Voorkom stormschade

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Je hoeft het nieuws maar aan te zetten en het gaat ergens wel over het klimaat en klimaatverandering. Nu heeft iedereen daar wel een mening over, maar goed, laten we daar maar niet over beginnen.

Feit is wel, dat het weer de laatste jaren veel extremer wordt. Van extreme hitte en droogte, naar erg koud en nat.

Iedereen gaat daar anders mee om, maar ook verzekeraars hebben er mee te maken. Met name op het moment als het mis gaat. Zeker stormschade is een veel voorkomende schade, waar je als klant mee te maken kunt krijgen. Erg vervelend, want de gevolgen zijn vaak groot, duur en eisen vaak een onmiddellijk handelen.

Wat is stormschade?

Stormschade is een heel breed begrip. Dat gaat van een enkele afgewaaide dakpan, tot een boom die op een huis of auto is gevallen. Maar ook een plotselinge lekkage die je niet kunt vinden. Zoiets kan bijvoorbeeld ontstaan dat door storm een loodslab los laat en het water bijna onopgemerkt je woning binnen komt.

Is stormschade verzekerd?

In de meeste moderne verzekeringspolissen ( inboedelverzekering en opstalverzekering ) is stormschade gedekt. Maar zoiets moet je natuurlijk altijd even (laten) nakijken. In veel gevallen is er bij stormschade wel een eigen risico van kracht. Soms is dit afgekocht, door een hogere premie te betalen.

Als stormschade verzekerd is, dan is meestal de schade zelf, maar ook de gevolgschade verzekerd. Ook de opsporingswerkzaamheden om bijvoorbeeld een lekkage te vinden worden vergoed. Zijn het wat oudere voorwerpen die kapot zijn, dan wordt niet altijd alles vergoed. Ben je zelf nalatig geweest, dan kan dat ook gevolgen hebben voor de vergoeding. Maar wat is nalatig?

Nalatig is bijvoorbeeld slecht onderhoud. Verzekeraars leggen steeds meer nadruk op preventie van schades. Want als ze alles zouden moeten blijven vergoeden, worden de premies alleen maar hoger.

Wat kan ik doen tegen stormschade?

Natuurlijk is niet alles te voorkomen. Zeker als een storm enorm tekeer gaat, kun je je daar bijna niet tegen wapenen. Maar je kunt schades wel zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Ook al ben je goed verzekerd, op schades zit je meestal niet te wachten. Je hebt er altijd werk van en het komt bijna altijd ongelegen.

Preventie is een goede manier om stormschade te voorkomen. Hierbij kun je denken aan:

  • Goed onderhoud, zoals het onderhouden van je dak, dakgoten, kitranden en schilderwerk;
  • Objecten zoals dakpannen, regenpijpen, vlaggenmasten, zonneschermen vast zetten;
  • Losse objecten zoals tuinmeubelen, trampolines, partytenten vast zetten of weg ruimen als er storm verwacht wordt;
  • Deuren en ramen dicht doen.

Eigenlijk allemaal hele logische dingen, maar toch gaat het regelmatig fout. In de haast om naar het werk of school te komen worden dit soort dingen tegenwoordig vaak vergeten.

Veel mensen kijken de hele dag op hun mobiel en daar worden vaak al dagen van te voren waarschuwingen gegeven voor extreem weer. Je kent het wel: Code rood, oranje of geel. Op televisie en in kranten idem dito.

Dat zijn momenten waarop je eigenlijk ook even een rondje om en door je huis moet doen om te kijken of er zaken zijn die door storm beschadigd kunnen worden. Dan voorkom je later een hoop werk.

Heb je vragen over preventie of over de inhoud van je verzekeringen? Neem dan gerust contact met mij op.

Ga naar de bovenkant