Geen spaargeld? Zo koop je toch je eerste huis met een starterslening

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn met een starterslening voor je eerste huis?

Je wilt een huis kopen en een hypotheek afsluiten, maar je komt net wat tekort. Je hebt geen rijke ouders en helaas ook nog niet voldoende kunnen sparen. Maar je wilt wel een huis kopen. Hoe pak je dat aan?

Gelukkig zijn er naast de traditionele hypotheek bij een bank, ook wel geldverstrekker genoemd, nog andere vormen van financieringen. De starterslening is er daar één van.
Maar hoe kom je daarvoor in aanmerking?

In welke gemeentes kun je een starterslening aanvragen?

De eerste stap is om te kijken op de website van het SVN. Het stimuleringsfonds volkshuisvesting. De link naar de website is www.svn.nl

Daar kun je de naam van een gemeente van je voorkeur invullen en dan krijg je te zien of de starterslening daar wordt aangeboden. Meestal staat het onder “eerste woning kopen”.

Als die er tussen staat, dan kun je er op klikken en de van toepassing zijnde voorwaarden bekijken. In grote lijnen is de starterslening overal hetzelfde, maar per gemeente kunnen er kleine verschillen zijn. Bijvoorbeeld de hoogte van het te lenen bedrag.

Kleine tip: Kijk ook in omliggende gemeentes. Misschien dat de gemeente van je eerste voorkeur, de starterslening niet aanbiedt, maar een naastgelegen gemeente wel. Misschien kun je daar ook leuk wonen?

Let op dat sommige gemeentes een beperkt budget hebben voor startersleningen, dus dat gaandeweg het jaar de “pot” leeg kan zijn.

Heeft iedere gemeente de starterslening?

Nee, helaas niet. Het lijstje kan continu veranderen. Het is dus zeker verstandig om regelmatig even opnieuw op de website van de SVN te kijken.

Hoe vraag ik een starterslening aan?

In principe moet je de starterslening zelf aanvragen. Dit omdat je er vaak je DigiD voor nodig hebt, en die heb ik natuurlijk niet van jou. Natuurlijk wil ik je wel helpen. Ergens in het proces kun je ook aangeven of je een hypotheekadviseur hebt. Daar kun je dan mijn naam selecteren.

Let wel op dat je een starterslening altijd aanvraagt in combinatie met een normale hypotheek. De starterslening is een aanvullende lening, bovenop de reguliere hypotheek. Het verstandigste is daarom, om dit met mij als hypotheekadviseur te bespreken. Dan verloopt het proces doorgaans soepel.

Wat moet ik aanleveren voor een starterslening?

In grote lijnen zijn dit dezelfde documenten als voor de reguliere hypotheek. De meeste documenten heb je dus al of kan ik je verstrekken. Zoals het rentevoorstel van de reguliere hypotheek. Het proces gaat online en werkt relatief eenvoudig. Maar daar waar je hulp nodig hebt kan ik je helpen.

Hoe lang duurt het voordat ik een starterslening krijg?

Als alle documenten aangeleverd zijn, wordt de aanvraag beoordeeld. Dit gaat doorgaans redelijk vlot. Soms vragen ze aanvullende informatie op en moet je die nasturen.

Zodra de aanvraag akkoord is, krijg je de offerte en dan moet die ook weer naar de reguliere hypotheekverstrekker. Daarna is het doorgaans rond en kan alles naar de notaris.

De notaris maakt de aktes op voor de hypotheek en de starterslening. Die sturen ze dan meestal ter controle naar jou en mij en als alles goed is, hoef je alleen nog maar een handtekening te zetten.

Dit verhaal is natuurlijk in vogelvlucht verteld, want er komt soms best wel wat bij kijken, maar het hoeft niet onnodig moeilijk te zijn.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een starterslening, neem dan gerust contact op.

Ga naar de bovenkant