Het heeft even mogen duren, maar na stevig onderhandelen tussen Defensie en de bonden is er eindelijk het nieuwe arbeidsvoorwaardenakkoord 2021 – 2023. Ook wel eens het nieuwe loongebouw Defensie genoemd.

Eindelijk weer een stukje waardering voor de militair. Naast extra geld voor materieel dus ook meer loon. Is het voldoende? Tja, daar kun je over discussiëren. Maar het is een goed begin!

Maar wat kun je er mee? Nou, een hypotheek afsluiten en een huis kopen bijvoorbeeld.

Kan een militair meer hypotheek krijgen?

Ja, in principe wel. Hoe meer loon, hoe meer hypotheek je kunt krijgen. Of dat altijd zo is, hangt natuurlijk van meer factoren af dan alleen het salaris van een militair. Heb je bijvoorbeeld veel oefentoelage gehad? Of uitzendingen gedaan? Heb je leningen lopen, heb je spaargeld? Dat zijn allemaal zaken die meespelen bij het afsluiten van een hypotheek als militair.

Maar het feit dat het inkomen van een militair best wel goed is gestegen zorgt er wel voor dat je meer kunt lenen dan als het salaris niet aangepast was.

Hoeveel kan ik meer lenen als militair?

Hoe meer inkomen, hoe meer hypotheek. Dat is zoals hierboven al benoemd vrij simpel. Het maakt wel een groot verschil of je oefentoelage, uitzendingen, vaartoelage, vlieguren etc. hebt. 

Nu maakt één zwaluw nog geen zomer. Dus verwacht niet dat als je net uit de AMO of EMMV komt en je eerste oefening en / of uitzending hebt gedraaid dat je meteen veel meer hypotheek kunt krijgen. Het zal altijd uitmaken, maar nog niet veel. Nee, het duurt echt wel even voordat je toelages als militair bij Defensie gaan meewegen in een hypotheek. 

Hoe lang duurt het voordat ik toelages kan meenemen in een hypotheek?

Dat gaat op basis van een gemiddelde. In de regel is dat 3 jaar. Dat wil niet zeggen dat je 3 jaar moet wachten, maar dat je heel simpel gezegd al je bruto inkomen ( de delen die meegenomen mogen worden genomen in een hypotheek ) over de laatste 3 jaar bij elkaar op moet tellen en moet delen door 3. Dat is heel kort door de bocht hoe het werkt. 

Dus als je 2 jaar lekker operationeel bezig bent, maar in jaar 1 nog in de opleiding zat, dan trekt dat jaar 1 het gemiddelde wel iets omlaag.

Maar ben je een operationele tijger die regelmatig oefeningen, uitzendingen, toelages doet en ontvangt, dan zal dit zeker uitmaken in de maximale hypotheek berekening. Daarnaast helpt de loonsverhoging door het arbeidsvoorwaardenakkoord Defensie ook nog een handje.

Hoeveel hypotheek kan een militair krijgen?

Dat is heel persoonlijk. Daar is geen standaard formule voor. Ondanks dat het soms anders lijkt, is elke hypotheek maatwerk. Dat je Buddy een hypotheek krijgt voor een x bedrag wil niet zeggen dat jij hetzelfde krijgt. Misschien heeft hij / zij wel een rijke partner!

Nee, zonder gein. Dat moet ik voor je uitrekenen op basis van jouw / jullie inkomen en uitgaven. Bijvoorbeeld als je leningen, kredieten of een private lease auto hebt, dan kan dat in negatieve zin veel uitmaken.

Wil je weten wat je als militair aan hypotheek kunt krijgen, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op. Ik leg het graag uit en reken het voor je uit. Blijft natuurlijk een momentopname, maar dan weet je in ieder geval waar je staat.