Een verstandig besluit: Duurzaam maken van de woning

We leveren graag een bijdrage aan verduurzaming. Aan de woning kunnen we veel verbeteren!
Het duurzaam maken van de woning is een verstandig besluit. De maatregelen komen de waarde van de woning ten goede en je bespaart energiekosten die in de komende jaren steeds hoger zullen worden. Maar net zo belangrijk: het is goed voor het milieu. De vraag waar veel van mijn klanten mee zitten is: waar te beginnen.

Energie besparen met de hypotheek regelen

Mate van vrijblijvendheid wordt minder

De overheid heeft ingrijpende plannen om verdere schade aan het klimaat te beperken. Op allerlei gebieden worden maatregelen afgekondigd die moeten leiden tot meer duurzaamheid. Bijvoorbeeld in de voorschriften die gelden bij het bouwen van een nieuwe woning. Maar ook activiteiten die het klimaat schaden worden steeds vaker verboden of worden zwaar belast met fiscale heffingen. Het investeren in het duurzaam maken van de eigen woning is dan ook verstandig.

Geldverstrekkers en NHG werken mee

Een woning in één keer optimaal duurzaam maken kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Bij veel geldverstrekkers is het inmiddels mogelijk om hiervoor een aanvullende hypotheek af te sluiten. Ook kan vaak over deze specifieke lening een Nationale Hypotheek Garantie worden verkregen.

Aan wat voor soort energie besparende maatregelen kun je denken?

Er zijn veel verschillende maatregelen die je kunt nemen om de duurzaamheid van de woning te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Gebruik van ’keurmerkhout’;
 • Ventilatiesystemen met warmteterugwinning;
 • Zonneboilers;
 • Extra isolatie in spouwmuren en glasoppervlakten;
 • Gebruik van warmtepompen waardoor u profiteert van aardwarmte;
 • Aanbrengen van ledverlichting;
 • Installatie van een hemelwaterinstallatie.

Veel van deze maatregelen vergroten ook nog eens het wooncomfort.

Benut de momenten waarop toch aanpassingen aan de woning plaatsvinden

De kosten voor het duurzaam maken van de woning zijn het laagst wanneer je deze laat uitvoeren op het moment dat er toch andere aanpassingen in je woning plaatsvinden. Mijn advies is dan ook om, wanneer je besluit je woning aan de buitenkant te laten schilderen of je badkamer te vernieuwen, op dat moment ook te kijken welke aanpassingen kunnen plaatsvinden om de woning te verduurzamen. Over een aantal jaren zul je dan tegen relatief beperkte kosten toch een aantal belangrijke aanpassingen kunnen doorvoeren.

 

Hoe te financieren?

Het duurzaam maken van de woning kost geld. Geld dat je met een aantal jaren terugverdient. Maar toch. Het moet wel eerst betaald worden. Daarbij heb je een aantal keuzes. Bijvoorbeeld:

 • je kunt spaargeld gebruiken. De rente over spaargeld is zeer laag. In veel gevallen zul je een hoger rendement behalen wanneer je dit geld investeert in het duurzaam maken van de woning. Nadeel is echter dat je spaargeld dan ‘opgesloten’ zit in de woning. Je kunt dit geld natuurlijk onverwacht voor iets anders nodig hebben.
 • Er zijn ook verschillende subsidies. Vaak gaat het om een beperkte vergoeding van de kosten die je maakt.
 • Samenwerken met de buurt. Veel besparing behaal je met maatregelen die je samen met je buren of met een hele wijk uitvoert.
 • Daarnaast kun je ook een aanvulling op je hypotheek nemen. De rente die je over een hypotheek betaalt is over het algemeen een stuk lager dan over een consumptief krediet.

Ik nodig je graag uit voor een gesprek

Ga je een woning kopen, bouwen of verbouwen? Ik nodig je graag uit voor een gesprek. Samen met jou ga ik na hoe je dit het best kunt financieren en onderzoek ik welke voordelen je op de langere termijn kunt behalen door direct te investeren in duurzaamheid.