Mensen die (nog) in opleiding zitten zijn voor hypotheekverstrekkers vaak te onzeker. Waarom is dat? Nou, vaak hangt de zekerheid over een toekomstige baan/functie bij een bedrijf af van of iemand zijn/haar opleiding haalt of niet.

Stel een bank zou iemand een hypotheek verstrekken op basis van het feit dat de persoon in kwestie een functie vervuld waarvan het diploma nog niet eens gehaald is. De persoon wordt ineens ziek of besluit toch ineens een andere carrière te kiezen. Eventueel zelfs met een lager verwacht inkomen.

Dat zou betekenen dat deze persoon in betalingsproblemen kan komen. In het uiterste geval zal de bank dan de woning gaan verkopen, waarbij er in sommige gevallen zelfs kans is op restschulden.

Niet alleen voor zichzelf, maar ook als bescherming van de consument hebben banken/geldverstrekkers daar geen trek in. Daarom zal vaak bij een hypotheekaanvraag gevraagd worden naar een bewijs dat het voortzetten van een dienstverband niet afhankelijk is van het behalen van de opleiding.

Maar er zijn uitzonderingen…..

Kan een arts in opleiding een hypotheek afsluiten?

Voor een aantal beroepsgroepen maken sommige geldverstrekkers/banken uitzonderingen bij het aanvragen van een hypotheek. Dit wordt ook wel eens maatwerk of explain genoemd. Hierbij wijkt de hypotheekverstrekker dus af van de zeer strenge gedragscodes die er gelden.

Omdat er beroepsgroepen zijn die erg lange opleidingstrajecten kennen, zou dat betekenen dat deze mensen ondanks hun vaak goede salaris en hoge baanzekerheid pas erg laat een huis zouden kunnen kopen. Deze mensen hebben vaak al min of meer een fulltime baan, maar leren tijdens en na hun werk jaren door. Een beroepsgroep die dit betreft is bijvoorbeeld de arts in opleiding.

Kan een Promovendus een hypotheek afsluiten?

Jazeker, het geldt ook voor Promovendi in diverse specialismen. Dit kunnen mensen zijn die werken als onderzoeker op een universiteit. Deze hebben vaak contracten van 4 à 5 jaar welke in principe niet automatisch verlengd worden en bij afloop ervan opnieuw onderhandeld moeten worden.

Kan een arts in opleiding bij iedere hypotheekverstrekker terecht?

Nee, zoals al aangegeven zijn dit maatwerk oplossingen. Niet iedere bank heeft daar trek in en/of is daarvoor uitgerust. Sommige hypotheekbanken gaan liever voor het “snelle” werk en zitten niet te wachten op ingewikkelde dossiers. Geeft niet, maar wel goed om te weten met welke banken je dan wel kunt praten over een hypotheek.

Net als iemand specialist is in een ziekenhuis of op een universiteit, heb je dus ook hypotheken bij gespecialiseerde banken. Dit zijn gewoon de standaard hypotheekverstrekkers, maar wel met een speciale acceptatie mogelijkheid. Hetzelfde geldt voor Promovendi.

Ik wil graag als arts in opleiding of promovendus een hypotheek afsluiten

Ben je benieuwd naar je hypotheekmogelijkheden als arts of promovendus? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op en ik reken je graag uit wat jouw/jullie hypotheekmogelijkheden zijn.
Hypotheekregels veranderen continu, dus ook al heb je in het verleden eerder een berekening laten maken, loont het de moeite om af en toe even contact op te nemen.