Momenteel hebben veel kopers last van de stijgende huizenprijzen. Voor veel mensen is het niet eens mogelijk om een huis binnen hun budget te vinden. Dat is geen leuk nieuws. Maar zoals altijd zijn er naast nadelen ook voordelen aan die stijgende huizenprijzen. Je bouwt namelijk in een korte tijd enorme bedragen aan overwaarde op. Maar wat heb je aan geld in stenen?

Nou, best veel eigenlijk. Ik noem hier een aantal voorbeelden:

  • Zekerheid;
  • Vermogen;
  • Geld om te investeren.
Helpen huis kopen voor je kinderen

Zekerheid

Sommige mensen kunnen zich misschien de kredietcrisis nog wel herinneren. Toen kwamen door verschillende omstandigheden huizen onder water te staan. Met andere woorden: De hypotheek is hoger dan de waarde van de woning. Zo lang je er blijft wonen en je baan niet verliest meestal geen probleem. Want dan blijf je gewoon netjes zitten en lost de tijd vaak het probleem wel weer op. Dat zien we nu wel weer.

Maar heb je dat geluk niet dan weet je in ieder geval dat als je overwaarde hebt, je altijd zonder verlies het huis kunt verkopen. Misschien blijft er zelfs nog iets over om een nieuwe start te maken als de problemen voorbij zijn. 

Hierdoor slapen de meeste mensen een stuk rustiger. Het gevoel geen financiële problemen te krijgen en een dak boven je hoofd te hebben in alle situaties is erg prettig. Uiteraard kun je ook verzekeringen afsluiten om risico’s af te dekken, maar dat is een ander onderwerp.

Vermogen

Eigenlijk een voortzetting van wat hierboven over zekerheid is geschreven. De overwaarde die je opbouwt door aan de ene kant maandelijks af te lossen en aan de andere kant genereert door de stijging van de huizenprijzen kun je op een later moment misschien goed gebruiken om een verbouwing te financieren of een andere grote uitgave te doen. Bij het laatste kun je denken aan het kopen van een auto, camper of boot, je pensioen aan te vullen, maar ook het schenken van geld aan je (klein) kinderen voor de aankoop van hun eerste woning. Schenken met de warme hand zeggen ze ook wel eens.

Het kopen van een vakantiewoning of een woning voor de verhuur

Ben je in de gelukkige omstandigheid dat het kopen van een vakantiewoning of een woning voor de verhuur mogelijk is dan is het de vraag hoeveel overwaarde je vrij kunt en wilt maken. Stel je hebt een vakantiewoning op het oog die € 100.000,- kost en je kunt dit bedrag aan overwaarde vrij maken, dan kun je die vakantiewoning kopen met een lening op de eigen woning. Je eigen huis is dan het onderpand.

Als je voor die lening een rente zou betalen van 2% ( voorbeeld ) en annuïtair zou aflossen in 30 jaar, dan kost je die lening € 370,- per maand aan rente en aflossing. Dat is € 4.440,- per jaar. De rente hier over is niet aftrekbaar!

Verhuur je de vakantiewoning gedurende een paar maanden per jaar en verdien je hiermee minimaal € 4.440,- per jaar dan heb je het er al uit. Verdien je meer, dan maak je rendement. Dit is een heel sterk versimpeld voorbeeld, want natuurlijk spelen er meer factoren een rol. Denk aan kosten voor belastingen, verzekeringen, parkkosten, afschrijving en onderhoud. Die gaan ten koste van je rendement. Het voorbeeld hierboven bij een recreatiewoning geldt natuurlijk ook voor ander type woningen. Misschien zelfs voor boten en campers die je kunt verhuren.

Investeren in vastgoed zoals recreatiewoningen en woningen voor de verhuur is ook niet risicovrij. De waarde hiervan kan ook dalen. Ook is het object misschien op een later moment lastig te verkopen. Daar moet je wel rekening mee houden. 

Als je de schuld maandelijks aflost en misschien af en toe een stukje extra aflost, verklein je het risico weer. Dan bouw je weer snel vermogen op.

Uiteraard zijn er ook opties zoals aflossingsvrij lenen, maar zoals al eerder aangegeven gaat dat te ver voor dit verhaal.

Wil je weten welke mogelijkheden je hebt met je overwaarde? Neem dan vrijblijvend contact met mij op en ik informeer je graag.