles is goedkoper, maar soms ook duurder;
  • Voor wie ben je tijdens het EK en WK voetbal (grapje, maar ik krijg die vraag iedere keer).

Ik wil verhuizen en een huis kopen in Duitsland

Als je nog steeds mee leest, dan is de vraag natuurlijk waar te beginnen. Je goed inlezen in de materie is erg verstandig. Hoe meer hoe beter. Er zijn tal van websites te vinden waar je informatie over verhuizen en wonen in Duitsland kunt vinden. Ik noem een aantal websites:

https://www.grensinfo.nl/

https://www.vertreknaarduitsland.nl/

https://www.euregio.eu/

Ook zijn er verschillende forums te vinden op het internet met discussies. Zoals zo vaak laaien simpele vragen daar op tot heftige discussies. Dat is een kwestie van tussen de regels door kunnen lezen. Veel mensen projecteren hun frustratie op de vraag van een ander en dan denk je al heel snel dat iets niet wel of juist wel kan. 

Vraag ook eens in je omgeving (familie en vrienden) wat die er van vinden. Mensen die dicht bij je staan hebben vaak het beste met je voor en geven je eerlijke antwoorden.

Site voor huis kopen Duitsland

Net als in Nederland zijn de huizenprijzen in Duitsland fors gestegen. Duitsland is weliswaar een groot land, maar er wonen ook meer mensen. Relatief gezien zijn er dus niet altijd meer huizen. Regionaal zijn er ook grote verschillen. In plaatsen waar veel werk in de buurt is, zal er meer vraag zijn naar huizen dan in afgelegen gebieden bijvoorbeeld. 

Makelaars drijven ook in Duitsland de prijzen maximaal op. Pas daar dus voor op. Hun provisies zijn vergeleken met Nederland extreem hoog en het is erg vaag wat ze er precies voor doen. Natuurlijk heb je er ook goede tussen zitten, maar het blijft veel geld. Tegenwoordig betalen verkoper en koper ieders de helft. Percentages rond de 3,5% van de koopsom per partij zijn heel normaal. Zie hiervoor mijn andere artikelen.

Soms werkt het heel goed om in de woonplaatsen van je voorkeur gewoon eens te gaan rondvragen bij de bakker, slager, kapper of bank of ze huizen te koop weten. Zelf een flyer laten maken (in het Duits natuurlijk) en verdelen is ook een optie. Hiermee bespaar je een hoop geld.

Wil je het toch liever via een Duitse huizensite doen dan zijn dit er een paar:

https://www.immobilienscout24.de

https://www.immowelt.de/

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/

De onderste is feitelijk de Duitse Marktplaats. Hier zitten ook veel particuliere aanbieders op. Maar ook makelaars.

Begeleiding bij een kopen huis in Duitsland

Je ziet dat er best heel wat bij komt kijken. Ik heb deze stap 16 jaar geleden al gemaakt. Ik woon in Duitsland, mijn vrouw is Duits, mijn kinderen zitten in Duitsland op school en ik ben aardig goed geïntegreerd. Daarnaast heb ik door mijn werk kennis van financiële zaken in Nederland en Duitsland.

Neem een kijkje op deze pagina voor meer informatie over Duitse hypotheken of neem contact met mij op. Ik help je graag.

Er zijn uiteraard meerdere mensen die deze begeleiding aanbieden, maar dat zijn vaak mensen zonder opleiding en vergunning hiervoor. Hobbyisten eigenlijk. Goed bedoeld allemaal, maar pas hiervoor dus heel erg op. Veel van deze mensen wonen niet eens in Duitsland. Vreemd toch?!