Kan ik als starter een huis kopen? De hypotheekrente is de laatste maanden zo hard gestegen dat veel jonge mensen denken dat ze het wel kunnen vergeten op de huizenmarkt. En toch is dat niet helemaal waar. Er zijn zeker mogelijkheden voor starters om een huis te kopen. Je moet alleen net iets slimmer zijn dan de rest.

Hoe kan een starter een huis kopen?

Dat de hypotheekrente gestegen is, is een feit. Is dat erg? Tja, leuk is anders maar aan de andere kant was een hypotheekrente tussen de 1 en 2% eigenlijk ook niet normaal. Dat vergeten mensen nog wel eens. Momenteel liggen hypotheekrentes zo rond de 3 á 4% en dat is eigenlijk best oké.

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Natuurlijk was het heerlijk om extreem lage hypotheekrentes te hebben, maar daar aan terug denken helpt niet. Je moet door. Niet klagen maar dragen.
Starters hebben vaak een relatief laag inkomen omdat ze aan het begin staan van hun loopbaan. Dan kun je geen hoge hypotheek krijgen. Maar als er een partner in het spel is, dan maakt dat het al makkelijker. Natuurlijk moet je niet direct met iemand die je net kent een huis kopen, maar als je elkaar al een tijdje kent dan is het zeker het overwegen waard.

Het hangt ook af van waar je de lat legt. Ik snap dat je graag een “Instagram” huisje wilt waar je niets meer aan hoeft te doen, maar als je een laag inkomen hebt, dan leg je de lat meteen erg hoog en zul je snel teleurgesteld raken over je mogelijkheden.

Door je wensen bij te stellen komen je eigen 4 muren misschien wel in zicht. Deze hypotheekadviseur is zelf als jonge beroepsmilitair ook begonnen in een klein appartement en heeft de eerste maanden geleefd op een kratje bier, goedkope pasta, luchtbed en campingmeubels. Elke keer als er weer wat geld was, werd het een stukje mooier en beter. Als ik eraan terugdenk: een super tijd. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Een huis is meestal een gebruiksvoorwerp dat moet passen bij je situatie en je behoeftes. Ben je jong en heb je niet veel nodig, begin dan klein en zodra de mogelijkheid er is, ga je een stapje hoger op de huizen ladder. Het is nooit helemaal te voorspellen, maar als je een paar jaar ergens gewoond hebt en een stuk hebt afgelost op je hypotheek, heb je meestal overwaarde die de aanschaf van een volgende woning makkelijker maakt.

Vaak zie ik dat mensen zich vooral laten leiden door wat anderen hebben. Dat moet je nooit doen. Je kunt niet achter de persoon kijken.
Rome is ook niet in één dag gebouwd! Net als in het leger: Soms moet je bereid zijn om een stap terug te doen om vervolgens weer een stap verder te komen. Maar tot zover de verhalen van deze “opa”.

Ouders vragen om te helpen bij kopen woning

Niet iedereen durft het en niet iedere (groot)ouder is in staat om te helpen en dat geeft ook niets. Maar als het bespreekbaar en mogelijk is, dan is het helemaal geen gekke vraag om je (groot)ouders te vragen om te helpen bij de aankoop van je eerste woning. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld:
Schenking (het daadwerkelijk geven van geld);

  • Schenking uit overwaarde (ouders nemen zelf stukje hypotheek op om te schenken aan kind);
  • Lening (kan, maar wordt door de bank weer gekort dus schiet meestal niet op);
  • Familiebank (familie verstrekt de volledige hypotheek zelf aan kind);
  • Meetekenen garant staan (geen geld geve/ lenen, maar alleen garant staan voor als het mis zou gaan);
  • Combinaties zijn ook mogelijk.

Daar waar ouders staat kun je in principe ook ooms, tantes, neven, nichten en overige personen lezen. Komt minder vaak voor en heeft soms bepaalde gevolgen (belasting) maar is in theorie ook mogelijk.

Hoe komt een starter aan een huis

Ja opa, leuk verhaal, maar hoe kom ik aan een huis. De markt zit op slot en alles is al weg voordat het op Funda komt.
Ook daar heb ik wel ideeën over. Veel mensen vertrouwen op Funda en makelaars, maar dat is niet voldoende. Graag help ik je bij je zoektocht naar een huis en deel mijn kennis met je.

Ben je benieuwd naar je hypotheekmogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.