Minder eigen geld nodig bij het kopen van een woning

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Al sinds meerdere jaren is het geen verrassing meer dat je vaak zelf geld mee moet nemen, als je een huis wilt kopen en een hypotheek wilt afsluiten.
Vroeger was het mogelijk om tot ver over de waarde van de woning te financieren. Soms wel tot 125%. Die tijden zijn al lang voorbij. Ondanks dat het soms vervelend kan uitkomen, is het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek wel een stuk verantwoorder en veiliger geworden.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig als ik een woning ga kopen?

Je hoort nog weleens mensen 10% roepen, maar dat klopt meestal niet. Waar het precies vandaan komt, durf ik ook niet te zeggen. Ik vermoed dat het uit de tijd komt dat alleen al de overdrachtsbelasting 6% was. Als je dan alle kosten bij elkaar optelt, dan zou 10% best kunnen kloppen.
Het verschilt per situatie hoeveel eigen geld je nodig hebt bij het afsluiten van een hypotheek. Het merendeel van de bedragen aan kosten koper, zoals notariskosten, hypotheekadvies en taxatierapport zijn vaste bedragen. Dus die kun je van tevoren redelijk goed inschatten. Er zijn eigenlijk maar 2 percentages en dat is de overdrachtsbelasting en de kosten voor NHG ( Nationale Hypotheek Garantie )
Hoeveel precies is dus niet te zeggen, zonder de koopsom en / of de taxatiewaarde te weten. Maar in de regel is het minder dan mensen denken. Zeker voor starters. En hoe kan dat dan? Nou onder andere door de starters vrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Voor een door jou zelf bewoonde woning is die overdrachtsbelasting normaal gesproken 2% ( 2024 ).

Hoef ik geen overdrachtsbelasting te betalen?

Als je aan de voorwaarden voldoet, die de belasting gesteld heeft, niet nee. Omdat wetten en regels voortdurend veranderen is het lastig om te zeggen of je in jouw situatie bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.
Maar op het moment van het schrijven van deze tekst ( januari 2024 ) geldt er inderdaad een vrijstelling voor het betalen van de overdrachtsbelasting voor starters. Daar zijn zoals gezegd regels voor opgesteld. Op dit moment bijvoorbeeld:

  • Leeftijd van de aanvrager / koper is jonger zijn dan 35 jaar;
  • Niet eerder gebruik gemaakt van deze starters vrijstelling;
  • Koopsom van de woning mag niet hoger zijn dan € 510.000,- ( 2024 ).

Overige / actuele voorwaarden kun je op de website van de belastingdienst vinden of kan ik je tijdens een vrijblijvende afspraak toelichten.

Hoeveel scheelt de vrijstelling overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning?

Bij de aankoop van een woning voor eigen bewoning is het tarief 2% ( in 2024 ), dus als je woning koopt van bijvoorbeeld € 250.000.- scheelt dat toch € 5.000,-
Veel geld, dat je dan weer overhoudt voor het inrichten en opknappen van een woning. Of extra budget om net iets meer te kunnen bieden op een woning, mocht dat noodzakelijk zijn. Om maar wat voorbeelden te noemen.
Voor het afsluiten van een hypotheek heb je natuurlijk ook nog geld nodig. Denk hierbij aan kosten voor het taxatierapport en hypotheekadvies. Doordat je die 2% overdrachtsbelasting dan niet hoeft te betalen, maakt het de beslissing om een huis te kopen misschien alweer iets makkelijker.

Is overdrachtsbelasting aftrekbaar?

Deze vraag krijg ik regelmatig. Nee, overdrachtsbelasting is helaas niet aftrekbaar. Is ook nooit zo geweest, zover ik weet.
Hoe vraag ik die starters vrijstelling overdrachtsbelasting aan?
Dat gaat via een formulier. Bij de aankoop van een woning regelt de notaris dit meestal voor je.

Kan ik die starters vrijstelling ook weer kwijtraken?

Ja, dat kan. Mocht je bijvoorbeeld kort na de aankoop van de woning besluiten om de woning te gaan verhuren in plaats van zelf te bewonen, dan ben je alsnog de overdrachtsbelasting verschuldigd. Maar dan ineens het veel hogere tarief. Van dat soort situaties zijn verschillende voorbeelden beschikbaar.
Maar als je de woning puur en alleen voor eigen bewoning gebruikt, hoef je die niet terug te betalen. Het kan natuurlijk wel zijn dat de regeling in de toekomst komt te vervallen.
Dit artikel is met de kennis van januari 2024 geschreven. Vanwege de mogelijke veranderingen in dit soort wetten en regels, kunnen er geen rechten aan ontleend worden.
Ben je benieuwd naar je hypotheekmogelijkheden en de invloed van zaken zoals de starters vrijstelling hierop? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Ga naar de bovenkant