Waarom moet je tegenwoordig je hypotheekadviseur apart betalen? Vroeger was dat toch gratis? Sinds de invoering van het provisieverbod op 1-1- 2013 mag een hypotheekadviseur of financieel adviseur geen beloning meer ontvangen in de vorm van provisie op een aantal producten. Hierbij kun je denken aan hypotheken, risicoverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en uitvaartverzekeringen. De reden hiervoor is dat de beloning op basis van provisie op dit soort producten helaas bij een aantal adviseurs, banken en verzekeraars tot verkeerd gedrag leidde.

Provisieverbod

De hoogte van de beloning was voor deze groep belangrijker dan de wensen en doelstellingen van de klant. Er is van alles geprobeerd om het provisiesysteem eerlijker en transparanter te maken, maar dat is niet gelukt. De snelle jongens bleven hun oude manier van werken stug gebruiken. Om definitief een klantvriendelijke manier van beloning bij o.a. hypotheekadvies te krijgen is het provisieverbod ingevoerd. Tegenwoordig spreken we dus over advieskosten.

Gratis

Hypotheekadvies of financieel advies is natuurlijk nooit gratis geweest. De beloning voor de adviseur zat vroeger verwerkt in de prijs van het product. Over (een gedeelte van) de looptijd betaalde je feitelijk de rekening. Nu betaal je de kosten voor het advies en bemiddeling rechtstreeks aan de adviseur. Je hypotheekadviseur uit bijvoorbeeld Enschede stuurt je een nota. Deze kun je afhankelijk van de afspraken met je adviseur ineens of gespreid betalen.

Tarief

De hoogte van het tarief hangt af van de adviseur. De hoogte van het tarief van de hypotheekadviseur of financieel adviseur zegt natuurlijk niet altijd iets over de kwaliteit van het hypotheekadvies. Er zijn matige adviseurs die een hoge rekening presenteren, maar ook goede adviseurs die een scherp tarief hanteren. Een hypotheekadviseur in Enschede heeft bijvoorbeeld ook kosten die hij of zij maakt voor het bedrijf. Deze zullen waarschijnlijk doorberekend zijn in het tarief.

De vanaf prijs

Ook zijn er slimme banken, hypotheekketens en tussenpersonen in bijvoorbeeld Enschede, die met “vanaf” prijzen of modules werken. Ze adverteren dan in de krant of op internet met een lage advieskosten voor hypotheekadvies. Zonder dat je het zelf direct in de gaten hebt komen daar dan later aparte kosten bij. Bijvoorbeeld voor de bemiddeling hypotheek, bemiddeling overlijdensrisicoverzekering, nazorg etc. Uiteindelijk betaal je dan nog de hoofdprijs, terwijl je dacht het hele traject voor een koopje te hebben aangeschaft. Mijn voorkeur gaat uit naar een vast bedrag voor het hele hypotheekadvies en de bemiddeling. Zo weet je als klant waar je aan toe bent en de hypotheekadviseur heeft duidelijkheid over zijn of haar inkomen. Wil je delen van het traject zelf doen, overleg dan altijd even met je hypotheekadviseur. Misschien kan er dan korting gegeven worden op het tarief.

Nazorg

Nazorg zijn de verplichtingen en werkzaamheden die een hypotheekadviseur heeft na het tot stand komen van de hypotheek en de gekoppelde producten. Sommige zaken zijn wettelijk verplicht en andere zaken optioneel. Voor de optionele nazorg kun je vaak een abonnement of service overeenkomst met de hypotheekadviseur of financieel adviseur afsluiten. Voor een vast bedrag per maand blijft je hypotheekadviseur je hypotheek dan monitoren. Dan kijkt hij niet alleen naar de hoogte van de hypotheekrente, maar neemt ook periodiek de hele constructie van de hypotheek en / of ander financieel product met je door. Is je situatie veranderd, dan past de hypotheekadviseur het product in overleg met jou aan. Natuurlijk kun je ook per uur of op basis van een vast tarief betalen op het moment dat je hypotheekadviseur nazorg werkzaamheden voor je verricht. Dit laatste is bijvoorbeeld geschikt voor mensen die weinig tot geen wijzigingen in hun financiële situatie verwachten.