De afgelopen dagen stonden er een aantal artikelen in het nieuws waarin werd aangekondigd dat de hypotheekrente nu echt gaat stijgen. Is dat een reden om je zorgen te maken en misschien nog snel je hypotheek over te sluiten?

Dat de hypotheekrente niet altijd zo laag zal blijven is een feit. Eigenlijk is het ook helemaal niet goed dat die hypotheekrente zo laag is, maar prettig is het natuurlijk wel. Want hierdoor heb je de mogelijkheid om je hypotheekrente voor een lange periode vast te zetten tegen een lage rente.

Zo heb je zekerheid van voorspelbare maandlasten. Wel zo prettig!

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Contact opnemen

Is het nu het moment om je hypotheek over te sluiten

Zoals al eerder geschreven staat, is de hypotheekrente nu historisch laag. En dan ook niet een beetje laag, maar erg laag.

Wat dat aangaat loont het zeker de moeite om te berekenen of je maandlasten dalen als je de hypotheek oversluit. Het uitgangspunt hierbij is dat je de kosten die je hiervoor maakt zoals bijvoorbeeld boeterente, notariskosten en advieskosten wel terug kunt verdienen. Anders schiet je er niets mee op.

Een andere reden kan natuurlijk zijn dat je bang bent “de boot te missen” omdat jouw rentevaste periode over een paar jaar afloopt en de rente dan misschien wel een stuk hoger is.

Er kunnen dus meerdere redenen zijn om je hypotheek over te sluiten. Ook andere doelen zoals meer zekerheid, meer aflossen, verbouwen en energie besparen kunnen hierin meegenomen worden.

Welke papieren moet ik aanleveren om te laten berekenen of de hypotheek oversluiten loont?

Ik zeg altijd maar: Hoe meer hoe beter. Als hypotheekadviseur heb ik graag een zo compleet mogelijk beeld van jouw / jullie situatie. Ik snap ook dat je niet meteen met je hoofd in de verhuisdozen op zolder wilt duiken.

Minimaal ontvang ik graag de volgende documenten:

  • Werkgeversverklaring:
  • Recente loonstrook;
  • Actueel overzicht van de huidige hypotheek;
  • Indien mogelijk de oorspronkelijke hypotheekofferte;
  • Boeterente berekening;
  • Polissen / afschriften van gekoppelde producten;
  • Recent overzicht overige leningen, kredieten en lease.

Werkgeversverklaring aanvragen

Zeker bij mensen met een (deels) variabel inkomen is het vaak wel prettig om de werkgeversverklaring te hebben. Dit is nog steeds het meest gebruikte document door hypotheekverstrekkers. 

Voor een werkgever is het niet veel werk om er één in te vullen. Bij hele grote werkgevers kun je hem zelfs via een werknemersplatform aanvragen.

Vind je het toch vervelend om het aan te vragen voordat je zeker weet of je het gaat doorzetten, dan is het geen must, maar in dat geval is een recente jaaropgave wel fijn om te hebben.

Actueel overzicht van de huidige hypotheek

Deze kun je tegenwoordig vrij eenvoudig downloaden vanuit jouw eigen online omgeving bij de bank. Heb je die niet, dan kun je er zelf vaak wel één aanmaken via hun website. Lukt het niet, dan is het mogelijk om contact op te nemen met de klantenservice en vragen of ze dit kunnen regelen of dat ze je een overzicht sturen.

Boeterente berekenen

Ja maar John, kan je dat dan niet zelf? Jij bent toch financieel adviseur? Ja, dat klopt. In principe kan ik het zelf berekenen, maar omdat soms niet alle gegevens bekend zijn en ik je graag direct een kloppende berekening wil geven is het een kleine moeite om de boeteberekening ( ook wel eens de pro forma aflosnota genoemd ) op te vragen.

Via de klantenservice van je bank ( bellen, mail, contactformulier of chat ) vraag je hem zo op. Laat hem wel altijd per mail of post versturen zodat het ook allemaal op papier staat.

Polissen / afschriften van gekoppelde producten

In het verleden werden er vaak kapitaalverzekeringen, beleggingsverzekeringen ( in de volksmond woekerpolissen ), spaarverzekeringen etc. aan hypotheken gekoppeld. Deze kunnen in sommige gevallen best nog bruikbaar zijn en daarom is het voor mij goed om te weten welke er zijn en welke waarde er momenteel in zit.

Zijn er betere alternatieven dan deze oude producten in de nieuwe hypotheek, dan hoor je dat uiteraard ook van mij. Maar nooit oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt.

Ook polissen van overlijdensrisicoverzekeringen ( ORV ) zijn goed om mee te sturen of mee te nemen. De premies hiervan zijn de afgelopen jaren ook fors gedaald, dus mits de gezondheid goed is kan het oversluiten hiervan ook bekeken worden.

Bij een slechte tot matige gezondheid is het vaak beter om de oude verzekering te laten lopen en hooguit kijken voor een aanvulling mocht dit nodig zijn. Bij een slechte tot matige gezondheid is de kans namelijk groot dat je meer premie moet betalen.

Advies bij oversluiten

Het is en blijft maatwerk om te berekenen of oversluiten van je hypotheek loont. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op voor een afspraak of plan direct een afspraak in mijn online agenda op de startpagina.

MAAK EEN AFSPRAAK

Het is erg belangrijk dat we eerst even informeel kennis maken. Wat houdt jou bezig? Wat zijn je wensen? Wat voor een type mens ben je? En omgekeerd natuurlijk ook, want je vindt het misschien ook wel prettig om te weten wie ik ben. Een klik hebben met elkaar vind ik belangrijk. Als hypotheekadviseur vraag ik best veel informatie van je. Dat vertel je toch liever aan een adviseur waar je een beetje goed mee door één deur kunt? Het eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.

maak een afspraak