Wat je hypotheekbank moet bieden naast de laagste rente

Twijfel je tussen verschillende geldverstrekkers? Laat mij als hypotheekadviseur met je meedenken.

Welke geldverstrekkers neem je mee in de vergelijking?

“De laagste rente, de laagste maandlasten, dat is toch waar het om draait bij een hypotheek?” Ja en nee. Deze slogan hoorde je vaak in de jaren 90 en komt soms nog terug bij snelle hypotheekadviseurs. Maar de waarheid is wel iets breder. Natuurlijk kijk je als hypotheekadviseur naar de laagste hypotheekrente en maandlasten, maar dat is eigenlijk pas de laatste stap in een hypotheekvergelijking.

Hoe werkt een hypotheekvergelijking?

Een hypotheekvergelijking begint eigenlijk altijd met het in kaart brengen van je wensen. Hier zijn enkele vragen die belangrijk kunnen zijn bij het bepalen van de juiste hypotheek:

  • Wat vind je belangrijk bij een hypotheek?
  • Hoeveel wil je boetevrij kunnen aflossen?
  • Welke hypotheekvorm past het beste bij je situatie?
  • Wat is de gewenste looptijd?
  • Hoe lang wil je de rente vastzetten?
  • Wat is je ideale maandlast?
  • Heb je een voorkeur voor een bank? Bijvoorbeeld omdat je daar al een rekening hebt of je bestaande hypotheek wilt meenemen?
  • Hoe lang moet de offerte geldig zijn?
  • Is het een nieuwbouwwoning of bestaande bouw?
  • Heeft duurzaamheid een rol in je keuze?

Je ziet, er zijn behoorlijk wat factoren die een rol spelen. Tijdens één of meerdere gesprekken worden deze vragen besproken. Soms gebeurt dat onderbewust, maar ik als hypotheekadviseur zorg ervoor dat alle relevante gegevens bekend zijn voordat we het over banken en hypotheekrentes hebben.

Offertegeldigheid en koopcontract

Is er al een koopcontract, dan kijk ik ook wat daar precies in staat. Stel dat de overdracht van de woning pas over een jaar is, dan heeft het weinig zin om te kijken naar banken waar de offerte maar 4 maanden geldig is. Zo wordt de lijst met banken steeds korter, en dat maakt het kiezen uiteindelijk makkelijker. Soms blijven er 10 opties over, maar soms slechts 2. Het kan zijn dat de overgebleven banken niet de laagste rente bieden. Dan kun je ervoor kiezen om je wensen aan te passen of genoegen te nemen met de mogelijkheden.

Hoe kies je de juiste hypotheekbank?

Zodra alle voorwaarden duidelijk zijn, gaan we kijken welke banken overblijven en welke daarvan de laagste rente bieden. Maar ook de naam en reputatie van de bank spelen een rol. Nederland kent veel hypotheekverstrekkers die minder bekend zijn, zoals Hypotrust, IQwoon, Merius of Bijbouwe. Bekendere namen zoals Rabobank, ING, ASR of Nationale Nederlanden geven mensen vaak een vertrouwder gevoel.

Een hypotheek is een langdurige verplichting, en sommige mensen willen zeker weten dat hun bank niet zomaar ophoudt te bestaan. Hoewel je je huis niet kwijtraakt, kan het wel lastig zijn als er bij de bank ooit iets misgaat. Uiteindelijk gaat het erom waar jij je goed bij voelt. Sommige mensen kiezen op basis van prijs, anderen hechten meer aan een bekende naam of stabiliteit.

De complexiteit van een hypotheek afsluiten

Een hypotheek afsluiten kan best ingewikkeld zijn. Platformen zoals Independer en Ikbenfrits zijn prima voor wie precies weet wat hij wil en geen hulp nodig heeft. Maar, net als bij het uitzoeken van verf of behang, kan het soms fijn zijn als een vakman met je meekijkt. Zo voorkom je dat je belangrijke details over het hoofd ziet, net zoals je rekening houdt met de ondergrond bij het kiezen van behang.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Kom je er zelf niet uit bij het afsluiten van een hypotheek? Neem gerust contact op voor een afspraak. Samen maken we het overzichtelijk!

Ga naar de bovenkant