Verhuizen naar Duitsland. Of is het emigreren naar Duitsland? Eigenlijk het laatste natuurlijk.
Toch vragen mensen mij vaak naar de mogelijkheden van verhuizen naar Duitsland. Waarschijnlijk omdat Duitsland zo vertrouwd klinkt dat het niet als emigreren voelt. Helaas komt er toch wel wat meer bij kijken dan een verhuizing binnen Nederland. Maar waar begin je?

Hoe verhuis je naar Duitsland?

Net als jij nu, zat ik inmiddels 17 jaar geleden ook met die vraag. Ik had net mijn huis in Nederland verkocht en samen met mijn Duitse vriendin (nu mijn vrouw) hebben we bet besluit genomen om in Duitsland te gaan wonen. Net over de grens bij Nederland vanwege mijn werk in Nederland.

Nu hoor ik je denken: ”Ja lekker makkelijk, je hebt een Duitse partner”. Dat klopt inderdaad. Ik weet zeker dat het hierdoor voor mij wel een stukje eenvoudiger is geweest om een zachte landing in Duitsland te maken. Maar het vertrekken vanuit Nederland en het kopen en afsluiten van een hypotheek in Duitsland, was mijn taak. Ook toen werkte ik al in de financiële dienstverlening, alleen toen nog in loondienst.

Tijdens mijn loondienst periode vonden werkgevers het Duitsland hypotheek gedeelte niet zo interessant, dus heb ik er niets mee gedaan. Toen ik voor mijzelf ben begonnen in 2017 bleven de vragen “hoe verhuis je naar Duitsland” en “hoe heb jij dat gedaan” komen en toen heb ik besloten om er een soort specialiteit van te maken. Naast mijn werk als erkend hypotheekadviseur in Nederland natuurlijk.

Is wonen in Duitsland interessant voor mij?

Die vraag moet je jezelf eerst stellen. Bedenk je wel dat het dus meer is dan alleen een verhuizing. Zeker als je nu niet in de grensstreek met Duitsland woont. Duitsland is niet ver weg in relatieve zin, maar als je nu in Amsterdam woont en daar al je vrienden en kennissen hebt zitten kun je de klok erop gelijk zetten dat een deel daarvan je nooit zal bezoeken. Want Duitsland is toch wel heeeeeeeeeeeeeeeel ver weg. En nee, dat is geen grap! Zelfs mensen die in de grensstreek wonen en daar opgegroeid zijn, vinden Duitsland soms nog een beetje eng. Want ja, daar spreken ze Duits.

Dus denk na of naast de stereotype voordelen van het grotere huis, meer ruimte, goedkopere auto, hogere kinderbijslag en beter bier, Duitsland op sociaal en praktisch vlak ook wat voor je is.

Als daar het antwoord ja op is, dan kunnen we verder! En ach, die mensen die je niet meer bezoeken, dat waren dan misschien ook geen echte vrienden.

Waar moet ik beginnen bij het verhuizen naar Duitsland?

Er is geen standaard volgorde voor. Maar als ik een tip mag geven dan zou ik het volgende globale stappenplan hanteren:

  1. Eerst besluiten dat wonen in Duitsland wat voor je is;
  2. Contact met mij opnemen en zo veel mogelijk vragen stellen;
  3. Ik stuur je lijst met documenten welke ik nodig heb om je Duitsland hypotheek mogelijkheden te onderzoeken (huiswerk);
  4. In de tussentijd kun je natuurlijk op bekende Duitse huizensites zoeken naar huizen. Een actuele lijst met goede Duitse huizensites is bij mij verkrijgbaar. De Duitse Funda zeg maar;
  5. Ik neem contact op met Duitse collega adviseurs en bespreek met hun of er mogelijkheden zijn;
  6. Indien er mogelijkheden zijn, dan maken we afspraak bij de Duitse bank/adviseur en bespreken daar ter plekke de mogelijkheden en je wensen;
  7. Als je een besluit hebt genomen dienen we de hypotheekaanvraag in;
  8. Als de hypotheek rond is, tekenen we samen de contracten en maken we afspraak bij de notaris om het koopcontract te tekenen (niet eerder tekenen!);
  9. Daarna assisteer ik je bij alle randzaken zoals verzekeringen, belastingen, overheidszaken. Dat doe ik in sommige gevallen zelf en in sommige gevallen verwijs ik je hiervoor naar specialisten (welke soms nodig zijn) zoals accountants etc.

Tussen deze stappen door sta ik paraat voor vragen en onderhoud ik contact met alle partijen zoals de makelaar, notaris, bank etc.

In tegenstelling tot in Nederland krijg je in Duitsland in de regel bij de notaris nog niet de sleutel van het huis. Die krijg je pas als de notaris onderzoek heeft gedaan en je de opdracht geeft om te betalen. Daar kan soms wel eens wat tijd tussen zitten. In onderling overleg kunnen daar soms wel afspraken over gemaakt worden. Daar help ik dan ook bij.

Als er in Nederland nog een koopwoning is waarvan de overwaarde nodig is om de woning in Duitsland te kopen, dan help ik ook bij het zoeken naar een mogelijkheid om die overwaarde tijdelijk te overbruggen. Dat kan bij sommige Duitse banken, maar soms ook in Nederland. Is wel situatie afhankelijk of er mogelijkheden voor een overbrugging zijn, maar ik doe altijd mijn best om naar een manier te zoeken om je droomhuis in Duitsland te kunnen kopen.

Duitse hypotheekadviseur?

Wat doe jij nu eigenlijk? Die vraag krijg ik ook wel eens. Kort samengevat: Ik doe exact hetzelfde als een hypotheek- en verzekeringsadviseur in Nederland (want dat ben ik ook nog), maar dan met een beetje meer! Veel komt ook weg uit mijn eigen ervaring met het wonen in Duitsland.

Ben je dus benieuwd naar je mogelijkheden voor het kopen van een huis in Duitsland? Neem dan gerust contact op!

PS: Pas op voor imitatie want er zijn ook een aantal hobbyisten actief. Vaak te herkennen aan het feit dat ze zelf niet (meer) in Duitsland wonen en geen AFM vergunning hebben.