Kan de Hypotheekadviseur ook helpen met verzekeringen en andere financiële producten?
De hypotheek voor je nieuwe woning is rond, maar wat moet er nog meer gebeuren?
Bij het afsluiten van een hypotheek en het kopen van een woning is er maar één verzekering verplicht, en dat is de opstalverzekering. De rest is vrijwillig, maar sommige verzekeringen zijn wel verstandig om af te sluiten.
Goed hypotheekadvies is zogenaamd integraal advies, dat wil zeggen dat er naar de hele situatie gekeken wordt, en niet alleen naar de hypotheek zelf. Mij valt op dat veel hypotheekadviseurs zich alleen concentreren op het afsluiten van de hypotheek en verzekeringen links laten liggen. Waarom, is mij een raadsel. Verzekeringen afsluiten moet je niet overdrijven, maar het is goed om even bij stil te staan. Zeker bij het kopen van een woning.
Geeft de hypotheekadviseur ook advies over verzekeringen?
Niet alle hypotheekadviseurs doen dat. Dat heeft soms ook met vergunningen te maken. Maar ik kan je als erkend financieel adviseur adviseren over hypotheken en verzekeringen. Wel zo makkelijk. Alles onder één dak.
Verzekeringen zijn er genoeg, en zoals al aangegeven is er maar één verplicht bij het kopen van een woning. Jaren geleden zat daar ook nog de overlijdensrisicoverzekering bij. Ook wel levensverzekering of afgekort ORV genoemd. Deze is niet meer verplicht.
Maar bij een goed hypotheekadvies, hoort naar mijn mening ook advies over relevante verzekeringen. Mede omdat er best wel wat risico’s zijn die ervoor kunnen zorgen dat je misschien niet meer in de woning kunt blijven wonen, mochten ze zich voordoen. Ik breng die risico’s voor je in kaart en laat je dan zien welke invloed ze kunnen hebben op je situatie. Daarna reken ik je uit, wat het kost om deze risico’s op te lossen met de passende verzekeringen.
Uiteraard ben je vrij in de keuze om hier gebruik van te maken of niet. Maar ze even gezien te hebben, kan geen kwaad. Sommige risico’s kun je misschien ook (deels) zelf opvangen. Verzekeringen zijn een hulpmiddel en geen doel.
Welke verzekeringen horen er bij een hypotheek?
Een aantal verzekeringen komen in relatie tot een hypotheek en het kopen van een woning aak voor. Dat zijn:
- Opstalverzekering;
- Inboedelverzekering;
- Aansprakelijkheidsverzekering;
- Overlijdensrisicoverzekering (ORV);
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV);
- Werkeloosheidsverzekering;
- Pensioenverzekering/ pensioenrekening.
Opstalverzekering
Een opstalverzekering is wat men ook wel eens de brandverzekering noemt. Alleen biedt deze dekking tegen veel meer dan alleen brand. Denk ook aan storm, water, diefstal, bliksem etc. Het gaat dan hier om schade aan het casco van je huis. De stapel stenen zeg maar en alles dat eraan vastzit.
Inboedelverzekering
Bijna hetzelfde als de opstalverzekering, maar dan voor de spullen die niet vast aan je huis zitten. Of in ieder geval niet heel erg vast. Denk hierbij aan meubels, kleding, elektronica etc.
Aansprakelijkheidsverzekering
Deze verzekering wordt nog wel eens de WA-verzekering genoemd. Ondanks dat die term niet juist is, dekt het wel deels de lading. Het gaat om aansprakelijkheid voor schade aan anderen. Bijvoorbeeld je stoot een glas drinken bij de buren om, terwijl je er op visite bent. Als het vloerkleed dan verknald is, kun je schade opgeven bij je aansprakelijkheidsverzekering, als de buren er zelf geen dekking voor zouden hebben.
Overlijdensrisicoverzekering
Deze is eigenlijk het meest bekend bij het afsluiten van een hypotheek. Niet meer verplicht, maar zeker nog steeds belangrijk. Vooral als je samen met iemand een huis koopt. Deze verzekering zorgt er namelijk voor dat de andere persoon dan een doorgaans groot bedrag uitgekeerd krijgt, mocht de ander onverhoopt overlijden.
Hiermee kan dan bijvoorbeeld de hypotheek (deels) afgelost worden, zodat de ander minder hoge maandlasten heeft, of het geld kan opzij gezet worden als buffer en/of uitgaven voor de kinderen etc. De mogelijke bestedingsdoelen zijn zeer divers.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Vergelijkbaar met de overlijdensrisicoverzekering. Maar dan met als uitgangspunt de arbeidsongeschiktheid van jezelf en/of partner. Want als je niet meer (volledig) kunt werken, zul je minder inkomen hebben en daardoor meer moeite krijgen om de lasten van o.a. een hypotheek te betalen. Deze wordt ook nog wel eens een woonlastenbeschermer genoemd.
Werkeloosheidsverzekering
In combinatie met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan deze verzekeringen de gevolgen van werkeloosheid tijdelijk opvangen. De uitkeringsduur is vaak niet langer dan twee jaar. Voor mensen die bereid zijn al het werk aan te pakken dat ze aangeboden krijgen, niet heel erg noodzakelijk, maar er zijn ook wel scenario’s te bedenken, waarbij deze verzekering tijdelijk extra lucht kan bieden.
Er zijn nog veel meer verzekeringen te noemen, waarbij ik je als hypotheekadviseur kan helpen, maar de hierboven genoemde, zijn wel de meest bekende die bij een hypotheek aan bod komen. De overige verzekeringen reken ik ook graag voor je uit.
Klaar voor compleet advies?
Mocht je belangstelling hebben voor advies over verzekeringen, naast het afsluiten van een hypotheek? Of heb je al een hypotheek en wil je alleen de verzekeringen eens doornemen? Maak dan gerust een vrijblijvende afspraak!