Ondernemer zijn betekent risico’s nemen. Op je eigen vakgebied kunnen weinig mensen jou wat wijsmaken en weet je na verloop van tijd wel welke risico’s je bedrijf loopt.

Maar sommige risico’s kun je niet zien aankomen. Denk hierbij aan gevaren zoals brand, stormschade en diefstal. Deze risico’s kondigen zich in de regel niet van te voren aan. En toch kun je hier als ondernemer grote last van hebben. 

Maar je hebt toch aan alles gedacht?

  • Gebouwenverzekering voor je bedrijfspand;
  • Inventaris en / of goederenverzekering voor je spullen en handelswaar;
  • Verzuimverzekering voor je personeel;
  • Autoverzekering voor de bedrijfsauto’s.

Wat kan je dan nog gebeuren? Nou, bedrijfsschade…

Wat is bedrijfsschade?

Dat is net als zo vaak een ruim begrip, maar heel kort gezegd is het omzetverlies. Maar hoe kan dat dan? Je hebt toch alles al verzekerd?

Het makkelijkste voorbeeld is een brand in je bedrijfspand. Stel de oorzaak is een gedekte gebeurtenis en de verzekeraar vergoed de herbouw van je pand. Mooi opgelost zou je zeggen. Euhm, ja….. maar hoe snel gaan ze je pand herbouwen? Dat kan misschien wel een jaar duren.

Voor een verzekeringsman of een boekhouder niet zo’n probleem. Die gaat thuis zitten werken of huurt een flexplek en kan na wat kleine aanpassingen zo weer verder. Maar stel je hebt een machinefabriek of een winkel, voordat je dat allemaal weer werkend hebt, ben je soms ook weken, maanden of jaren verder. Met een beetje mazzel kun je uitwijken naar een nieuwe of tijdelijke locatie. Maar ook die is niet zomaar gevonden.

In de tussentijd kun je de klanten misschien niet of met moeite bedienen. Hierdoor lijdt je omzetverlies, terwijl (een deel) van de uitgaven zoals personeel etc. doorlopen. Als dit maar lang genoeg duurt kan dit het einde van je bedrijf betekenen. Terwijl de oorzaak een brand in je bedrijfspand was en je altijd je werk goed hebt gedaan. Dat zou vervelend zijn. Je concurrenten liggen waarschijnlijk al op de loer om je klanten over te nemen.

Hoe verzeker je bedrijfsschade?

Voor een verzekering moet je natuurlijk een bepaald belang hebben dat je wilt verzekeren. Dit moet natuurlijk ook ergens op gebaseerd zijn. Dit om te voorkomen dat men een te hoge / onterechte uitkering ontvangt. Bij verzekeringen moet je schadeloos gesteld worden, maar mag je er nooit (veel) beter aan worden. Een eerlijke uitkering, daar gaat het de meeste mensen om.

Uitgangspunt is meestal de brutowinst of de exploitatiekosten. Elke verzekeraar bepaald dat weer anders. Veel hangt ook van het type bedrijf af en hoe lang een bedrijf actief is. Het moet in ieder geval zo zijn dat alle vaste kosten betaald kunnen worden, zodat het bedrijf niet in de problemen komt. 

Tijdens het proces van het aanvragen van een bedrijfsschadeverzekering bekijken we uiteraard welk verzekerd bedrag in jouw geval verstandig is.

Hoe lang krijg je een uitkering uit een bedrijfsschadeverzekering?

Ook dat is iets dat je samen met mij als je verzekeringsadviseur moet gaan bepalen. Niet ieder bedrijf heeft evenveel tijd nodig om weer terug op de rails te komen. De zzp-er boekhouder zal misschien binnen een maand al ergens een nieuwe ruimte hebben om met een nieuwe laptop en telefoon vrij snel weer aan de slag kunnen.

Maar een gespecialiseerd bedrijf met veel bijzondere machines die eerst weer geleverd moeten worden zal hiervoor veel meer tijd nodig hebben. Een klein kantoortje in bedrijfsverzamelgebouw is snel gevonden, maar een locatie voor een grote fabriek niet.  Ook het herbouwen hiervan niet.

De uitkeringstermijn wordt aangeduid in een aantal weken. Veel voorkomende periodes zijn 6, 52 en 104 weken. Je ziet dat dit best lange periodes zijn.

Wat kost een bedrijfsschadeverzekering?

Net als bij een huis of een auto, kost een bedrijfsschadeverzekering voor een bedrijf met een lage brutowinst natuurlijk minder dan voor een multinational met top omzetten. De premie wordt vastgesteld op het te verzekeren bedrag en periodiek opnieuw vastgesteld.

Hoe kan ik een bedrijfsschadeverzekering afsluiten?

Ben je benieuwd wat een bedrijfsschadeverzekering voor jouw onderneming kost? En welke mogelijkheden er zijn?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op voor een afspraak. Ik vertel je er graag over.