Ombouwen van snorfiets naar een bromfiets

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Moet ik aan de verzekering doorgeven dat mijn snorfiets naar bromfiets gemaakt is? Deze vraag kreeg ik de laatste tijd een paar keer. De reden hierachter is dat voor bestuurders en passagiers van een snorfiets en snorscooter sinds 1 januari 2023 ook een helmplicht geldt.
Maar krijgt de verzekeraar daar dan niet automatisch bericht van? Nee, in principe niet. Als ze zouden willen, zouden ze het waarschijnlijk kunnen raadplegen bij het RDW, maar een verzekeraar weet natuurlijk niet of iemand besluit om de snorfiets om te bouwen naar brommer of niet. Misschien zijn er ook wel mensen die de snorfiets liever begrenst houden op 25 kilometer per uur.

Moet ik doorgeven dat mijn snorfiets is omgebouwd?

Ja, dat zou ik in alle gevallen doen. Beter één keer te veel als één keer te weinig. Het is namelijk zo dat als een voertuig, in dit geval een snorfiets of snorscooter omgebouwd wordt naar een bromfiets het voertuig in de ogen van de verzekeraar niet meer overeenkomt met het voertuig dat zij in de polis hebben staan. Daarmee is er geen verzekeringsdekking meer. Met alle gevolgen van dien.
Hetzelfde geldt overigens voor overige voertuigen zoals auto’s en motoren. Aanpassingen hieraan zoals motortuning etc. kunnen ook leiden tot vervallen van de dekking. Net als het opvoeren van een bromfiets of snorfiets. Ik ben ook jong geweest en natuurlijk was het leuk, totdat het misgaat. Doe het niet!

Twijfel je over de status van je voertuig, ga er dan mee naar een goede garage en laat alles doorkijken en doormeten en indien nodig keuren door het RDW.

Krijgt de verzekeraar er bericht van dat ik mijn snorfiets heb omgebouwd?

Nee, verzekeraars krijgen met de kennis van nu daar geen bericht van. Dit moet je zelf even doen. Is een kleine moeite. Even een mailtje sturen is vaak al voldoende. Maar dat kan per verzekeraar / tussenpersoon verschillen natuurlijk. Gewoon even doen. Dat voorkomt boetes en vervallen van de verzekeringsdekking.

Wordt de premie hoger als ik mijn snorfiets ombouw naar bromfiets?

Tussen snorfietsen / snorscooters en hun brommende soortgenoten zitten nagenoeg tot geen premieverschillen. Als ze er al zijn is het minimaal. Te weinig om het risico te lopen van het niet doorgeven.

Moet ik mijn snorfiets om laten bouwen naar een bromfiets?

Nee, dat hoeft niet. Maar sinds 1-1-23 moet je wel een helm op zetten als je op een snorfiets of snorscooter rijdt. Je passagier ook. Je moet dus wel een goede helm aanschaffen. Bezuinig daar niet op! Een goede helm is niet goedkoop, maar comfort en met name veiligheid heeft nu eenmaal een prijs. Je hebt maar één hoofd.

Wat kost het verzekeren van een bromscooter?

Heb je de snorscooter omgebouwd naar bromscooter en wil je eens weten wat de premie is voor een goede verzekering? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Koop je later een auto of motor dan is er ook een leuke kortingsregeling als je al een tijdje schadevrij op je brommer of snorfiets hebt gereden.

Ga naar de bovenkant