Crowdfunding of ook wel eens crowdfinance genoemd, is een relatief nieuw verschijnsel. Maar wat is het precies? En is het misschien iets voor jou?

In Enschede zijn er niet veel adviseurs die je hiermee kunnen helpen. Gelukkig kan Bonke Financieel Advies je ook adviseren en begeleiden bij deze nieuwe manier van zakelijk financieren.

Wat is crowdfunding?

Als je het woordje “crowd” uit het Engels vertaald, dan kom je uit op menigte, groep of publiek. Funding is het Engelse woord voor financieren. Het financieren via het publiek dus. Daar heb je meteen het verschil met de “normale” manier van financieren te pakken.

Normaal sluit je een financiering af via een bank of andere vorm van geldverstrekker. Daar komt het geld direct van de financier / bank, die het uiteraard op hun beurt wel via hun bestaande klanten hebben verkregen of zelf in hun privé bezit hebben, maar dat geld is al aanwezig en rentes en voorwaarden zijn meestal van te voren al bekend.

Neem gerust vrijblijvend contact met mij om over dit onderwerp te praten.

Bij crowdfunding betrek je de financiering / hypotheek rechtstreeks van een groep van meerdere mensen. Dat kan een kleine of grote groep zijn. Zoiets kun je zelf op poten zetten, maar meestal loopt een crowdfunding campagne via speciale platformen, waar je je financieringswens kenbaar kunt maken.

Via mij als adviseur kun je aangeven hoeveel geld je wilt lenen, waarvoor je het wilt gebruiken en uiteraard hoe je het gaat terugbetalen en welke zekerheden je kunt bieden. Samen met een specialist van een crowdfunding platform gaan we je vraag beoordelen en indien er mogelijkheden zijn een mooi verhaal schrijven voor op de website om investeerders aan te trekken.

Waar kun je crowdfunding voor gebruiken?

Dat is heel divers. In tegenstelling tot de “normale” banken is het via crowdfunding mogelijk om de meest uiteenlopende zakelijke financieringen af te sluiten. Als genoeg mensen jouw idee en financieringswens aantrekkelijk vinden, om aan te verdienen, heb je al een kans.

Maar om je een idee te geven waarvoor je crowdfinance kunt gebruiken:

  • Bedrijfspand kopen;
  • Bedrijfsmiddelen kopen ( inrichting, machines etc. );
  • Bedrijfsovername financieren;
  • Voorraden / materialen kopen;
  • Een huis kopen;
  • Een verhuurwoning kopen;
  • Een vakantiehuis kopen;
  • Een woon- winkelpand kopen;
  • Overige zakelijke en / of persoonlijke doelen.

Daarnaast kent iedereen wel de acties op het internet / Facebook waar mensen geld inzamelen voor iemand die ziek is of andere problemen heeft en financiële steun goed kan gebruiken. Dit is niet direct iets dat via mij als adviseur loopt, maar het geeft wel een goed beeld van hoe het werkt.

Waarom is crowdfunding interessant?

Het is algemeen bekend dat het niet eenvoudig is om geld te lenen van een bank als ondernemer. Dat is aan de ene kant ook logisch. In het verleden is er veel mis gegaan en banken willen niet dat mensen in de problemen komen. Vaak is het niet voor niets dat een bank je zakelijke financiering afwijst.

Maar er zijn ook genoeg situaties waarbij een ondernemer genoeg zekerheid kan bieden om verantwoord geld te kunnen lenen. Maar dan simpelweg tegen de standaardregels van een bank aanloopt. Computer zegt nee! Maatwerk is tegenwoordig voor banken een stuk lastiger geworden.

Bij crowdfunding kijkt er niet één instelling naar je wens, maar in principe een hele grote groep met mensen. Als die groep van mensen jouw idee net zo goed vindt als jij en denkt er ook een centje aan te kunnen meeverdienen, kunnen ze per deelnemer allemaal voor een klein deel investeren. Ze delen dan het risico samen. Dat maakt de kans van slagen misschien al groter.

Wat kost crowdfunding?

Geld lenen kost geld, dat weet iedereen inmiddels. Ook crowdfunding is niet gratis. Jij hebt een zakelijke financiering nodig en daarvoor zal je bereid moeten zijn om rente en aflossing te betalen.

De rente die je moet betalen op je zakelijke financiering via crowdfunding is in de regel een stukje hoger dan bij een reguliere bank. Banken vertalen risico in rente. Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Zakelijke financieringen via crowdfunding zijn riskanter en daarom iets duurder.

Maar als het voor jou als ondernemer verantwoord betaalbaar is, en je hierdoor jouw wensen kunt realiseren, kan het voor iedereen een goede deal zijn. Jij kunt jouw zakelijke financiering krijgen en een groep met investeerders kan een mooi rendement maken op hun spaargeld.

Is crowdfunding risicovol?

Elke vorm van geld lenen kent risico’s. De standaard geldverstrekkers zoals, de bekende banken uit het straatbeeld vallen doorgaans onder AFM toezicht. Ze moeten voldoen aan extreem veel regels. Hierdoor moeten ze zelf bij de beoordeling vaak ook erg nauwkeurig zijn.

Crowdfunding valt meestal buiten AFM toezicht. Dat is een verhoogd risico voor jou als ondernemer. Maar het wil niet zeggen dat het dan volledig onverantwoord is.

Goed onderzoeken met welke adviseur en welk crowdfunding platform je gaat samenwerken is al stap één. Je goed laten voorlichten, aanbiedingen goed doorlezen en bespreken met specialisten en daarna pas een weloverwogen keuze maken.

Wie kan mij helpen bij crowdfunding?

Zoals hierboven al beschreven zijn er in Enschede en omstreken niet veel adviseurs die je bij crowdfunding kunnen helpen. Daarnaast zijn er veel adviseurs die, omdat crowdfunding buiten AFM toezicht valt, niet echt betrouwbaar kunnen zijn. Ook zij hoeven namelijk niet aan de eisen van de AFM te voldoen.

Bonke Financieel Advies valt wel onder AFM toezicht en beschikt over alle benodigde vergunningen.

Ben je op zoek naar een zakelijke financiering, wil je een bedrijfspand kopen, een bedrijf overnemen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden van financieren via de “crowd’, neem dan gerust vrijblijvend contact op.