Lagere maandlasten, wie wil dat nu niet? Alles lijkt alleen maar duurder te worden. De laatste nieuwsberichten dat gas en stroom ook veel duurder worden maken het dan niet leuker. Zelfs Netflix en de banken verhogen hun maandelijkse bijdrage. Balen!

Veel van dit soort zaken kun je niets aan doen. Netflix kun je natuurlijk opzeggen. Netflix is niet echt een primaire levensbehoefte. Alhoewel…? In de corona periode was het toch wel fijn om Netflix of een andere streamingdienst te hebben.

Tarieven van gas, stroom en banken vergelijken is daarentegen al makkelijker. Maar vaak wel een heel gedoe en de winst die je kunt behalen is in de regel klein.

Wat kan ik doen om op mijn maandlasten te besparen?

 Oversluiten hypotheek

Ben je één van de gelukkigen met een koopwoning, dan kun je daar misschien wel een grote winst behalen. Zeker als je hypotheek al een paar jaren loopt. Ik kan dan berekenen of je door oversluiten geld kunt besparen. De belangrijkste vraag die ik als hypotheekadviseur daarbij stel is of je de kosten ook terug kunt verdienen.

Zou je graag meer willen weten over het oversluiten van een hypotheek? Bekijk dan de pagina over het oversluiten van hypotheken.

Wat kost een hypotheek oversluiten?

Als iets gratis is, ben je zelf het product heb ik ooit eens geleerd. Ja, oversluiten kost geld. Er zijn namelijk nogal wat mensen druk mee. Aan wie moet je die oversluitkosten betalen? Gemiddeld genomen moet je de volgende kosten incalculeren:

  • Boeterente;
  • Taxatierapport;
  • Notaris;
  • Hypotheekadviseur.

Hoe hoog die kosten zijn, hangt heel erg van de situatie af. De onderste 3 zijn in de regel vaste tarieven. Die zijn dus makkelijk te achterhalen. De boeterente van je hypotheek is te berekenen door de hypotheekadviseur of door de bank. Zelf kies ik er als hypotheekadviseur altijd voor om de boeterente op te vragen bij de bank. Dat kost niets en verplicht je tot niets. Voordeel is dat je de boeteberekening dan ook op papier hebt staan. Dan is er ook geen discussie over mogelijk. Deze berekening opvragen kan vaak via de klantenservice van je bank. Gewoon het contactformulier invullen of iets dergelijks en vragen naar de pro forma aflosnota cq. Boeteberekening.

Boeterente hypotheek

Hoe hoog de boeterente van de hypotheek is, hangt van een aantal factoren af;

  • Resterende rentevaste periode;
  • Renteverlies voor de bank;
  • Hoeveel je maximaal boetevrij per jaar mag aflossen;
  • Hypotheekvorm.

Als je huidige rentevaste periode nog vrij lang is en het renteverlies voor de bank groot, dan kunnen dit soort bedragen erg oplopen. Ondanks dat de boeterente in veel gevallen aftrekbaar is, blijft het toch veel geld. Maar als je het kunt terugverdienen dan loont het vaak wel de moeite.

Renteverlies

Wat is dan precies dat renteverlies voor de bank? Banken hebben toch geld genoeg? Ja, misschien wel, maar je hebt in het verleden wel een afspraak met ze gemaakt dat je een x periode bij ze zou blijven en een bepaalde rente zou betalen. En nu wil je weg? 

Omgekeerd zou je het ook niet leuk vinden als de bank voor het aflopen van je rentevaste periode de rente zou verdubbelen. Dat is niet de afspraak. Dat ze hun schade vergoed willen hebben is eigenlijk dan wel eerlijk.

Stel je hebt een contract met de bank voor 5% gedurende 10 jaar vast. Na 5 jaar ga je oversluiten en staat de vergelijkingsrente op 2%. Dan verliest de bank gedurende de komende 5 jaar, 3% aan rente. Dat is 60 maanden maal 3%. Stel je hebt een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000,- , dan moet je de bank € 30.000,- betalen. Even heel simpel uitgelegd.

Kan ik de oversluitkosten meefinancieren?

Ja, dat kan. Als je voldoende overwaarde en inkomen hebt, dan kan dat. Heb je dat niet, dan moet je ze (deels) zelf betalen. Als alles meezit kun je de hele transactie met een gesloten portemonnee doen. Dat is nog eens een leuke manier om geld te besparen!

Als je het dan helemaal leuk wilt maken dan kun je zelfs nog overwegen om meteen energie besparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen mee te financieren. Dan kun je zelf ook nog zorgen dat je minder aan het energiebedrijf hoeft te betalen. Daarnaast lever je dan ook nog eens een bijdrage aan een beter milieu.

Is oversluiten van een hypotheek verstandig?

Dat is inderdaad de belangrijkste vraag die jij / jullie en ik onszelf moeten stellen. Daar is ook niet direct een antwoord op te geven. Daarvoor moeten we de cijfers in duiken. Ik kan je een kort lijstje sturen met de basisinformatie die ik nodig heb om dit te kunnen berekenen. Dan weten we snel genoeg of jij / jullie op jullie maandlasten kunnen besparen door de hypotheek over te sluiten of dat we het in een andere hoek moeten zoeken.

Omdat zoiets maatwerk is, is het altijd verstandig om dat samen aan tafel of via de webcam door te nemen.

Ben je benieuwd naar je mogelijkheden om je hypotheeklasten te verlagen? Neem dan vrijblijvend contact op, of plan meteen een afspraak in mijn online agenda op de startpagina.