Is een starterslening een hypotheek?
Het woord lening doet misschien anders vermoeden, maar een starterslening is een hypotheek. Er wordt voor een starterslening ook een aparte hypotheekakte bij de notaris opgemaakt. Eigenlijk zou het een startershypotheek moeten heten.
De starterslening is een aanvullende hypotheek. Een starterslening kun je niet los afsluiten, maar moet altijd in combinatie met een reguliere hypotheek afgesloten worden bij een willekeurige bank.
Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor een starterslening?
Dat kun je nakijken op de website van de SVN ( www.svn.nl ). Bekijk hiervoor ook mijn pagina over de starterslening. Staat de gemeente van je voorkeur er tussen met de starterlening, dan kun je daar lezen wat de van toepassing zijnde voorwaarden zijn.
Zijn er aanvullende voorwaarden voor een starterslening?
Een belangrijke voorwaarde is, dat een starterslening alleen verstrekt wordt in combinatie met NHG ( Nationale Hypotheek Garantie ). Verder zijn de voorwaarden redelijk vergelijkbaar met een reguliere hypotheek, maar kunnen soms wel van gemeente tot gemeente verschillen. Met name de hoogte van de starterslening verschilt nog wel eens per gemeente.
Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van een starterslening?
Als je besluit om mij in te schakelen als hypotheekadviseur, wil ik uiteraard wel helpen bij het indienen van een aanvraag voor een starterslening. Doordat je bij het indienen van de aanvraag je DigiD nodig hebt, is het wel raadzaam om dat bij mij op kantoor te doen. Of eventueel via Teams / webcam.
Vanaf het moment van het indienen van de aanvraag voor een starterslening ga je berichten ontvangen van de SVN. Die krijg ik als hypotheekadviseur meestal niet. Het is dan belangrijk om die meteen door te sturen zodat we samen het proces in de gaten kunnen houden.
Wat kost het aanvragen van een starterslening?
Op dit moment ( september 2024 ) kost dat € 750,-. Die kosten betaal je aan de SVN. De kosten voor het hypotheekadvies- en bemiddeling betaal je aan mij.
Kan een aanvraag voor een starterslening afgewezen worden?
Als je aanvraag niet aan de voorwaarden voor een starterslening voldoet, kan die afgewezen worden. Dat proberen we natuurlijk van te voren al zo goed mogelijk in te schatten, maar niet alles is op voorhand te voorspellen.
Heeft een starterslening ook nadelen?
Er zijn situaties bekend, waarbij mensen op een later moment de reguliere hypotheek willen verhogen, voor bijvoorbeeld een verbouwing en dat de startershypotheek dan eerst moet worden afgelost. Of overgesloten in de reguliere hypotheek, samen met de eventuele verhoging voor de verbouwing. Hoeft niet lastig te zijn, maar afhankelijk van de rentestand, kan het natuurlijk ineens een minder gunstige rente zijn dan die op de starterslening die je had.
Ander nadeel, is dat je geen keuze hebt in rentevaste periodes. Er is maar één smaak en dat is 15 jaar. In principe geen probleem, maar toch minder om te kiezen als een reguliere hypotheek. Het is ook bedoeld als extraatje vanuit de overheid en in dat opzicht ook wel logisch dat ze het wat strakker houden.
Andere nadelen zijn mij niet zo bekend.
Is de starterslening altijd beschikbaar?
Nee, het kan zijn dat een gemeente er mee stopt of juist invoert. Ook kan het budget gaandeweg het jaar op zijn. Vraag dus altijd even na bij de gemeente in kwestie hoe op dat moment de regeling is.
Ben je starter op de woningmarkt en op zoek naar je eerste huis? En kom je net een stukje geld tekort, neem dan gerust eens vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden.