Heb je in het verleden een keer of meerdere keren een dure lening afgesloten voor een auto, televisie, vakantie of bruiloft? Dan weet je waarschijnlijk dat je voor dat type kredieten een zeer hoge rente moet betalen.

Waarvoor sluit je een krediet af

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er tegenwoordig een lening voor afsluiten. Hier een aantal voorbeelden;

  • Lening voor een auto;
  • Lening voor een televisie;
  • Lening voor een computer, smartphone of laptop;
  • Lening voor een motor;
  • Lening voor een scooter;
  • Lening voor een bruiloft.

Dat zijn slechts een paar voorbeelden van een enorme lijst aan producten en diensten waar je kredieten voor af kunt sluiten.

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Contact opnemen

Is leasen hetzelfde als een krediet

Ja en nee. Leasen heb je in veel verschillende vormen. De meest bekende is financial lease. Hierbij betaal je maandelijks een bedrag om uiteindelijk aan het einde eigenaar te worden van het product.

Daarnaast heb je het steeds bekender wordende private lease. Deze komt het meest voor bij auto’s. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand voor het gebruik van een auto inclusief verzekering, belasting en onderhoud. Na afloop van het contact lever je de auto weer in en stopt de betaling.

Overeenkomst tussen kredieten en private lease is wel dat ze beide BKR geregistreerd worden. Althans, als je bij een eerlijke aanbieder zo’n product afsluit. Er zijn namelijk ook “cowboys” die het onder tafel regelen. Voordeel is dat je dan geen BKR registratie hebt, maar nadeel is dat je ook geen bescherming geniet en de aanbieder feitelijk vrij spel met je heeft. Dat laatste dus niet doen dus!

BKR codering en de hypotheek

Zoals ik al schreef worden kredieten dus BKR geregistreerd. Dit is dan een positieve registratie. Zo lang je het netjes blijft betalen, geen enkel probleem. Krijg je een A ( achterstand ) codering bij het BKR, dan kun je het in de regel een tijd lang vergeten met een hypotheek of ander krediet afsluiten.

Maar gelukkig betalen de meeste Nederlanders netjes en is het een positieve registratie.

Een positieve registratie kan ook een probleem vormen bij een hypotheek, maar alleen als je te veel leningen hebt in verhouding tot je inkomen. Dan moet je ze vaak eerst aflossen of verlagen.

Let op: Sommige leningen staan voor de volle opnamemogelijkheid geregistreerd zonder dat je er (altijd ) gebruik van maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sommige credit cards, doorlopende kredieten en roodstanden.

Hoge lasten kredieten en leningen

Rentes op kredieten en leningen zijn een stuk hoger dan  hypotheekrente. Dat komt onder andere doordat er geen stabiel onderpand is waar een aanbieder aanspraak op kan maken. Daardoor lopen ze een hoger risico. Een auto is bijvoorbeeld meestal al weer minder waard als je hem van de parkeerplaats bij de dealer afrijdt. Dat risico vertalen banken in een hogere rente.

Kredieten aflossen met de hypotheek

Als je overwaarde hebt, dan kan het soms interessant zijn om kredieten en leningen af te lossen met de hypotheek. De rente op een hypotheek is zoals gezegd lager en daarmee is soms een voordeel te behalen. 

Of dit voordelig is hangt natuurlijk af van een aantal factoren. Zoals je inkomen, de waarde van je huis, het doel waar je het krediet voor gebruikt hebt en of je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of niet.

Maar stel je hebt een krediet afgesloten voor een auto van € 35.000,- bij de autoverkoper. Want het was zo’n aardige vlotte man! De rente daar is bijvoorbeeld 8%. Uitgaande van een beetje gemiddelde hypotheekrente van 1,5 a 2% zit daar toch een groot verschil tussen. 

Dit is natuurlijk wel heel kort door de bocht, maar als je overwaarde hebt en je grote kredieten of leningen hebt lopen, dan kun je er altijd eens door mij naar laten kijken. Wellicht tegelijk met het bekijken van oversluitopties en verbouwingen. Dan sla je 2 vliegen in 1 klap.

Totaalplaatje

Zoals ik al schreef is dit misschien kort door de bocht, maar door naar het totaalplaatje te kijken en meerdere opties naast elkaar te leggen kun je misschien veel geld besparen of mogelijkheden krijgen die je niet eens dacht te hebben.

Als het niet interessant is om je kredieten over te sluiten door de hypotheek, kan ik ook nog kijken of het voordelig is om meerdere kredieten samen te voegen zodat je meer overzicht hebt en vaak ook een lagere rente. Zou je graag meer willen weten over het oversluiten van hypotheken? Bekijk dan deze pagina.

Graag ga ik met je in gesprek over je hypotheek of krediet. Samen bekijken we dan de mogelijkheden. Neem hiervoor gerust contact op of plan een afspraak via mijn online agenda.

MAAK EEN AFSPRAAK

Het is erg belangrijk dat we eerst even informeel kennis maken. Wat houdt jou bezig? Wat zijn je wensen? Wat voor een type mens ben je? En omgekeerd natuurlijk ook, want je vindt het misschien ook wel prettig om te weten wie ik ben. Een klik hebben met elkaar vind ik belangrijk. Als hypotheekadviseur vraag ik best veel informatie van je. Dat vertel je toch liever aan een adviseur waar je een beetje goed mee door één deur kunt? Het eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.

maak een afspraak