Je hoeft maar naar het nieuws te kijken en het gaat over de hoogte van de energierekening. Veel Nederlanders proberen op elke manier mogelijk energie te besparen of over te stappen op alternatieve energiebronnen. Tot omgekeerde bloempotten met theelichtjes om je huis te verwarmen aan toe.

Daar schrik ik best van om heel eerlijk te zijn. Het geeft aan hoe het mensen direct in de portemonnee raakt. Energie zoals gas en elektra zijn nu eenmaal een grote uitgave per maand en die rekening loopt nu alleen maar op.

Nu hoor ik je denken: ”Daar heb je weer zo’n hypotheekadviseur, die het over een hypotheek afsluiten om te verduurzamen gaat hebben”. Tja, je wordt er inmiddels mee dood gegooid inderdaad. Het bijzondere is dat de meeste hypotheekadviseurs er een paar jaar geleden nog niets van wilden weten. Men vond het in het begin niet de taak van een hypotheekadviseur. Ik zie dat wel anders. Een hypotheek afsluiten is vaak de grootste uitgave op maandbasis en het is belangrijk dat deze onder alle omstandigheden betaald kan blijven worden.

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Een beter milieu begint bij jezelf

Los van het af en toe benoemen bij een hypotheekgesprek deed ik er in het begin ook niet veel mee om heel eerlijk te zijn. De klant en ik waren vaak veel te druk bezig met het afsluiten van een hypotheek, het aanleveren van documenten bij de bank en het knokken met de makelaar over de belachelijk hoge koopsom en de gestelde termijnen.

Er was vaak weinig tijd en behoefte bij een ieder om naast het hypotheekadvies, advies over verzekeringen etc. ook nog over verduurzaming, zonnepanelen, isolatie etc. te praten. Daarnaast vonden veel mensen het bouwdepot voor een keuken, badkamer en woonkamer veel interessanter. Want die zonnepanelen zijn maar lelijke dingen waar je niets van terugziet. Toch?

Toen ik zelf mijn huis ging verbouwen en moderniseren ging de knop bij mij om. Pas toen ging ik echt zien wat er mogelijk was en hoe veel energiebesparing en comfort dit opleverde. Misschien is er genoeg over te lezen, maar hieronder zal ik kort toelichten hoe ik zelf thuis bespaar op energie en het wooncomfort heb verhoogd.

Kan ik een oud huis energiezuinig maken?

Dat kan zeker. Ons huis is uit midden jaren 60 en was toen wij het gekocht hebben in 2006 niet geïsoleerd. Helemaal niets! Het voordeel hiervan was, dat elke investering in energiebesparing direct effect oplevert en je niet bang hoeft te zijn iets kapot te maken. Alles was toch al oud en versleten. Het heeft heel wat jaren, geld, bloed, zweet en tranen gekost, maar nu na 17 jaar zijn we zo goed als klaar. En ja, ook ik als hypotheekadviseur heb een hypotheek afgesloten om dit te bekostigen.

Wat hebben we allemaal gedaan:

Dak isoleren

Ons huis had als grote bijzonderheid, dat het geen dakbeschot had. Op zolder keek je direct op de dakpannen. Een dakdekker heeft de oude dakpannen verwijderd, isolatiemateriaal van binnen uit aangebracht en alles weer netjes dicht gemaakt.

Vloer isoleren

Omdat wij de zolder niet echt veel gebruiken, hebben wij speciale isolerende panelen aangebracht op de betonnen vloer. Deze zijn aan de bovenzijde voorzien van een soort gipsplaat zodat je er over kunt lopen en later eventueel er direct een vloer overheen kunt leggen.
Deze isolatieplaten hebben wij zelf gekocht en ook zelf aangebracht. Was een vrij eenvoudige klus en levert extreem veel energiebesparing op aangezien de meeste warmte naar boven stijgt.

Leidingen isoleren

Overal waar leidingen zichtbaar waren of makkelijk toegankelijk te maken waren, hebben wij leidingisolatie aangebracht. Dat is heel eenvoudig om zelf te doen.

HR++ glas en kunststof kozijnen.

In ons huis zaten vrij oude kunststof kozijnen met dubbel glas. Deze waren deels lek en de ramen sloten niet meer goed. Daarnaast zitten er rolluiken in. De rolluiken zaten in oude houten kasten die niet meer dicht waren. Als er buiten veel wind stond, kon je in de huiskamer de gordijnen en kaarsen zien bewegen, ondanks dat de ramen dicht waren.

Naast dat het huis nu veel warmer is geworden, hebben we ook veel minder geluid vanaf de straat in huis. De ramen en kozijnen dienen dus ook als geluidsisolatie.

Spouwmuurisolatie

Ons huis heeft een spouwmuur en omdat we er geen zin in hadden om de hele buitenmuur af te moeten breken, hebben we gekozen voor het isoleren van de spouwmuur. Deze is vol geblazen met piepschuim korrels. Wijze les daarbij is wel, dat je letterlijk elk klein gaatje in je huis dicht moet maken omdat de korrels er daarna weer uit komen. Het heeft even geduurd voordat we dat gevonden hadden, maar ik denk dat we nu zo’n 95% gevonden hebben. Het blijft een oud huis dus als het heel hard stormt, dan wil er nog wel eens een hand vol korrels via hele kleine gaten en scheuren verdwijnen. Die vindt je dan in de tuin of soms in de kamer. Achteraf gezien hadden we beter geen korrels kunnen nemen, maar iets groters zoals van die vlokken.

Zonnepanelen

Hoe kun je op stroomkosten besparen? Nou, door minder stroom te verbruiken hoor ik je denken. Dat klopt, maar in de huidige tijd van thuiswerken, computers, multimedia, kleine kinderen met elektrisch speelgoed etc. is dat minder makkelijk dan het lijkt. Apparaten verbruiken minder stroom dan vroeger, maar we hebben nu wel meer elektrische apparaten dan vroeger. Vaatwasser, wasmachine, wasdroger, koelkasten etc. Grote stroomvreters!
Ook was ik een tijdje geleden overgestapt naar een elektrische auto. Die laadt ik meestal bij kantoor op (ook daar zonnepanelen) maar deze staat ook vaak thuis aan de lader. Dan gebruik je ineens heel veel meer stroom

Nu ben ik niet perse een voorstander van elektrisch rijden, maar door het hebben van zonnepanelen maakt dit het ineens wel een stuk leuker. De tweede auto is nog steeds een diesel voor de grote afstanden en de aanhanger, maar toen de dieselprijs tot over de 2 euro ging hebben we zo vaak mogelijk de elektrische auto gereden, omdat die rijdt op onze eigen stroom! Helemaal gratis is het natuurlijk niet, omdat je ook de investering van de zonnepanelen mee moet rekenen.
Mede daarom hebben we ook thuis zonnepanelen genomen. Zeker nu de stroomprijs naar een record stijgt, verdien je die investering in een rap tempo terug.

Moderne verwarming om energie te besparen

Ons huis werd nog gestookt op olie. Dat werkte eigenlijk prima, maar was al heel wat jaren aan vervanging toe. Voordat de energiecrisis begon, waren we hier al mee bezig. Maar door Poetin met zijn grappen, kreeg het een extra zetje.
Inmiddels zijn we overgestapt op een pelletkachel. Daar waar eerst de tank met olie stond, staat nu een grote zak met houtpellets die via een aanzuig installatie aangezogen worden in de brander.

Voordeel van houtpellets in onze ogen was dat je deze in bulk kunt inkopen als het voordelig is. Nu is de prijs van houtpellets ook opgelopen, maar dat is voor nu dan even pech hebben. In de toekomst proberen we slim in te kopen.

Gelukkig hebben we hier de ruimte in een kelder om houtpellets op te slaan. Die optie heeft natuurlijk niet iedereen, maar dan zijn er alternatieven zoals warmtepompen en hybride gas ketels.

Wat zijn de mogelijkheden om energiebesparing te financieren via een hypotheek

Zo zie je maar dat ook een hypotheekadviseur dezelfde uitdagingen heeft als jijzelf. Ik deel graag mijn kennis en ervaringen met je op het gebied van energie besparen. Daarnaast kijk ik graag samen met jou naar de hypotheekmogelijkheden bij het verduurzamen van je woning. Naast de hypotheek zijn er nog tal van andere financieringsmogelijkheden en zelfs subsidies.

Natuurlijk kost een hypotheek afsluiten en daarna rente en aflossing betalen geld, maar je zult zien dat deze investering zich in de regel vanzelf terug kan verdienen. Dit kan ik uit persoonlijke ervaring bevestigen.

Je doet aan de ene kant wat voor het milieu en aan de andere kant wat voor jezelf. Mooier kan toch niet? Er zijn hypotheek mogelijkheden genoeg.
Neem gerust vrijblijvend contact op voor een gesprek!