Inmiddels zijn er steeds meer Nederlanders die in Duitsland of België wonen. De redenen hiervoor heb ik al in een eerder blog besproken.

Meestal als je gaat verhuizen sluit je in Duitsland of België ook de benodigde verzekeringen af. Zelf ben ik geen specialist voor België, maar wel voor het wonen in Duitsland.

Hierbij kun je denken aan de volgende verzekeringen:

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer verzekeringen op te noemen. Die lijst is bijna oneindig.

Kan ik in Nederland verzekerd blijven als ik in Duitsland woon?

Dat ligt er aan over welke verzekeringen je het dan hebt. Als je het over de zorgverzekering hebt, dan zou je kunnen zeggen “Ja”, maar dan alleen als je in Nederland werkt in loondienst of als ondernemer.

De zorgverzekering is dus een beetje een aparte in het rijtje. Of je die in Nederland kunt aanhouden moet dus echt situatieafhankelijk bekeken worden.

Voor veel andere verzekeringen zoals in het rijtje hierboven genoemd geldt, dat je deze niet meer in Nederland kunt afsluiten als je permanent in Duitsland woont. Vroeger waren er nog wel een aantal verzekeraars die dat wel deden, maar momenteel zijn die er niet meer.

Of het moet al gaan om mensen die tijdelijk in het buitenland verblijven zoals expats. Daar zijn wel oplossingen voor.

Stel je hebt nog een tweede woning in Nederland of een grotere boot, dan is het vaak wel weer mogelijk om die in Nederland te verzekeren. Ook voor mensen die in Nederland een bedrijf hebben waarin bezittingen zitten zoals een bedrijfspand, machines of auto’s zijn er nog volop mogelijkheden.

Maar ben je een particulier die in Duitsland woont en geen bedrijf of grote bezittingen meer heeft in Nederland, dan moet je jezelf en je bezittingen in Duitsland verzekeren.

Zelfstandig ondernemer en wonen in Duitsland

Een speciale groep zijn de mensen die in Duitsland wonen, maar een bedrijf hebben in Nederland. Zoals al eerder aangegeven kun je veel bedrijfsbezittingen dan gewoon in Nederland verzekeren.

Maar een AOV afsluiten als je in Duitsland woont? Dat is wel even zoeken. Een AOV is een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor veel ondernemers een grote kostenpost.

Natuurlijk kun je die AOV ook in Duitsland afsluiten bij een Duitse verzekeraar, maar het probleem is vaak dat je de premie van een Duitse AOV niet ( meer ) kunt aftrekken van de Nederlandse belasting.

Veel Nederlandse verzekeraars willen liever geen AOV afsluiten voor mensen die in het buitenland wonen. Gelukkig zijn er wel een paar verzekeraars waar dit wel mogelijk is. Ik help je graag bij het zoeken naar een juiste AOV in Nederland zodat je ook kunt profiteren van het fiscale voordeel in Nederland. Scheelt toch best weer wat euro’s per maand.

Waar kan ik in Duitsland verzekeringen afsluiten?

In principe is het systeem qua verzekeren in Duitsland redelijk gelijk aan dat van Nederland. Naast de internetverzekeraars heb je in Duitsland ook adviseurs, ook wel tussenpersoon genoemd.

Het grote verschil met Nederland is wel dat je in Duitsland hoofdzakelijk gebonden agenten hebt. Je kent wel de kantoren als je door een gemiddelde Duits dorp of stad rijdt. Dan zie je kantoren met namen zoals Allianz, SIGNAL-IDUNA, LVM, DEVK of de HUK Coburg er boven. Die adviseurs werken dus alleen voor die verzekeraars. Is dat erg? Nee, maar je krijgt dus geen onafhankelijk advies. Je moet dan feitelijk zelf vergelijken tussen aanbieders. Meerdere offertes opvragen dus.

Net als in Nederland heb je in Duitsland ook wel onafhankelijke adviseurs, maar dat zijn er wel een stuk minder. Deze hebben meestal de titel: “Versicherungsmakler”. Het is dus een makelaar in verzekeringen. Deze heeft dan ook vaak zijn eigen naam boven zijn bedrijfspand staan in plaats van die van een grote verzekeraar. Deze persoon kan wel bij meerdere verzekeraars terecht. Vraag altijd wel naar zijn of haar verdienmodel!

Hulp nodig bij het afsluiten van verzekeringen in Duitsland

Kom je er niet uit en heb je hulp nodig of zou je graag meer willen weten over verzekering? Dan neem gerust contact met mij op of bekijk de pagina over verzekeringen. Duits is een lastige taal. Voor veel mensen zijn polisvoorwaarden in Nederland al abracadabra, laat staan als ze ook nog eens in het Duits zijn geschreven.

Ik heb goede contacten met verschillende Duitse verzekeraars en help je hier graag bij.