Het heeft even mogen duren, maar op 31 mei 2022 hebben Defensie en de vakbonden een voorlopig akkoord gesloten over de arbeidsvoorwaarden. Inhoudelijk zal ik op dat akkoord niet ingaan en ook niet op de vraag of het voldoende is, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting!

Gevolgen voor de hypotheek voor militairen en defensiepersoneel

Een onderdeel van het voorlopig akkoord over de arbeidsvoorwaarden voor defensiepersoneel (militairen en burgers) is een loonsverhoging. Nogmaals, of het voldoende is laat ik even in het midden.

Maar dat het inkomen van een militair of burger bij defensie stijgt is hoe dan ook positief voor het verkrijgen van een hypotheek. Het mag vanzelf spreken dat een hoger inkomen in de regel een hogere hypotheek betekent. Natuurlijk spelen er ook andere zaken een rol zoals de hoogte van de toetsrente (de hypotheekrente die je kiest) en je hypotheekverleden.

Dat zijn dan persoonlijke omstandigheden en keuzes waar ik als hypotheekadviseur voor militairen en overig defensiepersoneel uitgebreid met je naar ga kijken. Het invullen van een rekentool op internet geeft zeker bij militairen niet altijd een goede uitkomst voor wat betreft de maximale hypotheek. Vaak zijn deze rekentools alleen een manier om je gegevens te krijgen voor afspraken met onbekende hypotheekadviseurs.

Hoeveel kan een militair dan lenen door de nieuwe arbeidsvoorwaarden?

  • Ook dat is helaas lastig te zeggen omdat zoiets voor ieder persoon anders is.
  • Ben je soldaat 1 of ben je luitenant ter zee?
  • In welke salarisschaal en klik maand zit je?
  • Heb je een partner met een inkomen?
  • Heb je andere schulden?
  • Etc. etc.

Hoe dan ook, het arbeidsvoorwaardenakkoord bij defensie draagt in ieder geval positief bij aan de hypotheekmogelijkheden voor militairen en ander defensiepersoneel.

Hypotheekadvies aan militairen en defensiepersoneel is echt maatwerk. Hypotheekadvies aan burgers natuurlijk ook, maar militairen zijn altijd qua inkomen en voorwaarden afwijkend van de gemiddelde burger. Denk alleen al aan de toelagen. Defensie zet niet alle toelagen op de werkgeversverklaring. In mijn ogen niet altijd even terecht, aangezien bij burger werkgevers onregelmatigheid op basis van een gemiddelde vaak wel meegenomen wordt. Dat kan toch erg veel uitmaken. Misschien is dat ook iets voor een volgend arbeidsvoorwaardenakkoord? Ik wil er wel een presentatie over houden.

Wat kan een hypotheekadviseur voor militairen voor mij betekenen?

Omdat ik zelf ook militair ben, treft het nieuwe arbeidsvoorwaardenakkoord mij ook. Misschien maar beperkt omdat ik geen beroepsmilitair meer ben, maar reservist. Maar evengoed militair. Ook reservisten maken een steeds groter onderdeel uit van ons leger. Doordat ik met zekere regelmaat voor defensie werk blijf ik goed op de hoogte van de ontwikkelingen en combineer die met mijn kennis over hypotheken.

Die gecombineerde kennis geef ik graag door aan mijn collega militairen, defensiepersoneel en burgermedewerkers.
Helaas is het niet altijd zo dat een militair of burgermedewerker door mij meer hypotheek kan krijgen. Maar door de gecombineerde kennis en ervaring goed toe te passen zijn er soms zeker wel voordelen te behalen. Hierdoor kan het kiezen voor een hypotheekadviseur voor militairen toch verstandiger zijn dan te kiezen voor de algemene hypotheekadviseur bij jou op de hoek. Niets ten nadele van andere hypotheekadviseurs, maar je gaan bijvoorbeeld ook niet de Luchtmacht bellen als je een fregat nodig hebt. Toch?

Hoe krijg ik een afspraak met een hypotheekadviseur voor militairen?

Je mag mij bellen, mailen en appen voor een afspraak. Ook kun je eenvoudig een afspraak inplannen via de online agenda op mijn website.

Een eerste afspraak is altijd vrijblijvend en gratis. Je mag hier op kantoor komen, maar het kan ook heel goed via de webcam. Overdag en ’s avonds zijn mogelijk. Zit je echt krap door opleidingen etc. dan is een keer op een zaterdagochtend ook geen probleem.

Voor de afspraak vraag ik je dan om wat informatie aan te leveren zodat ik jou of jullie ook goed kan uitrekenen wat de hypotheekmogelijkheden zijn.

Interesse naar je hypotheekmogelijkheden? Neem dan snel contact op!

Meer weten over hypotheken voor militairen?

Met vriendelijke groet,

Sergeant-Majoor John Bonke
Koninklijke Marine Reserve