
Waar kan je een starterslening voor gebruiken?
In een eerder artikel heb ik al uitgelegd waar je een starterslening niet voor kunt gebruiken. Maar waar kan je een starterslening dan wel voor gebruiken?
Het antwoord is redelijk een eenvoudig. Het aankopen van een eerste woning. Die eerste woning kan een woonhuis, flat of appartment zijn. Nieuwbouw of bestaande bouw.
Naast de aankoop van een woning, mag je de starterslening in combinatie met de aankoop ook gebruiken voor verbouwingen en verduurzaming.
Je moet dus een starter zijn en niet eerder een hypotheek gehad hebben.
Is de starterlening een onbegrenst bedrag?
Nee, helaas niet. Elke gemeente kan een ander maximaal bedrag ter beschikking stellen. Meestal zijn dit bedragen rond de € 30.000,- Soms weer afhankelijk van of het een nieuwbouwwoning is of een bestaande woning. Om te kijken welke bedragen er in een bepaalde gemeente ter beschikking zijn, kun je kijken op de website van de SVN. Kom je er niet uit, kun je het natuurlijk altijd even navragen bij de gemeente of bij mij als hypotheekadviseur.
De starterslening is een steuntje in de rug en geen volledige hypotheek. Het is een hypotheek bovenop de reguliere hypotheek. Voor als je net dat ene stukje tekort komt.
De starterslening wordt alleen in combinatie met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie ( NHG ) verstrekt.
Is de starterslening altijd beschikbaar?
Nee, niet elke gemeente heeft een starterslening. Ook kan het zijn dat de gemeente waar je de starterslening aanvraagt op dat moment geen budget meer heeft. Met andere woorden: “De pot is leeg”.
Ook kunnen er aanvullende voorwaarden zijn, die per gemeente kunnen verschillen. Bijvoorbeeld het werkzaam zijn in de betreffende gemeente. Deze voorwaarden komen niet vaak voor gelukkig, maar wel belangrijk om het even te controleren.
Wanneer weet ik het zeker dat ik een starterslening kan krijgen?
Het begint met het aanvragen van een toewijzingsbrief bij de gemeente. Als dat succesvol is afgerond, begint de aanvraag bij het SVN en de regulier hypotheekverstrekker. Hierbij kan ik je natuurlijk helpen.
Hoeveel rente betaal je over een starterslening?
De rente op de starterslening wordt door de SVN vastgesteld. De rente is redelijk vergelijkbaar aan de reguliere hypotheekrente bij een gemiddelde bank die hypotheken verstrekken. De rentevast periode is 15 jaar. Meer keuze is er niet.
Wel leuk om te weten is dat de eerste 3 jaar geen aflossing en rente betaalt hoeft te worden. Zo heb je de eerste 3 jaar wat meer financiële ruimte.
Ben je starter en op zoek naar een eerste woning? Neem dan vrijblijvend contact met mij op en dan bespreken wij de mogelijkheden.