Waar kan ik een overlijdensrisicoverzekering voor gebruiken

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Op de vraag: “Heb je een overlijdensrisicoverzekering?” Krijg ik vaak het antwoord: “Ja”. Maar het bijzondere is, dat de meeste mensen dan eigenlijk hun uitvaartverzekering bedoelen.

Is dat verkeerd? Nee, in principe niet. Ze keren beide uit bij overlijden. Maar het grote verschil zit hem in de zekerheid van uitkeren. Een uitvaartverzekering keert altijd uit, want iedereen zal ooit een keer overlijden. Het is een levenslange verzekering bij overlijden (levensverzekering).

De overlijdensrisicoverzekering (ORV) heeft een einddatum. Leef je op de einddatum nog, dan keert de verzekering niet uit. Dat is dus een tijdelijke verzekering bij overlijden.

Ja, maar dat is toch alleen voor mensen met een hypotheek? Nee, dat is dus niet juist. Een overlijdensrisicoverzekering is zeer breed inzetbaar. Maar inderdaad, je ziet de overlijdensrisicoverzekering erg vaak bij hypotheken. Mede omdat het zeer lange tijd verplicht was om die af te sluiten als je een hypotheek wil hebben. Die verplichting is komen te vervallen.

Maar waar kun je de overlijdensrisicoverzekering nog meer voor gebruiken?

Is een overlijdensrisicoverzekering alleen voor een hypotheek?

Nee, zoals hierboven al beschreven, zijn er heel veel redenen waarom je een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Studie en / of zetje in de rug voor de kinderen als (één van) de ouders komt te overlijden terwijl de kinderen nog jong zijn;
  • Verzorging van de kinderen als (één van) de ouders overlijden terwijl de kinderen nog jong zijn. Denk hierbij aan een voogd die aangewezen wordt. Een voogd moet kosten maken voor de verzorging / opvoeding van de kinderen. Vanuit de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering zouden die betaalt kunnen worden;
  • Verzekeren van een compagnon. Als je samen een bedrijf hebt en één van de compagnons komt te overlijden, dan kan het zijn dat de overblijvende compagnon de nabestaanden moet betalen. Een (deel van) een bedrijf kan in de erfenis vallen en de nabestaanden van de overleden compagnon kunnen hun deel opeisen. Ook moet de overblijvende compagnon eventueel iemand aannemen om de overleden persoon te vervangen;
  • Verzekeren van een belangrijke medewerker. Als een goede commerciële kracht komt te overlijden, kan het zijn dat de werkgever hierdoor (tijdelijk) omzet verliest;
  • Alimentatie verzekeren. Bij een scheiding kan het zijn dat (één van) de ex-partner alimentatie moet betalen. Komt die persoon te overlijden tijdens die periode, dan stopt de alimentatiebetaling ook;
  • De partner en eventuele kinderen verzorgd achterlaten. En dat ook voor mensen met een huurwoning. Want niet alleen mensen met een hypotheek hebben eventueel een financieel tekort als één van de partners komt te overlijden;
  • Iets achterlaten voor een goed doel. Klinkt gek, maar het kan. Dat er bij je overlijden een groot bedrag naar een goed doel gaat.

Zo zie je maar, dat het veel verder kan gaan dan alleen het verzekeren van een hypotheek. Ieder mens is anders en heeft andere wensen. Deze wensen kunnen gedurende je leven misschien ook nog wel veranderen.

Is een overlijdensrisicoverzekering duur?

Nee, in principe niet. Als je er jong mee begint dan valt het heel erg mee. Leeftijd speelt natuurlijk een belangrijke rol. Hoe ouder je bent bij het afsluiten (want dat is het meetmoment), hoe duurder.
Je gezondheid is ook erg belangrijk. Ben je redelijk tot goed gezond, dan zijn er vaak genoeg betaalbare mogelijkheden. Heb je momenteel of in het verleden het één en ander aan grote gezondheidsproblemen gehad, dan kan het zijn dat je een hogere premie moet betalen dan in de software berekend of helaas helemaal niet te verzekeren bent.
Je moet een gezondheidsverklaring invullen als je een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten. Komen daar bijzonderheden uit, dan kan het zijn dat de verzekeraar daarop doorvraagt of onderzoek wil doen. Dat is soms vervelend, maar helaas noodzakelijk. Het scheelt dat hiervoor geen kosten zijn. Mocht de premie te duur worden, dan kun je alsnog nee zeggen.

Advies over overlijdensrisicoverzekeringen

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering? Neem dan gerust vrijblijvend contact op. Ook als je vragen hebt over lopende overlijdensrisicoverzekeringen.

Ga naar de bovenkant