Voor een militair blijft het altijd een uitdaging om een hypotheek af te sluiten. Maar als militair leer je toch ook denken in uitdagingen? Niet in problemen? Beetje flauw natuurlijk, maar het blijft inderdaad lastig voor defensiepersoneel om in gesprek te komen met een hypotheekadviseur.

Veel hypotheekadviseurs hebben simpelweg geen verstand van hoe ze om moeten gaan met de loonstrook van een militair. De dienstplicht is al heel lang geleden opgeschort en niet veel militairen gaan na hun loopbaan bij defensie als hypotheekadviseur werken. Daardoor is er niet veel kennis aanwezig over de hypotheekmogelijkheden van militairen of overig defensiepersoneel.

Hypotheekadviseur voor militairen

Hoe ben je eigenlijk bij het idee gekomen om na je werk als beroepsmilitair bij de marine als hypotheekadviseur te gaan werken? Die vraag stellen mensen mij wel eens. Het is niet de meest voor de hand liggende beroepskeuze als je bij defensie heb gewerkt, dat klopt.

Om heel eerlijk te zijn was het ook niet mijn eerste keuze. Ik zat zelf op het moment dat ik opnieuw moest nadenken over mijn toekomstige beroep ook meer aan beroepen zoals politieagent te denken. Ik dacht dat ik tot mijn pensioen militair zou zijn.

In die jaren lag de nadruk bij defensie helaas meer op mensen en materieel wegbezuinigen. Ik had het prima naar mijn zin en wou helemaal niet weg. Ik kon ook gewoon weer bijtekenen. Mijn belangrijkste voorwaarde was een vast contract, maar dat ging toen niet. Niemand kreeg dat meer. Dat werd mij te onzeker met alle bezuinigingen die er aan zaten te komen, dus heb ik besloten om de dienst te verlaten.

Via een speciaal traject bij defensie mocht ik in de baas zijn tijd een opleiding volgen om een betere aansluiting te krijgen bij de burger maatschappij. Hiervoor kreeg ik een walplaatsing op het hoofdkwartier.

Ik had totaal geen idee wat ik precies zou willen, maar omdat ik in die periode zelf een huis gekocht had, zei ik dat ik dat wel interessant vond. Makelaardij etc. Maar een opleiding tot makelaar zou te lang duren, dus moest ik iets hebben waar ik sneller wat mee kon doen. Opleidingen voor verzekeringen en hypotheken zijn modulair, dus kun je in stapjes doen. Alles bij elkaar is het meer leren als voor makelaar, maar doordat je het in stapjes kunt doen, heb je sneller iets in handen.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb mijn assurantie B gehaald. In de tussentijd ook de keuring bij de politie gedaan.
Maar toen kwam het; goedgekeurd bij de politie en een diploma voor de financiële dienstverlening in handen. Wat ga je dan doen?

Bij mijn voorkeur korps (regio Twente) waren geen functies als politieagent vrij, dus vond ik het beter om dan eerst maar eens te kijken hoe het mij zou bevallen om als hypotheekadviseur te gaan werken. Kon ik later altijd nog naar de politie als het niet zou bevallen.

Nou, dat is nu inmiddels 17 jaar geleden….. Politieagent is niet meer geworden. Ik bleek toch wel aanleg te hebben voor hypotheken en verzekeringen.
Maar omdat ik toch altijd met veel plezier als militair heb gewerkt en ook niet graag de standaard “suffe” hypotheekadviseur wou zijn, heb ik wel van het aanbod gebruik gemaakt om als reservist aan te blijven. Als reservist bij de marine werk ik regelmatig nationaal en internationaal voor defensie. Tijdens dit werk kan ik mijn “burgerwerk” meestal gewoon blijven uitvoeren (op afstand).

In een notendop is dat dus de start geweest voor mijn werk als hypotheekadviseur voor militairen.

Kan ik mijn toelagen meenemen bij een hypotheek?

Deze vraag krijg ik vaak. Die vraag is niet standaard te beantwoorden. Hiervoor heb ik wel meer informatie nodig, maar in zekere zin is dat mogelijk.
Ik ben naast militair dus ook hypotheekadviseur. Ik weet hoe het is om als militair te werken en ben goed op de hoogte van de ontwikkelingen binnen defensie. Ik zit er net als jij midden in. Dat praat toch een stuk makkelijker en vooral prettiger. Natuurlijk ben ik in zekere zin ook een NUKUBU, maar dan een parttime variant 😉 Ik weet niet alles (meer) van defensie, maar wel veel meer dan een gemiddelde hypotheekadviseur.

En juist het feit dat we iets gemeenschappelijks hebben, praat en werkt het bij een hypotheekaanvraag voor militairen een stuk prettiger en soepeler. Dat krijg ik van veel militairen naderhand te horen. Dat ze voornamelijk de communicatie en manier van praten prettig vonden. Voor mij geldt precies hetzelfde. Ik werk graag voor en met militairen. De “can do” mentaliteit is gewoon super.

Kan ik meer hypotheek krijgen als militair?

Dat ligt er aan. Soms wel, maar zoals eerder genoemd hangt dat sterk af van je situatie. Er zijn zeker mogelijkheden voor. Maar het moet ook verantwoord blijven. Door goed naar je huidige en toekomstige situatie te kijken probeer ik te zorgen dat je een mooi huis of appartement kunt kopen.

Het is niet zo dat je via mij altijd meer kunt lenen, maar ik doe mijn stinkende best om er voor jou het maximale en verantwoorde uit te halen.

Het is best mogelijk dat een andere hypotheekadviseur dit ook kan hoor. Ik wil mijzelf ook niet wegzetten als een soort orakel, maar zoals al eerder benoemd hebben de meeste hypotheekadviseurs zelf geen ervaring als militair en spreken een andere taal. De kans dat ze hierdoor minder presteren is dan ook stuk groter. Ieder zijn vak.

Als je graag collega’s wilt vragen naar ervaringen met mij als hypotheekadviseur kan ik je op verzoek tal van referenties geven. Deze mensen kunnen je vertellen hoe het allemaal verlopen is.

Vrijblijvend gesprek

Ben je militair of werk je als burger bij defensie en ben je op zoek naar een hypotheekadviseur? Neem dan gerust vrijblijvend contact op voor een afspraak. Dat kan op veel manieren. Via de webcam, telefoon of op kantoor.