Bij verzekeringen denk je vaak aan risico’s zoals inbraak, diefstal en brand. Dat is ook een logische gedachte want dat zijn ook risico’s waar je vaak tegen verzekerd bent. Maar over welke vorm van inbraak en diefstal hebben we het dan?

Vaak over de “klassieke” manier van inbraak en diefstal. Het mannetje met het wit / zwart gestreepte hemd en een zwart masker op als het even kan. Nee, zonder gekheid. We hebben het dan vaak over fysieke diefstal en inbraak. Iemand die je woning, bedrijfspand, auto etc. binnen dringt en je bezittingen steelt. Met of zonder sporen van braak.

Maar tegenwoordig kunnen inbrekers ook gewoon achter een computer, laptop, tablet of mobiele telefoon zitten. Op afstand kunnen ze soms nog meer schade aanrichten dan de klassieke inbreker. Logisch, want die is vaak zichtbaar en moet snel zijn. Bij cybercrime, want daar hebben we het dan over, kan het over langere tijd en (nagenoeg) onzichtbaar plaatsvinden.

Wat is cybercrime?

Dat is een vrij breed begrip. Maar feitelijk staat het hierboven al beschreven. Inbreken, stelen, afpersen, chanteren met behulp van digitale en elektronische hulpmiddelen. Het kan iemand zijn die in de buurt van je huis of bedrijfspand aanwezig is, maar ook een hele netwerk van mensen die van overal ter wereld jouw bezittingen aanvallen met als doel binnen te komen en bezittingen en / of informatie te ontvreemden.

Wat is het doel van cybercrime?

Ook dat loopt sterk uiteen. Meestal gaat het om diefstal van informatie. Informatie die de hackers willen doorverkopen of tegen je willen gebruiken om je af te persen. Losgeld eisen voor je eigen gegevens bijvoorbeeld. Iedereen kent wel de voorbeelden uit het nieuws van bedrijven en scholen die afgeperst worden omdat een hacker een systeem lam heeft gelegd of informatie heeft gestolen. Je weet dat als je tegenwoordig niet meer bij je computer kan, hoe lastig het leven dan is. Stel je voor dat je dat als bedrijf gebeurt. Je kunt je klanten niet meer helpen en loopt omzet mis. 

Tevens loop je imagoschade op want je klanten denken dat hun opdrachten / informatie niet veilig bij je zijn. Klanten kunnen hierdoor weglopen of misschien zelfs wel een rechtszaak aanspannen als ze vinden dat jij op jouw beurt weer aansprakelijk bent voor hun schade. Nog maar te zwijgen over het hele privacy vraagstuk. Dat is wel even wat anders dan even niet bij je Facebook account te kunnen….

Kun je een verzekering afsluiten tegen cybercrime?

Dat is zeker mogelijk. Tegen cybercrime zelf kun je weinig doen. Hooguit het maximaal haalbare aan preventie toepassen. Daar kan je IT dienstverlener je vast meer over vertellen. Als je dat goed inzet, heb je al minder kans om slachtoffer te worden. Want net als bij een goed beveiligd huis, gaan ook digitale inbrekers liever een deurtje (of bedrijfje) verder als blijkt dat jouw bedrijf goed beveiligd is tegen cybercrime.

Mocht je verder willen gaan dan alleen preventie dan kun je tegen de gevolgschade van cybercrime verzekeringen afsluiten. Welke precies noodzakelijk zijn hangt sterk van je bedrijf af. Hoe gevoeliger je eigen dienstverlening, hoe kostbaarder de informatie en klantgegevens die je bezit hoe eerder je doelwit kunt worden. Je kunt je voorstellen dat een bedrijf dat unieke technologische kennis bezit een groter risico loopt dan een lokale groentewinkel. Maar ook een groentewinkel heeft vaste klanten die wellicht in een programma staan en op hun beurt misschien weer interessant zijn voor de hackers. 

In mijn tijd als beroepsmilitair heb ik geleerd dat het hebben van informatie ( Intel ) over de andere partij(en) je een gigantisch groot strategisch voordeel geeft. Zeker als ze niet weten dat jij het weet. Nou, zo zie ik dit ook. Maar dan op een commercieel niveau.

Cyberverzekeringen zijn onzin

Denk alsjeblieft niet dat je bedrijf of jouw persoon niet interessant is voor hackers. Zoals gezegd gaat het soms niet om jou, maar om de mensen achter / naast jou. Maar ben jij toevallig de zwakste poort naar de volgende! Maar als uiteindelijk terug te herleiden is dat jouw bedrijf of jouw persoon de oorzaak is van de schade bij een ander. Dan ben je zelf mogelijk wel (mede) aansprakelijk.

Advies over cyberverzekeringen

Ben je ondernemer en ben je benieuwd naar de risico’s die je misschien loopt op cyber gebied en hoe je deze zou kunnen verzekeren, mocht het onverhoopt gebeuren, neem dan gerust vrijblijvend contact op.