
Is het in deze tijd nog aantrekkelijk om een woning te kopen voor de verhuur? Het antwoord daarop is niet zwart-wit. Of een verhuurwoning rendabel is, hangt sterk af van je persoonlijke situatie. Wel is duidelijk dat de recente maatregelen van de Nederlandse overheid het minder interessant hebben gemaakt om vastgoed te kopen voor verhuur.
Veel vastgoedbeleggers die in het verleden snel hebben gekocht, hebben dat gedaan tegen hogere hypotheekrentes. Vaak was er weinig tijd om rustig keuzes te maken en werd er gekozen voor partijen die snel een verhuurhypotheek konden regelen – meestal tegen een hogere rente en minder gunstige voorwaarden. Snelheid kost immers geld.
Hypotheeklasten drukken met een verhuurhypotheek oversluiten
Nu de regels voor het verhuren van woningen zijn veranderd, is het verstandig om eens kritisch te kijken naar de kosten van je verhuurd vastgoed. Denk aan onderhoud, verduurzaming en vooral: je hypotheeklasten. Misschien is het mogelijk – of zelfs verstandig – om je huidige verhuurhypotheek over te sluiten. Want: hoe lager je maandlasten, hoe hoger je netto rendement weer wordt.
Waarom een Duitse verhuurhypotheek?
Op mijn website vind je al verschillende artikelen over het afsluiten van een Duitse hypotheek bij een Duitse bank. Maar wat maakt een Duitse verhuurhypotheek nu interessant?
Het grootste voordeel is vaak de lagere hypotheekrente in vergelijking met Nederlandse verhuurhypotheken. Daarnaast is het acceptatieproces bij Duitse banken eenvoudiger en minder bureaucratisch. Natuurlijk zijn er ook beperkingen – zo is een aflossingsvrije hypotheek meestal niet mogelijk – maar daar staat tegenover dat je toekomstige huurinkomsten vaak al mag meenemen in de beoordeling, ook als deze nog niet gerealiseerd zijn.
Voldoe je aan de basisvoorwaarden? Dan kan een Duitse verhuurhypotheek een slimme manier zijn om het rendement op je vastgoed weer te verbeteren. Zeker nu de regelgeving in Nederland minder ruimte laat voor winst.
Kun je ook vastgoed in Duitsland financieren?
Ja, ook dat is mogelijk. Wil je vastgoed aankopen en verhuren in Duitsland, dan is dat goed te regelen – ook als je in Nederland woont. Wel krijg je dan te maken met de Duitse belastingdienst (Finanzamt) en dat maakt het verstandig om vooraf goed juridisch en fiscaal advies in te winnen. Een gespecialiseerde accountant of fiscalist die bekend is met de verschillen tussen Nederlandse en Duitse belastingregels is hierbij essentieel.
Kan ik als Nederlander in Duitsland verhuren?
Je hoeft niet in Duitsland te wonen of werken om daar een woning te kopen en te verhuren. Maar zoals bij alles rondom vastgoed, gelden er regels. Laat je goed adviseren voordat je die stap zet – bijvoorbeeld samen met mij als hypotheekadviseur én een fiscaal specialist.
Benieuwd of een Duitse verhuurhypotheek iets voor jou is?
Of je nu je bestaande verhuurhypotheek wilt oversluiten of juist vastgoed wilt aankopen in Duitsland: ik help je graag verder. Plan gerust een vrijblijvend gesprek in. Samen bekijken we jouw situatie en de mogelijkheden bij Duitse banken.