Bij je ouders thuis op de bank hangen wordt je ook wel een keer zat en op een gegeven moment ga je jezelf de vraag stellen of je als starter in de huidige tijd nog een huis kunt kopen.

Als je de media en mensen om je heen mag geloven is het onmogelijk. Woningen voor starters zijn schaars, prijzig en de hypotheekrente is hard gestegen. Kansloos…… of niet?

Ik denk van niet! Niet geschoten is altijd mis.

Kan ik als starter nog een huis kopen?

In principe is het voor bijna iedereen met een regelmatig inkomen mogelijk om een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten. Dat het soms lastig is, zal ik niet ontkennen, maar als je niet vraagt weet je ook niet wat er wel, niet of nog niet kan.

Wat je kunt kopen als starter en wat je aan hypotheek kunt krijgen, hangt wel onder andere van je inkomen en spaargeld af. Ook je eisen aan een woning zijn belangrijk.

Op basis van je inkomen en je eventuele lopende kredietverplichtingen kan ik vrij snel berekenen wat je als starter aan hypotheek kunt krijgen voor een eerste huis, maar dan moet het huis dat je graag zou willen kopen wel binnen dat budget passen. Heb je (veel) spaargeld en / of helpen je ouders je met een schenking dan helpt dat natuurlijk erg mee.

Hoeveel kan ik als starter lenen?

Zoals hierboven al gemeld, hangt dat onder andere van je inkomen en verplichtingen af. Op basis van een aantal gegevens kan ik vrij snel berekenen wat je maximale hypotheek zal zijn.

Heb je het geluk dat in de gemeente waar je op zoek bent naar een eerste huis de starterslening wordt aangeboden, dan kan het zijn dat je maximale hypotheek ineens hoger uitpakt. Uiteraard moeten jij en de woning die je wilt kopen wel aan de voorwaarden voldoen.

Bij nieuwbouwprojecten zijn er soms ook aanvullende mogelijkheden, zoals Koopstart. Door regelingen zoals Koopstart is het soms ook mogelijk om een duurdere woning in handen te krijgen voor een lagere prijs. Daar zitten natuurlijk wel voorwaarden aan, maar als het bij je past is het geen slechte deal.

Als je als starter op de woningmarkt wilt weten wat je aan hypotheek kunt krijgen, dan mag je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen. Op basis van een paar gegevens, die je doorgaans binnen een paar minuten opgevraagd hebt, kan ik voor je berekenen wat mogelijk is op dat moment. Ook kan ik je vertellen over aanvullende mogelijkheden zoals de starterslening en Koopstart.

Hoe ga ik als starter te werk bij het kopen van een eerste huis?

In ieder geval altijd eerst laten berekenen wat je maximale hypotheek is. Daarna pas gaan huizen gaan bezichtigen en bieden. Zeker nog niets tekenen wat op een koopcontract lijkt!

Ik zie best vaak dat starters zich onder druk laten zetten door o.a. sommige makelaars om snel te tekenen omdat een andere koper misschien sneller is. Doe dat niet voordat ik je als hypotheekadviseur het groene licht geef. Je gaat namelijk een aantal grote verplichtingen met bijbehorende risico’s aan.

Er zit vaak wel een voorbehoud financiering in een koopcontract, maar om die aan te spreken moet je wel met een afwijzingsbrief van een bank komen en die krijg je in de regel pas als je een heel dossier hebt aangeleverd. Voor een aantal zaken zoals een taxatierapport en hypotheekadvies maak je ook kosten als de hypotheek afgewezen wordt. Dat zou zonde zijn.

Als je een bod wilt doen, stem dat dan even met mij af. Als het bod geaccepteerd wordt, dan krijg je een concept koopcontract. Ook dit document lees ik eerst even voor je door. Als dat dan ook allemaal conform afspraak is, dan gaan we pas echt aan de slag! Jouw droomhuis bemachtigen!

Ben je benieuwd naar je hypotheekmogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op of maak direct een afspraak via het afspraakformulier.