Inmiddels kun je geen televisiekanaal, website of krant bekijken zonder geconfronteerd te worden met verduurzaming. Natuurlijk een goede zaak, want door je huis te isoleren, een warmtepomp te installeren of zonnepanelen te plaatsen kun je een hoop energie en dus geld besparen.

Net als meedoen in de postcodeloterij doet iedereen dat natuurlijk voor het goede doel, in dit geval het milieu/klimaat.
Dat laatste zal van persoon tot persoon verschillen, maar mijn conclusie is dat het merendeel van de mensen gaat verduurzamen op het moment dat het een besparing oplevert op de maandlasten en misschien zelfs wel geld oplevert.

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Wat kan ik doen om mijn huis te verduurzamen?

Daar zijn enorm veel mogelijkheden voor. Ik ben geen installateur dus ik zal mijzelf beperken tot de meest voorkomende maatregelen die mensen meenemen bij het afsluiten van een hypotheek:

  • Zonnepanelen laten plaatsen;
  • Warmtepomp installeren;
  • Kozijnen en/of glas vervangen door moderne varianten;
  • Isolatiemaatregelen;
  • Enzovoort…

Vaak is één van bovengenoemde maatregelen al een stap in de goede richting om op je maandlasten te besparen. Verbruik je minder energie, dan houdt je geld over en als dat maar lang genoeg duurt dan verdien je de investering terug.

Zeker nu, door de oorlog in de Oekraïne, zien we hoe snel de maandlasten kunnen stijgen als de energieprijs omhoog gaat.

Soms zijn er zelfs nog mogelijkheden om subsidie aan te vragen. Dan wordt het nog interessanter.

Maar stel je bent klaar met verduurzamen. Ben je dan echt klaar?! Nee, eigenlijk nog niet. Je huis is namelijk niet meer hetzelfde huis als voor de maatregelen.

Veel hypotheekadviseurs concentreren zich alleen op het afsluiten van de hypotheek en daarna stopt voor hun de opdracht. Bij Bonke Financieel Advies gaan we uit van een totaaladvies. Het nalopen van de schadeverzekeringen, zoals de opstalverzekering, hoort dan daar ook bij.

Moet ik zonnepanelen apart verzekeren?

Deze vraag krijg ik de laatste tijd regelmatig. Gelukkig maar, want dat geeft aan dat mensen zich bewust zijn van het feit dat je belangrijke veranderingen aan je situatie beter even kunt melden.

Soms is het ook de installateur van de zonnepanelen geweest die ze de tip heeft gegeven om het even na te vragen. Ook goed natuurlijk! Dan is het in ieder geval ook iemand die het beste voor heeft met zijn/haar klant.

Of je zonnepanelen apart moet verzekeren hangt heel erg van je verzekeraar af. Er zijn opstalverzekeraars waar zonnepanelen standaard meeverzekerd zijn. Dat scheelt, want dan hoef je het niet apart aan te laten tekenen.

Maar er zijn wel degelijk verzekeraars waar zonnepanelen niet standaard meeverzekerd zijn. En daar zitten best hele bekende verzekeraars tussen. Heb je dus bij zo’n verzekeraar een schade aan je zonnepanelen en in het verleden vergeten door te geven dat je ze hebt laten plaatsen, dan loop je een grote kans niets vergoed te krijgen. Controleer dit dus goed!

Warmtepomp verzekeren?

Moet je een warmtepomp verzekeren? Ik ben nog geen verzekeraars tegen gekomen waar je het plaatsen van een (hybride) warmtepomp moet melden. Deze wordt waarschijnlijk gezien als een vervanging van de gebruikelijke CV ketel.

Overige energiebesparende maatregelen verzekeren?

Ook deze hoef je niet apart te melden. De meeste moderne opstalverzekeraars werken met een herbouwwaardemeter (of iets soortgelijks) waarbij je elke 5 jaar een paar vragen moet beantwoorden over je woning. Door deze naar waarheid te beantwoorden, berekent de verzekeraar je nieuwe herbouwwaarde en past op basis daarvan de verzekerde som en premie aan.

Dit laatste wordt ook wel eens de garantie tegen onderverzekering genoemd. In de regel: is het voldoende om dit één keer in de vijf jaar te doen?. Twijfel je of je verzekerde bedrag wel voldoende is? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Uiteraard gelden dit soort systemen wel binnen grenzen. Heb je extreem verbouwd waardoor je huis enorm veranderd is? Dan raad ik je wel aan om dit te melden. Bijvoorbeeld dat je van een plat dak naar een schuin pannendak bent gegaan. Misschien geen aanpassingen nodig, maar beter één keer te veel vragen dan één keer te weinig.

Je ziet dat we bij Bonke Financieel Advies niet stoppen bij alleen een hypotheek afsluiten, maar ook naar andere zaken kijken die belangrijk voor je kunnen zijn. Dus of je nu vragen hebt over het financieren van zonnepanelen of het verzekeren ervan, gewoon even contact opnemen.