Energie zal de komende jaren alleen maar duurder worden, dat is inmiddels wel bekend. Misschien is dit het juiste moment om aan mogelijkheden tot besparing te gaan denken?
Natuurlijk doen we het allemaal voor het klimaat, maar kritisch kijken naar de mogelijkheden om energie te besparen is ook goed voor uw portemonnee. Een nieuw beroep is door deze nieuwe trend ontstaan: De energiebespaaradviseur.
Energiebesparing en isoleren met de hypotheek regelen

De energiebespaaradviseurs zijn speciaal opgeleide adviseurs die advies geven over energiebesparing. Deze adviseurs maken een scan van een woning, bekijken onder andere zaken zoals de HR ketel, gevel-, dak-, leiding-, glas- en vloerisolatie. Daarnaast kijken zij ook naar besparingen die zijn te behalen door bijvoorbeeld het aanbrengen van een zonneboiler, zonnepanelen of een combinatie hiervan. Ook brengen ze de “energievreters” van uw woning in kaart. Een rapport van een energie adviseur is soms gratis, maar het komt ook voor dat je hiervoor een rekening krijgt. Vraagt dit vooraf altijd even na voordat je iemand laat komen.

In verschillende gemeentes zijn er acties waarbij inwoners (tijdelijk) met korting een energie adviseur kunnen inschakelen.

Bestaande woning of nieuwbouw

Ben je van plan een woning te gaan kopen of besluit je een nieuwbouw woning te laten bouwen dan is het verstandig om goed te inventariseren wat  de mogelijkheden zijn om energiebesparende maatregelen te nemen. Bij het bepalen van de hoogte van het bedrag aan energiebesparende maatregelen dat via een hypotheek geleend kan worden, worden de investeringen die je voor energiebesparende maatregelen doet, apart bekeken en doorgaans gunstiger beoordeeld. Ook zijn er verschillende subsidieregelingen waarvan je in dat geval gebruik kunt maken. Ik als hypotheekadviseur vertel je daar graag over. Buiten de hypotheek om zijn er namelijk ook nog andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld een lening via het SVN ( Stimuleringsfonds Volkshuisvesting ).

De bestaande woning

Onderzoek doen naar mogelijke, energiebesparende maatregelen kan ook zinvol zijn voor een bestaande woning. Doordat steeds meer mensen overgaan op energiebesparende maatregelen, dalen de prijzen van de verschillende aanpassingen snel. Dit is bijvoorbeeld te zien bij de kosten van zonnepanelen. Hoewel het vaak gaat om forse bedragen, wordt door de stijging van de energieprijzen de terugverdientijd steeds korter.

Ook hier kan het mogelijk zijn om de investering via de bestaande hypotheek te financieren. Dit kan soms door een zogenaamde onderhandse opname. Veel mensen hebben een verhoogde inschrijving op hun hypotheek en daardoor is het mogelijk om zonder tussenkomst van de notaris een extra bedrag te lenen.

De hele hypotheek oversluiten om te profiteren van de lage rentestand en tegelijkertijd de verbouwing en / of energiebesparende maatregelen meefinancieren is ook een optie. Of dat financieel interessant is, kan ik voor je uitrekenen.

Als laatste optie heb je hier ook de mogelijkheden om je wensen te financieren via het SVN. Het SVN financiert niet alle soorten verbouwingen dus soms is (een combinatie met) een hypotheek toch noodzakelijk.

Energie advies krijgen en hypotheek afsluitenMeer informatie nodig?

Heb je meer informatie nodig over hoe je de kosten van energiebesparende maatregelen kunt financieren? Of wilt je informatie over goede energiebespaaradviseurs bij jou in de buurt? Wanneer je mij dit laat weten, informeer ik je graag.