Is wonen in Duitsland goedkoper

Zelf woon ik inmiddels al sinds 2005 in Duitsland. De reden hiervoor was niet de huizenprijzen, maar het simpele feit dat mijn vrouw daar vandaan komt. Tel daar het feit bij op dat ik ben opgegroeid in Enschede en dan is de stap naar Duitsland niet zo groot meer.

Vaak krijg ik de vraag: ”Is wonen in Duitsland goedkoper?”

Dat is maar net hoe je het bekijkt. Hieronder zal ik dat uitleggen.

Zijn huizen in Duitsland goedkoper?

Ja, per vierkante meter zijn huizen in de meeste gebieden goedkoper dan in Nederland. In Duitsland is nu eenmaal meer ruimte en traditioneel bouwen ze vaak op grotere kavels dan in Nederland. Alhoewel dat bij nieuwbouw ook niet meer altijd zo is in Duitsland. In veel steden zijn kavels per stuk ook niet veel groter dan 300m2. Daar waar dat vroeger vaak al 600m2 was. Nog steeds ruim, maar toch…

Maar of het wonen daar goedkoper is hangt er natuurlijk ook van wat je koopt. Als je goedkoper uit wilt zijn, koop je hetzelfde huis als dat je in Nederland hebt qua oppervlakte en inhoud, maar dan in Duitsland. Dan ben je in de meeste gevallen goedkoper uit.

De praktijk is dat mensen eerst vragen wat ze maximaal kunnen kopen en dan toch vaak een maatje groter gaan wonen dan in Nederland. Dan ben je vaak niet goedkoper uit, maar heb je meer voor hetzelfde. Meer ruimte, meer grond en hopelijk ook meer rust en privacy.

Wat is er goedkoper in Duitsland?

Nou, zoals hierboven al staat zijn huizen vaak goedkoper. Maar ook de BTW is lager en sommige producten en diensten zijn voordeliger. Bij zaken zoals brandstof wisselt het nog wel eens of het in Nederland of Duitsland goedkoper is.

Een grote kostenpost die in Duitsland goedkoper is, dat zijn auto’s. De aanschaf, de wegenbelasting en het onderhoud. Zeker bij relatief jonge auto’s is het verschil erg groot.

Uit eten gaan in een restaurant is in Duitsland vaak ook goedkoper. En zo zijn er nog veel andere zaken op te noemen.

Is de kinderbijslag in Duitsland hoger?

Heb je jonge kinderen, dan kan het wonen in Duitsland daar ook voordeliger zijn. De kinderbijslag is mits je daar recht op hebt, een stuk hoger.

Is verhuizen naar Duitsland moeilijk?

Het valt voor de meeste mensen heel erg mee om te verhuizen naar Duitsland. Eigenlijk is het emigreren, maar meestal noemen mensen het toch verhuizen. Omdat het voor veel mensen zo dichtbij klinkt, vermoed ik.

Je schrijft je uit bij je gemeente in Nederland en daarna weer in, bij de gemeente in Duitsland. Daarmee ben je eigenlijk al geëmigreerd. Natuurlijk komen er daarna wel wat meer administratieve handelingen bij kijken, maar veel daarvan krijg je vanzelf bericht van of loop je gaandeweg tegenaan.

Als je overal je oude en nieuwe contactgegevens achterlaat, weten de instanties je meestal probleemloos te vinden. De uitwisseling tussen beide landen is redelijk goed.

Wat moet ik allemaal regelen als ik verhuis naar Duitsland?

Denk hierbij in ieder geval aan het informeren van alle bedrijven, instanties en personen met wie je contact hebt. Geef je nieuwe contactgegevens door. Sommige gaan vanzelf via de GBA ( Gemeentelijke Basis Administratie ) en de Duitse autoriteiten, maar zelf alles even nalopen is zeker aan te raden.

Onderwerpen zoals verzekeringen, belastingen en abonnementen moet je ook niet vergeten. Net als zoeken naar een school voor de kinderen, kinderopvang etc.

Kan ik hulp krijgen bij het verhuizen naar Duitsland?

Zoals je al hebt kunnen lezen woon ik zelf al sinds 2005 in Duitsland en heb mede door mijn werk als erkend hypotheek- en verzekeringsadviseur een groot netwerk opgebouwd in de grensstreek. Naast dat ik je kan helpen met zaken zoals een hypotheek voor een huis in Duitsland, kan ik je ook helpen bij de zaken die daarna komen. Hoe koop ik een auto in Duitsland, hoe werkt het met de kinderbijslag etc.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden, neem dan gerust contact met mij op.