Startende ondernemer en toch Nationale Hypotheek Garantie?

Ben je van plan om een hypotheek af te sluiten? Dan kan een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie je doorgaans veel voordeel bieden.

Je hoort vaak dat startende ondernemers hiervoor helemaal niet in aanmerking komen. Dat is al een tijdje niet meer zo. Ook mensen die pas gestart zijn als ondernemer kunnen in aanmerking komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Hypotheek voor ondernemer en zzp

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Door middel van het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie krijgt de bank waar je een hypotheek hebt afgesloten extra zekerheid dat je de hypotheek ook daadwerkelijk kunt aflossen, als je door werkeloosheid, echtscheiding of arbeidsongeschiktheid niet langer in staat bent de maandelijkse hypotheeklasten te betalen. Doordat dat het risico voor de bank daalt, geeft de bank een korting op de hypotheekrente. Als je dit over de hele looptijd van de hypotheek zou doorrekenen is dat een enorme besparing voor jou als klant.

Helaas komt niet iedere klant in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Dat wordt onder meer bepaald door uw inkomen en de hoogte van de hypotheek die je wilt afsluiten. Kom je in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan kan je dat over de gehele looptijd van de hypotheek een enorm bedrag aan hypotheekrente schelen. Daarnaast kan deze garantie voorkomen dat je door de hierboven genoemde vervelende omstandigheden met een restschuld blijft zitten, en je hierdoor de woning moet verkopen en de opbrengst minder is dan de overgebleven hypotheekschuld.

Ondernemers hypotheek en financiering checklist

Ondernemers ook welkom

In het verleden was Nationale Hypotheek Garantie alleen mogelijk voor mensen die inkomen uit loondienst hebben. Tegenwoordig kunnen ook kleine zelfstandigen zoals ZZp-ers onder bepaalde voorwaarden deze garantie op hun hypotheek meenemen.
Als een ondernemer langer dan een jaar en korter dan drie jaar actief is, dan moet deze ondernemer vanaf 1 januari 2019 zijn of haar inkomen laten berekenen door een van de vier gespecialiseerde bedrijven waarmee de Nationale Hypotheek Garantie samenwerkt. De kosten van deze berekening variëren per ondernemingsvorm. Maar gemiddeld zijn de kosten circa 250 euro.

Banken

Momenteel zijn er ongeveer 17 geldverstrekkers bereid om een hypotheek onder Nationale Hypotheek Garantie aan pas gestarte ondernemers te verstrekken. Iedere bank maakt daarbij zijn eigen beleid. Het is dus niet altijd zo dat, indien de NHG wordt goedgekeurd, alle 17 banken bereid zijn de hypotheek te verstrekken.

Nationale Hypotheek Garantie kan vanaf 1 januari 2019 worden verkregen voor hypotheken tot 290.000 euro. Investeer je ook nog extra in energie besparende maatregelen, dan kunt je eventueel maximaal nog 17.400 euro meer lenen.

Meer weten?

Als je een ondernemer bent met schommelende inkomens dan kan het afsluiten van een hypotheek een hele strijd zijn. Welke bank is wel bereid te financieren en welke gegevens moet je aanleveren aan een van de vier gespecialiseerde bureaus waarmee de NHG samenwerkt? Ik help je daarbij graag! Ben je ZZP-er of al ondernemer met personeel en denk je erover om een hypotheek af te sluiten? Neem dan op tijd contact met mij op. Dat geeft mij de tijd om je van een goed advies te voorzien en te proberen de aanvraag van de hypotheek zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. Zou je graag meer willen weten over hypotheken? Bekijk dan de pagina over hypotheken.