OVERLIJDENSRISICOVERzekeringen

Verzekeringen voor particulieren

DE OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING

Een overlijdensrisicoverzekering is een particuliere verzekering en wordt vaak afgesloten in combinatie met een hypotheek. De verzekering keert een bedrag uit als je overlijdt, maar hoe werkt het en wanneer is het verstandig om de verzekering af te sluiten?

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

De overlijdensrisicoverzekering dekt het financiële risico af in de periode wanneer de verzekering loopt. Indien je overlijdt voor de einddatum van de polis, wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden.

Bij het afsluiten van de verzekering zijn er twee verschillende personen die een grote rol spelen, namelijk de verzekerde en de begunstigde. De verzekerde is de persoon op wiens leven de verzekering is afgesloten. De begunstigde zal de uitkering van de verzekering ontvangen bij het overlijden van de verzekerde.

Vaak kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten op twee personen. Dit zou dan bijvoorbeeld voor jou en je partner kunnen zijn. In de meeste gevallen is de achterblijvende partner de begunstigde. Het komt ook voor dat je kinderen de begunstigden zijn.

Wanneer heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Bij het afsluiten van een hypotheek, kan de vraag spelen of je een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten. Bij een aantal hypotheekaanbieders is deze verzekering verplicht.

Indien de hypotheekaanbieder het niet verplicht, is het toch verstandig om na te denken over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Dit geldt vooral voor een gezin of een tweepersoonshuishouden. Het is belangrijk om te weten hoe hoog het nabestaandenpensioen is en of het inkomen/spaargeld van de achterblijvende voldoende is om in het huis te kunnen blijven wonen.

Als er kinderen zijn, kan het zijn dat de achterblijvende ouder minder moet gaan werken om voor de kinderen te zorgen. Of dat er meer uren op de kinderopvang nodig zijn. Dit kan een enorme financiële klap geven. Een overlijdensrisicoverzekering is dan een houvast om deze situaties te verlichten.

Een overlijdensrisicoverzekering kun je zelfs op hoge leeftijd nog afsluiten. De maximum leeftijd verschilt per verzekeraar.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering moet er een gezondheidsverklaring ingevuld worden. Boven een bepaald verzekerd bedrag vragen verzekeraars zelfs om een medische keuring.

Indien je gezondheidsproblemen hebt, kan de verzekeraar de premie verhogen. Als je problemen hebt met je gezondheid, is het belangrijk om zo snel mogelijk een overlijdensverzekering aan te vragen. Het kan namelijk lang duren voordat de verzekering geregeld is.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Er zijn allerlei verschillende soorten overlijdensrisicoverzekering. De volgende zaken zijn belangrijk bij de keuze van de verzekering:

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering spreek je een vast bedrag af met de verzekeraar. Gedurende de looptijd van de verzekering, blijft het bedrag en de maandpremie gelijk. Dit wordt vaak aangeraden in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Heb je een annuïteitenhypotheek? Kies dan voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Elke maand zal het verzekerde bedrag stijgen. De maandpremie blijft gelijk.

Bij een hypotheekrente van 2%, kies je voor een 2% dalende verzekering. De daling van het verzekerde bedrag is dan lineair met de dalende hypotheekschuld. Zo betaal je niet te veel premie, maar ben je toch goed verzekerd.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een lineaire hypotheek, kies je voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering. De daling van het verzekerde bedrag is dan elk jaar gelijk.

Premie

Bij een uitvaartverzekering heb je heel veel verschillende mogelijkheden om de premie te betalen. Tijdelijk, levenslang of ineens. Bij tijdelijk moet je denken aan periodes van bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar. Een betaling ineens in de vorm van een koopsom kan zelfs fiscaal aantrekkelijk zijn.

Keuze verzekeraar

De hypotheekaanbieder kan je verplichten om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je kan dan zelf kiezen bij welke verzekeraar de verzekering afsluit.

Heb je advies nodig over de overlijdensrisicoverzekering en wil je graag samen kijken naar jouw situatie? Neem dan contact met mij op. Ik heb je graag bij het kiezen van een overlijdensrisicoverzekering.

MAAK EEN AFSPRAAK

Het is erg belangrijk dat we eerst even informeel kennis maken. Wat houdt jou bezig? Wat zijn je wensen? Wat voor een type mens ben je? En omgekeerd natuurlijk ook want je vind het misschien ook wel prettig om te weten wie ik ben. Een klik hebben met elkaar vind ik wel belangrijk. Als adviseur in Enschede vraag ik best veel informatie van je. Dat vertel je toch liever aan een adviseur waar je een beetje goed mee door één deur kan?

maak een afspraak