De huizenmarkt zit momenteel redelijk op slot. Veel mensen vragen zich dan af of ze wel een ander huis kunnen kopen als ze hun eigen woning nog niet hebben verkocht. De gedachte om een tijd lang in een huurwoning, chalet, caravan of bij familie te moeten bivakkeren houdt mensen nog wel eens tegen.

Ja hoor, het is heel goed mogelijk om een huis te kopen als je oude woning nog niet verkocht is. Dat gebeurt zeer vaak de laatste tijd. In vaktaal noemen we dat een overbruggingshypotheek.

Helpen huis kopen voor je kinderen

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Wat is een overbruggingshypotheek

Zoals hierboven al uitgelegd, is een overbruggingshypotheek een speciale hypotheek die je tijdelijk afsluit om een nieuwe woning aan te kopen terwijl de huidige woning nog niet is verkocht. Soms komt het wel voor dat de oude woning wel is verkocht, maar dat de overdracht van de oude woning aan de nieuwe eigenaar later is dan dat je zelf de sleutel krijgt van je nieuwe woning. Ook dan heb je een overbruggingshypotheek nodig.

Een overbruggingshypotheek kun je afsluiten als je op je oude woning overwaarde hebt. Deze overwaarde komt pas vrij op het moment dat je de oude woning bij de notaris hebt overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Maar voor je nieuwe woning heb je het geld al wel nodig. Bijvoorbeeld omdat je op je inkomen niet een volledige hypotheek kunt krijgen. Zou je graag meer willen weten over hypotheken? Bezoek dan eens de pagina over hypotheken.

De bank waar je de nieuwe hypotheek afsluit voor de volgende woning, schiet je dan in zekere zin de verwachte overwaarde voor zodat je probleemloos de nieuwe woning kunt kopen. Zodra je het geld uit de verkoop van de oude woning hebt ontvangen los je dat voorgeschoten bedrag weer af. Omdat de rente op een overbruggingshypotheek meestal variabel is, kan dat ook zonder boete.

Hoe weet ik mijn overwaarde

Dat kan op 2 manieren. Soms is de huidige woning al (onder voorbehoud) verkocht en is er een koopcontract getekend. Dan kun je met het getekende koopcontract aantonen hoeveel je gaat krijgen uit de verkoop. Dat is eenvoudig te berekenen door er de huidige hypotheekschuld en de kosten van een makelaar van af te trekken. Dat wat overblijft is je overwaarde.

Let wel, als de koper van je woning de hypotheek nog niet rond heeft, dan moet je wel kunnen aantonen dat je een hele tijd lang dubbele hypotheeklasten kunt betalen. Dat kan bijvoorbeeld door een x aantal keer je maandelijkse hypotheek betaling op een bankrekening te hebben staan.

Ook kan het zijn dat de bank dan rekent met een lagere opbrengst omdat de hypotheekaanvraag van je koper nog steeds afgewezen kan worden.

Een andere veel voorkomende manier is door een taxatierapport aan te leveren van de huidige woning. Dat kost natuurlijk wel geld, maar dan is er weinig tot geen discussie over de waarde.

De meest ideale situatie is dat de koper van je huidige woning de financiering rond heeft. Dan is er namelijk geen twijfel meer over hoeveel je overwaarde is.

Klinkt allemaal heel ingewikkeld en dat is het misschien ook wel, maar als je alles goed op elkaar afstemt, dan is het in de regel geen probleem. Het is een kwestie van de juiste timing. Ik als hypotheekadviseur help je daarbij en zorg dat alles op het juiste moment op zijn plaats valt.

Heb ik een overbruggingshypotheek nodig

Nee, niet altijd. Als je zelf voldoende spaargeld hebt om (tijdelijk) het verschil op te vangen, dan kan dat natuurlijk ook. Een combinatie van spaargeld en een overbruggingshypotheek is ook een optie.

In enkele situaties komt het zelfs voor dat de koop en de verkoop bij een notaris op één dag plaatsvinden. Dan kan er ook een situatie ontstaan dat je geen overbruggingshypotheek nodig hebt.

Heb je de huidige woning eerder overgedragen aan de koper dan dat je zelf de sleutel van je nieuwe woning hebt gekregen? Ook dan heb je geen overbruggingshypotheek nodig.

Hoe vraag ik een overbruggingshypotheek aan

Daarbij kan ik als hypotheekadviseur je helpen. Om de mogelijkheden te bekijken hoe je probleemloos van de ene naar de andere koopwoning kunt verhuizen, is het verstandig om een afspraak in te plannen. Graag reken ik je dan je mogelijkheden door.