De laatste weken is er veel in het nieuws over de stijgende energieprijzen. Ik denk dat iedereen er wel iets over meegekregen heeft. De energierekening kan voor een gemiddeld huishouden in de nabije toekomst daardoor zo een paar honderd euro per jaar hoger uitvallen. Dat is veel geld, waar je in principe niets extra’s voor terug krijgt.

Dat is natuurlijk geen leuk nieuws, maar wat hebben stijgende energieprijzen met een hypotheek te maken?

Nou, in eerste instantie niet veel. Totdat je er langer over na gaat denken. 

Als consument kun je natuurlijk niet veel doen aan wereldwijd stijgende energieprijzen voor onder andere stroom, water en gas. Hooguit regelmatig het contract met je energiemaatschappij tegen het licht houden. Daar is misschien de eerste besparing al te behalen.

Maar, je kunt ook investeren in maatregelen die er voor zorgen dat jij en je huis minder energie verbruiken. Daar komt een hypotheek eventueel wel goed van pas. Die maatregelen kun je onderverdelen in technische, bouwkundige en organisatorische maatregelen.

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Contact opnemen

Energiebesparende maatregelen financieren

Bij veel hypotheekadviseurs zijn de mogelijkheden die er zijn om energiebesparende voorzieningen te financieren, een vaak vergeten thema. Dat is toch een gemiste kans?

Er zijn namelijk een tal van mogelijkheden om het verduurzamen van je huis, te financieren.

Denk hierbij aan de volgende maatregelen:

 • Dakisolatie;
 • Vloerisolatie;
 • Spouwmuurisolatie;
 • HR++ glas;
 • Kunststof kozijnen;
 • Hoogrendementsketel;
 • Enzovoort.

De lijst met maatregelen is veel langer, maar ik ben hypotheekadviseur en geen ingenieur of installateur dus ik beperk mij tot de meest bekende maatregelen. Er komen ook steeds nieuwe technieken bij.

Het is hierbij niet altijd nodig om de lopende hypotheek over te sluiten. In veel gevallen kan het er gewoon naast geleend worden. Uiteraard kan er direct bekeken worden of er nog meer voordeel te behalen is door je hele hypotheek over te sluiten. Maar dat is zoals gezegd geen vereiste en soms misschien ook helemaal niet verstandig.

De overheid heeft er voor gezorgd dat het voor mensen zo eenvoudig mogelijk gemaakt moet worden om energiebesparende maatregelen te financieren. Bijvoorbeeld door toe te staan dat er in een aantal situaties meer geleend mag worden dan normaal zodra er sprake is van energiebesparing.

De gedachte hierachter is, dat de extra kosten voor de hypotheek weer terug verdiend kunnen worden door de besparing op de energierekening. Of dat in alle gevallen ook lukt is niet te garanderen. Er zijn ook gespecialiseerde energieadviseurs die dat voor je kunnen uitrekenen.

Dan blijft het natuurlijk nog steeds vervelend dat de energieprijzen stijgen, maar zo kun je wel de schade financieel beperken door te zorgen dat je er minder van verbruikt. Ook zal je wooncomfort waarschijnlijk groter worden. Je zit toch niet graag in een koud en tochtig huis?

Energie opwekken

Er voor zorgen dat er minder energie nodig is in je huishouden, is al een goed begin. Maar je kunt ook zelf energie gaan opwekken. Door zonnepanelen te plaatsen op je dak. Hiermee kun je misschien een groot gedeelte van de dag je eigen stroom verbruiken en als je meer opwekt dan dat je verbruikt zelfs terug leveren aan het energiebedrijf. 

Ook bestaat er al een mogelijkheid om de door je eigen zonnepanelen opgewekte stroom op te slaan in speciale accu’s. Zodat je ook je eigen opgewekte stroom kunt gebruiken als de zon even niet schijnt. Die accu’s zijn nog aardig aan de prijs, maar dat zal waarschijnlijk steeds betaalbaarder worden.

Zonnepanelen zijn ook te financieren door middel van een (aanvullende) hypotheek af te sluiten.

Nog meer besparen

Naast de hierboven genoemde maatregelen kun je ook energie besparen door bewuster met energie om te gaan. Dat zijn vaak hele eenvoudige stappen die je kunt nemen. Bijvoorbeeld:

 • Verwarming een graadje lager zetten en je in huis ook warmer te kleden;
 • Niet onnodig deuren en ramen open laten staan;
 • Tochtstrips plaatsen;
 • Oude elektrische apparaten vervangen door energiezuinige varianten;
 • Niet onnodig licht laten branden;
 • LED verlichting.

Op het internet zijn genoeg websites te vinden waar je berekeningen kunt maken welke energiebesparende maatregelen je het meeste opleveren. Mocht je ze niet kunnen vinden dan kan ik je altijd een paar actuele websites aanraden. Omdat deze nogal regelmatig veranderen ga ik ze hier niet vermelden.

Ben je benieuwd hoe je in jouw situatie energiebesparende- of opwekkende maatregelen kunt financieren en wat dit per maand gaat kosten? Neem dan gerust contact met mij op. Ik reken je het vrijblijvend voor. 

Zoals gezegd ben ik geen installateur, maar ik kan je wel vertellen en laten zien wat ik zelf al bij mijn kantoorpand en woonhuis met dit onderwerp gedaan heb. Die ervaringen deel ik graag.

MAAK EEN AFSPRAAK

Het is erg belangrijk dat we eerst even informeel kennis maken. Wat houdt jou bezig? Wat zijn je wensen? Wat voor een type mens ben je? En omgekeerd natuurlijk ook, want je vindt het misschien ook wel prettig om te weten wie ik ben. Een klik hebben met elkaar vind ik belangrijk. Als hypotheekadviseur vraag ik best veel informatie van je. Dat vertel je toch liever aan een adviseur waar je een beetje goed mee door één deur kunt? Het eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.

maak een afspraak