Momenteel is het lastig voor jonge mensen om een eerste huis te kopen. Deze zogenaamde starters lopen vaak tegen het probleem aan dat ze geen huis kunnen vinden dat binnen hun budget qua maximale hypotheek past. Het aanbod is te klein en / of de prijs is te hoog.

Dan kun je meerdere dingen doen:

  • Wachten;
  • Meer of extra geld verdienen;
  • Sparen en geen geld uitgeven aan overige zaken die niet direct noodzakelijk zijn;
  • Zeker geen leningen afsluiten of een private lease auto nemen;
  • Met je ouders gaan praten.

Die laatste optie ga ik nu toelichten.

verhuur hypotheek duitse bank

Schenken

Als je ouders spaargeld op hun bankrekening hebben staan waarvoor ze zelf geen bestedingsdoel hebben, kunnen ze je een bedrag schenken zodat je een minder hoge hypotheek nodig hebt. Voordeel voor jou is dat je dan in een hoger segment naar een huis kunt kijken. Voordeel voor je ouders is, dat ze eventueel minder vermogensbelasting hoeven te betalen. Nadeel voor je ouders is dat ze het geld wel kwijt zijn.

Overwaarde opnemen en schenken

Een variant op bovengenoemde versie. Je ouders hebben wel geld, maar dat zit in de stenen van hun huis. Maar ze willen je wel helpen. Als hun situatie dat toelaat kunnen ze bijvoorbeeld hun overwaarde verzilveren en aan hun kinderen schenken. Voordeel is wederom dat jij daardoor een duurder huis kunt kopen of een lagere hypotheek hoeft af te sluiten. Nadeel voor je ouders is dat hun hypotheeklast hoger wordt. Als ze tegelijk de mogelijkheid hebben om hun hypotheek over te sluiten naar een lagere rente kan het misschien heel erg meevallen.

Meetekenen / garant staan

Als je ouders bovengenoemde opties niet zien zitten kunnen ze ook meetekenen op jouw hypotheek. Hierdoor kun jij meer lenen. Voorwaarde is wel dat ik als hypotheekadviseur samen met jou wel kan onderbouwen dat jij binnen een bepaalde termijn wel in staat bent om het zelf te betalen. Bijvoorbeeld als je mogelijkheden hebt om in de toekomst promotie te maken. Natuurlijk moeten je ouders wel genoeg financiële ruimte hebben. Als ze zelf een vrij hoge hypotheek hebben in relatie tot hun inkomen zal het lastig worden.

Voordeel is dat je ouders geen geld hoeven te schenken of op te nemen. Wel staan ze garant voor jou. Betaal jij je hypotheeklasten niet, kloppen ze bij je ouders aan. Die moeten dan betalen. Nadelen zijn er niet heel veel te bedenken. Hooguit als je ouders meer kinderen hebben waarvoor ze dit willen doen. Dat kan misschien op een gegeven moment te veel worden. Nadeel is ook als jij niet betaalt. Dan zijn je ouders mede aansprakelijk.

Je kunt op ieder moment de bank vragen om een nieuwe beoordeling. Is je inkomen voldoende, dan kunnen je ouders van de hypotheek af. Zo zie je maar, dat er genoeg opties zijn. Wil je meer weten over een starterslening? Neem dan een kijkje naar de pagina over startersleningen.

Als hypotheekadviseur, gevestigd in Enschede, ben ik goed bekend met alle mogelijkheden op dit gebied.

verhuur hypotheek duitse bank