Leeftijd is maar een getal. Je bent zo oud als dat je je voelt. Slechts een aantal uitspraken die vaak gedaan worden. Maar wanneer ben je te oud voor een hypotheek? Daar is niet echt een antwoord op. Er staat nergens dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen hypotheek meer kunt krijgen. Wel is het zo dat vanaf een bepaalde leeftijd er andere regels gaan gelden. Maar je bent in principe nooit te oud voor een hypotheek!

Helpen huis kopen voor je kinderen

Pensioeninkomen en hypotheek

Gemiddeld genomen gaat een bank je pensioeninkomen meewegen in de hypotheek als je minder dan 10 jaar verwijderd bent van je AOW leeftijd. Momenteel zou dat dus vanaf je 57e zijn. Hoe dichter je bij je AOW leeftijd zit, hoe zwaarder het mee gaat wegen.

Banken houden er bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag rekening mee dat vanaf de AOW leeftijd het inkomen zal afnemen. Meestal is dat ook het geval. Uitzonderingen daargelaten, maar mensen die er op hun pensioendatum financieel fors op vooruit gaan, ben ik in mijn loopbaan als hypotheekadviseur nog maar 2 keer tegen gekomen.

Is het een probleem om op latere leeftijd een hypotheek te krijgen

Nee hoor, zolang je voldoende inkomen hebt, zijn er genoeg mogelijkheden. Wat dan precies voldoende is, moeten we samen bekijken.

Als je nog werkt dan heb je over dat gedeelte documenten nodig als ieder ander die een hypotheek aanvraagt. Hierbij kun je denken aan:

  • Werkgeversverklaring;
  • Loonstrook;
  • Jaarcijfers als je ondernemer bent.

Aanvullend daarop moet je vanaf je 57e gegevens aanleveren over je opgebouwde pensioenrechten. Dat kan tegenwoordig vrij eenvoudig via de website www.mijnpensioenoverzicht.nl Daar kun je in één oogopslag zien wat je aan pensioen hebt opgebouwd.

Heb je naast pensioen via werkgevers ook zelf oudedagsvoorzieningen getroffen, zoals lijfrentes. Dan kunnen de verwachte inkomsten daaruit soms ook meegenomen worden.

Met die gegevens samen kan ik als hypotheekadviseur uitrekenen wat je aan hypotheek kunt krijgen. Als je nog overige inkomsten hebt, zoals bijvoorbeeld huurinkomsten of sociale uitkeringen dan zijn die soms ook nog mee te nemen.

Kun je als gepensioneerde ook overwaarde opnemen

De laatste tijd zijn zogenaamde verzilverhypotheken erg populair geworden onder senioren en gepensioneerden. Veel mensen hebben in het verleden braaf hun hypotheek afgelost en hebben zodoende hun vermogen in de stenen zitten. Daardoor hebben veel van deze mensen erg lage maandlasten, maar weinig tot geen spaargeld om leuke en soms noodzakelijke dingen van te doen.

Rekening houdend met het gedeelte over het inkomen zoals hierboven omschreven kunnen senioren de overwaarde van hun woning opnemen voor meerdere redenen. Zoals:

  • Woning verbouwen / moderniseren;
  • Woning leeftijdsbestendig maken;
  • Geld voor leuke dingen zoals een auto, caravan, camper, boot of vakantiehuis;
  • Geld om te schenken aan de (klein) kinderen;
  • Geld om zorg in te kopen om zodoende langer thuis te kunnen wonen;
  • Geld voor onvoorziene zaken.

Geld uitgeven is vaak makkelijker dan geld verdienen of krijgen, dus de lijst waaraan je het kunt uitgeven is zo goed als oneindig.

Is een verzilverhypotheek wel veilig

Natuurlijk moet je jezelf niet rijker rekenen dan dat je bent. Voordat je overwaarde gaat verzilveren is het wel verstandig om samen met mij je hele financiële situatie in kaart te brengen. Op basis daarvan kunnen we samen bekijken en berekenen of en zo ja, hoeveel overwaarde je veilig kunt opnemen.

Kun je op latere leeftijd nog een huis kopen?

Een huis kopen, verhuizen, verbouwen, verzilveren, alles is nog steeds mogelijk als je de 57 bent gepasseerd. Leeftijd is maar een nummer toch? Natuurlijk moeten alle cijfertjes kloppen, maar daarbij kan ik je helpen. Veel senioren zijn verbaasd over hoeveel er nog mogelijk is.

Neem dus gerust vrijblijvend contact op. Wil je graag meer weten over hypotheken? Bekijk dan de hypotheek pagina.