Als ik een lijstje zou hebben met veel gestelde vragen door militairen bij het afsluiten van een hypotheek, dan zou deze op nummer één staan.

Want, hoe zit dat nu dan precies met die toelages? Ik ga mijn best doen om daar wat duidelijkheid over te geven.

Ondernemers

Welke toelages zijn er?

Dat zijn er veel. Op het intranet van Defensie is daar wel een lijst van te vinden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • VEB toelage ( Vergoeding Extra Beslaglegging );
  • Oefentoelage;
  • Uitzendtoelage;
  • TOD ( Toelage Onregelmatige Dienst );
  • Vaartoelage;
  • Vliegtoelage;
  • Toelage DSI.

Het gaat te ver om ze allemaal te noemen, maar het zijn er nogal wat. Niet voor iedere militair gelden alle toelages. Dat hangt af van je legeronderdeel en / of je plaatsing of je er recht op hebt.

Bepaalde toelages heeft iedere militair. Dat is de VEB toelage, vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Maar welke toelages mag ik meenemen bij het aanvragen van een hypotheek?

Welke toelages mag je meenemen bij het afsluiten van een hypotheek?

Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Bepaalde toelages, zoals de VEB toelage, vakantiegeld en eindejaarsuitkering mogen altijd meegenomen worden.

Bij andere toelages hangt het er sterk van af of Defensie ze ziet als bestendig inkomen. En precies daar wringt hem de schoen.

Toen ik zelf als beroepsmilitair in het jaar 2001 een hypotheek aan vroeg, was dit al zo. Dat is eigenlijk niet veranderd, terwijl de wereld en de manier hoe mensen tegen contracten aankijken wel anders is geworden. Ook bij defensie werk je vaak niet meer tot aan je pensioen. Kijk maar naar mij. Niet omdat ik het niet leuk meer vond, maar de vraag naar personeel bij defensie was er op dat moment niet naar. Het is een kwestie van vraag en aanbod en daarin worden keuzes gemaakt.

Defensie heeft het beste met haar personeel voor, laten we dat voorop stellen. Kort gezegd is het zo dat ze het riskant vinden om alle toelages op de werkgeversverklaring te zetten. Stel je breekt je been? Dan kun je niet op oefening en dan heb je geen oefentoelage. Eigenlijk best logisch! Dan mis je toch wel een stuk inkomen en kom je misschien in de betalingsproblemen. 

Toch blijft het wel vreemd dat andere werkgevers variabele inkomsten wel op de werkgeversverklaring zetten. Denk aan overuren bij vrachtwagenchauffeurs, provisies bij vertegenwoordigers of onregelmatige diensten bij verplegend personeel en politie. Ook die mensen kunnen gewond raken en daardoor hun extra inkomsten verliezen. 

Niet helemaal eerlijk dus? Tja, voor beide kanten van het verhaal is wat te zeggen. Veiligheid voor alles, maar als je de laatste x jaar altijd een hoger inkomen hebt dan is het wel vervelend dat je er niets mee kunt.

Zeker omdat bij militairen de partner, vaak mede door het beroep van de militair, niet ( fulltime ) kan werken vanwege o.a. zorg voor de kinderen.

Hoe neem ik die toelages dan mee?

Dat is maatwerk. Kom je net kijken bij defensie als militair en heb je alleen nog maar in de schoolbanken gezeten dan is de kans klein dat je met het aantal toelages die je misschien hebt gehad een aanvraag voor een hypotheek kunt doen.

Maar ben je een operationele militair, die al een tijdje mee doet en meerdere jaren op een rij één of meerdere toelages met zekere regelmaat heeft gehad. Dan zijn er best kansen.

Welke mogelijkheden er zijn moet ik voor je uitrekenen en is niet vooraf te zeggen. Iedere militair is uniek.

Veiligheid voor alles

Natuurlijk is het niet mijn doel om je onder alle omstandigheden de hoogte haalbare hypotheek te verstrekken. Naast de regels die er op dat gebied voor mij gelden is er ook nog zoiets als je gezonde verstand gebruiken. 

Hoog in de boom gaan zitten met je hypotheek is ook weer niet verantwoord. Je / jullie huis moet geen blok aan het been worden als er zich problemen voordoen. Je gaat ook niet ontspannen op uitzending als thuis het een financieel drama is. Dat wil ik ook niet op mijn geweten hebben.

Of het verstandig is om al je toelages mee te nemen in de hypotheek moeten we samen bespreken. Hier kijken we welke risico’s er zijn, kun je die zelf dragen of moeten ze verzekerd worden. Wat je carrière kansen zijn bij defensie, dus met andere woorden zal je inkomen nog stijgen?

Op al dat soort vragen geef ik je graag antwoord in een persoonlijk gesprek. Neem hiervoor gerust contact met me op. Indien je meer informatie wil over hypotheken voor militairen, neem een kijkje op de defensie pagina.

Uitgelichte foto: eigendom van ministerie van defensie