Kan ik mijn toelage meenemen bij een hypotheek? Deze vraag stellen mij militairen regelmatig. Het antwoord is: Ja, dat kan!

Maar (sorry…. die maar is er…) het hangt wel af van welke toelage je als militair krijgt en vooral hoe regelmatig je die krijgt. Hoe zit dat nu precies?

Welke toelagen zijn er?

Dat zijn er nogal wat. Op intranet (Mulan) kun je waarschijnlijk wel ergens een lijst vinden welke defensie breed is. De meest bekende zijn:

  • VEB toelage;
  • Oefentoelage;
  • Uitzendtoelage/VVHO toelage;
  • Vaartoelage;
  • Toelage onregelmatige dienst (TOD).

Kun je met toelagen als militair een hogere hypotheek krijgen?

Als je als militair regelmatig toelagen hebt en je bent al langer dan een jaar of twee in dienst bij defensie, dan kan je er voor zorgen dat je gemiddelde inkomen hoger uitvalt dan het inkomen dat bijvoorbeeld op de werkgeversverklaring staat.

Hierdoor is het mogelijk dat je als militair een hogere hypotheek kunt krijgen als normaal. Natuurlijk moet dat eerst berekend worden, maar daarvoor kun je contact met mij opnemen. Op basis van wat gegevens die ik van je nodig heb (valt mee hoor…) kan ik je daar vrij snel een antwoord op geven zodat jij op zoek kunt naar je eerste of volgende woning.

Is het meenemen van toelagen in je hypotheek dan niet riskant?

Net als veel andere beroepen hebben militairen variabele inkomensbestanddelen. Een politieagent heeft onregelmatige diensten, een vrachtwagenchauffeur overuren, een vertegenwoordiger provisie en ga zo maar door. Wat dat aangaat is het niet heel riskant om deze toelagen mee te nemen in de berekening van je maximale hypotheek.

Maar je moet je natuurlijk wel beseffen dat je als militair niet altijd operationeel bent en misschien ook weleens een periode op een schooltje zit of zelf voor de klas staat. Of erger nog, met een blessure thuis. Dan vallen toelagen wel even weg en je hypotheeklasten lopen wel gewoon door. Wel iets om bij stil te staan en bijvoorbeeld altijd te zorgen voor een financiële buffer. Zodat je ook lekker ontspannen kunt blijven wonen als je even niet in het veld of op zee zit.

Waarom staan niet alle toelagen op de werkgeversverklaring?

Goede vraag! Heb ik niet een exact antwoord op, maar ik heb het een paar keer gevraagd bij DCHR en het meest logische antwoord dat ik kreeg was eigenlijk wat hierboven staat.

Het feit dat ze ineens weg kunnen zijn als je om bepaalde (medische of andere) redenen ineens terug valt op je basissalaris en een militair met geldzorgen ook (mogelijk) een probleem kan (gaan) vormen voor zijn of haar operationele inzetbaarheid of mensen om de militair heen.

Vanuit een militair perspectief wel logisch, maar soms ook weer niet helemaal eerlijk. Bij de meeste burgerbedrijven worden variabele inkomensbestanddelen op basis van een gemiddelde wel vermeld, ongeacht de eventuele risico’s.

Hypotheekadviseur voor militairen

Zelf ben ik ook beroepsmilitair geweest en werk tegenwoordig nog als reservist. Daardoor kan ik mij goed in je situatie verplaatsen en je onafhankelijk hypotheekadvies geven op het gebied van hypotheken en verzekeringen.

Het gaat om jou en je eventuele partner en gezin. Daar gaan we uitgebreid over in gesprek zodat je weet wat er wel, maar ook niet mogelijk is en wat verstandig is om wel of niet te doen. Ik geef je advies, maar de keuzes maak je zelf. Natuurlijk help ik je dusdanig dat je weloverwogen keuzes kunt maken. Dat is veel, dat weet ik, maar ik heb het ook kunnen leren dus met de juiste uitleg en begeleiding komt het echt wel goed.

Hypotheekadvies voor en door militairen kun je eigenlijk wel stellen!

Neem gerust vrijblijvend contact op. Je zit niet direct ergens aan vast en vragen staan vrij. Uit ervaring met je collega’s weet ik dat de meeste militairen na een eerste gesprek al een stuk meer geloven dat er weldegelijk hypotheekmogelijkheden zijn.